PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737315
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

SKANDAL!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10

Jakim sposobem "Drużyna Pierścienia" ma tylko 7 gwiazdek?!? Ludzie, przecież to najlepsza część!!! Żadna z pozostałych nie ma takiego klimatu! Tylko ona oddaje prawdziwy urok książki!

ocenił(a) film na 10
Zulu_Gula

Zgadzam sie w 100% , bardzo myląca ocena . No chyba ze wbrew opinii wiekszosci na filmweb.pl siedza ludzie nie majacy pojecia o filmach :)

Noir

Tak niestety jest. Większość użytkowników nie ma pojęcia o filmach lub oddaje głosy na chybił trafił. Niektórzy wystawiają filmowi maxymalną ocenę ponieważ... gra tam ich ulubiony aktor/aktorka!
Niektóre filmy na Filmwebie mają bardzo wysokie oceny ale niestety nie są to filmy dobre (np. Joe Black - ocena 8,7! ale przecież nastoletnie fanki Brada zrobią wszystko). A wracając do oceny tej części Władcy pierścieni to jest to skandal. Mało tego, to wstyd dla użytkowników Filmwebu, że tak wspaniały film ma tak niską ocenę. No ale... proszę dalej przyznawać filmom maxymalnie wysokie oceny na zasadzie "bo tam gra mój ukochany aktor/aktorka" czy "bo tam są coool efekty specjalne". A później zostaje ożywione takie monstrum jak Joe Black - wg. oceny z Filmwebu wielkie arcydzieło kina...

La_Pier

Stary wyluzuj ! Ten film nie moze dostac maxymalnej oceny do to tylko I czesc . Należy oceniać ten film przez pryzmat calego cyklu Władców. Druzyna sama w sobie jest tylko namiastką trylogii

użytkownik usunięty
Alexander_2

dajcie spokój. nie wytłumaczysz komuś o inteligencji deski klozetowej co to jest dobry film :P

ocenił(a) film na 9

Szacunek dla człowieka, który nie jest zalogowany (opinia ta wyżej). Władca Pierścieni jako cykl jest przeznaczony tylko i wyłącznie dla inteligentnego widza... Ci, którzy twierdzą, że go nie lubią, po prostu go nie rozumieją... Taka jest moja opinia... A jaka wasza?

ocenił(a) film na 10
MegaTM

"Władca Pierścieni jako cykl jest przeznaczony tylko i wyłącznie dla inteligentnego widza. Ci, którzy twierdzą, że go nie lubią, po prostu go nie rozumieją"

Otóż to. Trzeba mieć także pewną.. wrażliwość na piekno... obecne np. w dziełach Michała Anioła, czy w muzyce Amadeusza. Ludzie smakujący w ulicznym grafitti i filmach z panem Rock czy panią Pamelą raczej nie docenią "Władcy". Lecz to nie jest mój problem. A ranking FilmWeb jest mniej wiarygodny od obietnic naszych polityków. Przecież tu się nawet głosuje na filmy, których nie zaczęto nawet produkować!!! (Indiana Jones 4)

ocenił(a) film na 10
Zulu_Gula

Zgadzam sie z Tobą mi tez z całej trylogii Władca Pierścieni własnie Druzyna Pierścienia podoba się najbardziej . O czywiście cały film jest świetny !!!!!!!!!! Ale Drużyna ... jets najlepsza !!!!!!

ocenił(a) film na 10
hajtowlen

Mi się najbardziej podobał "powrót króla " ale drużynę również uwielbiam.
I to, że film ma 7 gwuiazdek mi nie przeskadza, jak dla mnie ocena -10/10

Gregory_4

Czasem mam wrażenie, że ludzie wypowiadają się i głosują, bo nie mają co do roboty... Na Onecie przy prawie każdym temacie jest milion negatywnych komentarzy i ja się pytam - kto na to wchodzi, skoro mu nie pasuje?! Polacy uwielbiają robić na przekór... Nie zdziwiłabym się, gdyby wchodzili na Włacę, którego nie cierpią, tylko po to, żeby mu dokopać i wkleić niskie noty... :/

Zulu_Gula

Wchodzi tu mnóstwo ludzi, którzy filmu nie lubią i dają niskie oceny. To przez nich tjest taka niska średnia. A przypuszczam, że znaczna część z nich nawet nie oglądała Władcy. Już się z tym nie raz spotkałam - mówią, że to strasznie głupie i że im się nie podoba, a jak pytam czy oglądali to mówią, że nie, bo kto by to oglądał :/ I koło się zamyka :/ Ten film powinien mieć przynajmniej 9, ja dałam 10, ale jak dla mnie to też za nisko.

ocenił(a) film na 10
Lady_Agatha_Kuruvar

Taa... Skąd ja to znam, "nie cierpię WP, to jest strasznie głupie, a kto by w ogóle oglądał jakieś durne fantasy"... Mnóstwo ludzi to skreśla za sam fakt, że to fantasy. Ale czemu tu się dziwić, skoro jest tyle łatwiejszych i przyjemniejszych komedii romatycznych z jakże cudowną Jennifer Lopez na ten przykład.
Wracając do samego filmu - ja też uważam, że Drużyna jest najlepszą częścią (w moim przypadku to też ulubiona książka). Nie wiem czemu, może dlatego, że właśnie wszystko się tam rozpoczyna? Albo dlatego, że tak strasznie lubię Morię? (podobno mam w sobie coś z krasnoluda :D)
Co by to nie było, Drużynę lubię najbardziej ze wszystkich części. Najmniej Dwie Wieże.

nensha

Dobrze napisane. Też często takie komentarze słyszałam, "nie lubię fantasy, więc po co mam to oglądać itd."
Z książek najbardziej lubię "Powrót króla", a z filmów to nie wiem, u mnie to się zmienia. Mój ulubiony bohater żyje sobie tylko w FOTR, no i krótko we wspomnieniach w TT, o migawce z ROTK nie wspomnę:-)
ROTK widziałam najwięcej razy i trochę mi się już znudził, ale wersja rozszerzona jest naprawdę super. Może za jakiś czas znowu będę miała ochotę to obejrzeć. "Dwie Wieże" moim zdaniem są super, choć sporo brakuje, no ale nie ma czegoś takiego, jak idealna adaptacja.
W każdym razie ode mnie każda część dostała dziesiątkę, bo każda na tyle zasługuje. Już nawet za sam wkład pracy tych wszytskich ludzi.

Veda12

Hmm? Czyżby chodziło Ci o Boromira? :) Tak w ogóle Boromir to w sumie tragiczna postać w trylogii. Był szlachetnym wojownikiem Gondoru, chciał walczyć ze złem, pragnął by świat ludzi odzyskał dawną świetność, ale niestety złowroga moc Pierścienia zatruła jego serce i doprowadziło do śmierci z rąk Uruk-Hai. Za każdym razem jak oglądam Drużynę Pierścienia to chce mi się płakać jak Boromir umiera i mówi, że chciałby pójść dalej z Aragornem. Boromir to jedna z moich ulubionych postaci.

froder

Pewnie, że o Boromira mi chodziło:-) To moja najulubieńsza postać z LOTR. I też zaliczam go do postaci tragicznych. Jego śmierć jest smutna, ale także piękna(o ile śmierć może być piękna), no i fajnie że tak to zrobiono. Ale szkoda, że nie mógł sobie powalczyć w kolejnych bitwach, bo Sean Bean był bardzo przekonujący w roli wojownika i chętnie bym popatrzyła, jak walczy w Helmowym Jarze czy na polach Pelennoru. Ale cóż, nic z tego. I tak się cieszę, że zrobili tą scenę w "Dwóch Wieżach", to wspaniała scena.

ocenił(a) film na 10
Zulu_Gula

taaak, wladca pierscieni jest tamatem rzeka jak matrix np. ale jesli chodzi o ocene to zgadzam sie w 100 % . Jest jednak jedno ale im film bedzie slawniejszt tym wiecej osob go obejrzy i bedzie mialo rozne zdanie. Na nasze nieszczescie na filmweb.pl nie przychodza sami znawcy czy nawet wielbiciele kina ale osoby ktore znalazly ten tytul po wspisaniu w google i tak sobie wystawily ocene. dlatego juz dawno przestalem zwracac uwage na oceny filmow. Moim zdaniem powinni z tego zrezygnowac a ludzie beda bardziej sie opierali na opiniach zarejestrowanych uzytkownikow. Ja tak robie i nie musze sie wkurzac ze jakis film dostal 9/10 a ja wydalem na niego kase a tu gniot. dla mnie wladca pierscienie (cala trylogia) to jeden z najlepszych filmow w historii a zaznaczam ze nie jestem jakims mega fanem fantasy. mowiac szczerze to nie moglem nawet przebrnac przez pierwszy tom WP, wiec moja ocena jest dosc obiektywna. a co do tych gosci ktorym sie film nie podobal to niech sie popukaja w glowe i jeszcze raz przemysla jakie wartosci sa dla nich wazne :):) hehe zabrzmialo niezle :)

pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Logan_3

Zgadzam się z przedmówcami!!!!!

Drużyna Pierścienia to najlepsza i najbardziej tolkienowska część ze wszystkich 3. Pamiętam, że po wyjściu z kina długo nie mogłem mówić do rzeczy, w ogóle ten film zmienił moje spojrzenie na zycie, na postrzeganie piekna. Soundtrack z niego jest do dziś moim ulubionym i siłą do życia, siłą jaka daje człowiekowi swoiste katharsis.

Jak zobaczyłem to ledwo ponad 7 to aż nie uwierzyłem.... filmweb powienien zdjąć te oceny filmów bo są absolutnie niemiarodajne. O Eru, czy fani fantasy wchodzą na Apple Pie i dają 1? Nie. A wydaje mi sie ze ziomy ktore lubia rozrywke niższych lotow ta wlasnie robią. Gdyby bylo 5 razy mniej oddanych głosów na ten film, pewnie ocena by była ze 2 kreski wyższa.

Jak ktoś chce podyskutowac z zwariowanym fanatykiem Tolkiena i urzekającego dzieła Jacksona i Shore'a to zapraszam gg 1608200.