PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737315
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Starzeje się i to mocno.

użytkownik usunięty

Wczoraj postanowiłem sobie przypomnieć pierwszą część Trylogi Lotra. Nigdy jakoś za tym filmem nie przepadałem, ale w pamięci pozostał mi całkiem solidny film, który kiedyś oceniłem na 6/10.
No i jakie moje wrażenia? Przede wszystkim bardzo mocno się starzeje, efekty specjalne zaczynają razić. Styl prowadzenia kamery, slow motiony, czy przyspieszony montaż scen zaczyna śmieszyć.
Za 10 lat będzie to już tylko klasyka. Zasłużona owszem, ale nie do oglądania.

użytkownik usunięty

Fajnie, a tak ogólnie to co słychować? Zdrów wszyscy? powodzi się dobrze? xD

użytkownik usunięty

Szczerze Ci powiem, że...
Zagiąłeś mnie.

"Za 10 lat będzie to już tylko klasyka. Zasłużona owszem, ale nie do oglądania."

- to się zdziwisz bo już niemal 60 lat jest Arcydziełem i efekty specjalne nic tu nie mają do gadania.

użytkownik usunięty
Gotrek09

Jakie 60 lat?

użytkownik usunięty

A jak tam samopoczucie? Finanse w normie? pomyślność, szczęście i dobrobyt nie zanikły? xD

użytkownik usunięty

Na początku myślałem, że to taki fajny żart, widzę, że się pomyliłem.
Samopoczucie w normie, finanse średnio, pomyślność beznadzieja, szczęście również, dobrobyt mały
O co teraz mnie zapytasz?

użytkownik usunięty

Nie mam więcej pytań- spisałeś się świetnie, wygrałeś! czek o wartości 10zł wysyłamy pocztą w przeciągu trzech dni roboczych, chyba że poda pan numer konta to..... dobra, żartuję xD
PS: Gotrek miał raczej na myśli książki Tolkiena :)

użytkownik usunięty

No to jeśli Gotrek miał na myśli książkę, to pomylił portale.

Przecież wiadomo, że efekty mogą być tylko coraz lepsze, a pamiętać trzeba, że film ma już przecież prawie 10 lat! Jest wiele takich filmów, do których się wraca i wcale nie śmieszą, chociażby Gwiezdne Wojny czy Obcy, a także inne Predatory, Terminatory itd - nadal ogląda się je z przyjemnością... czy chociażby nasza Seksmisja - no to co, że noszą Sofixy, a komputery dziwnie piszczą - i tak wszyscy uwielbiają ten film :)
Jeżeli ktoś ogląda film jedynie dla efektów specjalnych, to może nie powinien sięgać dalej niż 2-3 lata wstecz jeśli chodzi o filmy.

użytkownik usunięty
Delerith_Aranel

Czytaj uważniej, nie mówiłem tylko o efektach.

a ja nie mówię tylko o efektach, ale nawiązuję też do klasyków, do których dużo ludzi nadal wraca, pomimo starszych technik kręcenia filmów

użytkownik usunięty
Delerith_Aranel

Zgadza się, no ale są klasyki, które pomimo tego, że mają tyle lat, ogląda się z przyjemnością.
A w tym wypadku, MOIM ZDANIEM jest inaczej.

no cóż, każdy może mieć swoje zdanie :) ja tam będę oglądać i czytać LOTR jeszcze dłuuugo i wiele wiele razy :)

użytkownik usunięty

Poczytaj książki Tolkiena- wtedy będziesz mógł powyobrażać sobie te swoje wymarzone efekty xD

użytkownik usunięty

Co Wy się tak tej książki uczepiliście.
Mam nawet parę wydań w różnych przekładach i wielokrotnie ją przeczytałem.
I efekty... pal licho efekty. Cały film się starzeje.
Jutro obczaję Dwie Wieże.

użytkownik usunięty

Wg ciebie się starzeje. Ja go cenię głównie za piękno i klimat, nie za efekty. To tak jakbyś powiedział że stare "Gwiezdne Wojny" są be, bo efekty są nędzne- właśnie że nie nędzne tylko niepowtarzalne, charakterystyczne i oryginalne.

użytkownik usunięty

Wy Ciągle o efektach. Niesamowite jak długo można mówić o tym, że mówię o całym filmie, nie tylko o najmniej ważnej części filmu jaką są efekty specjalne.

ocenił(a) film na 10

A ja właśnie uważam, że siła tego filmu nie kryje się za stroną techniczną (tak jaj napisałeś: prowadzenie kamery, efekty itp. itd.), ale za przesłaniem. Wiekszość filmów może razić po 10 latach swoim wykonaniem technicznym, ale oglądając LOtRa uważam, że technika nie gra aż tak (nie mówię, że wogóle nic nie znaczy) dużego znaczenia, aby ten film nie nadawał się do oglądnięcia i odszedł do lamusa za 10 lat.
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 5
Nimfadora_2

Że pozwolę sobie zapytać: Jakie przesłanie widzisz w tym filmie, bo może ja czegoś nie dostrzegłem ?

użytkownik usunięty
adryanusz_88

Ja zacytuję z innego tematu na filmwebie, ale mowa o książce LotR. Do filmu też można poniekąd podczepić :P
"fantasy jest pożywką dla serca i uczuć. Jest ono dalekie od rozstrzygania jakiś konkretnych kwestii, czy odpowiadania na konkretne pytania. Natomiast jest rzeczywiście polem do rozstrzygania odwiecznych problemów moralnych, czyli związanych z konfliktem pomiędzy dobrem, a złem i przyczynami tego konfliktu (wolna wola , chciwość Golluma, żądza władzy Sarumana); problematyki sensu życia (przygoda, spokojne życie hobbita, tułaczka Strażników, oczekiwanie i tęsknota za innym światem u elfów, spokojne kontemplacje entów, życie w zgodzie z naturą Toma Bombadila, czy też wybranie ciemnej strony) - słowem, wszystko to co czai się w sercu człowieka znajduje pożywkę w twórczości fantasy, czasem świadomie, czasem nieświadomie ("to się tak fajnie czyta, nie wiadomo czemu")."

ocenił(a) film na 5

Czyta owszem, ale nie ogląda się z zaciekawieniem ;) To są często powielane sytuacje, schematy (nei wiem jak je określić) i może dlatego nie robią na mnie wrażenia, nie zwróciłem jakoś na to uwagi. To wszystko można znaleźć w większości bajek więc nie jest to jakieś prekursorowe dzieło pod tym względem ;)

użytkownik usunięty
adryanusz_88

To jakie sytuacje i schematy byłyby niepowielane?

ocenił(a) film na 5

Po prostu próbuję podważyć wyjątkowość filmu, bo za taki jest przez was uważany ;) Mnie nie ujął tym aspektem niestety - czym jest to wywołane nie potrafię powiedzieć, ot zwykła historyjka o wymyślonych postaciach jakich jest wiele. Ciekawe kiedy usłyszę, że nie zrozumiałem filmu :D

użytkownik usunięty
adryanusz_88

Moja rada - nie próbuj podważać wyjątkowości filmów kultowych bo i tak nic nie wskórasz :)

ocenił(a) film na 5

No dla Was (fanów) zawsze będzie kultowy, ale dla mnie nie :) tak samo swoich zwolenników ma Avatar :P

użytkownik usunięty
adryanusz_88

Wiem, rozumiem itd... :P
Właśnie Avatar się niczym nie wyróżnia.

ocenił(a) film na 5

Wg mnie ma ciekawszy pomysł, ale tylko nieznacznie ;) podobały mi się też animacje ;)

użytkownik usunięty
adryanusz_88

Przyznaję się - ode mnie dostał 7 xD

ocenił(a) film na 5

Ode mnie 6 chyba czyli o 1 więcej od WP ;)

użytkownik usunięty

Pomysł ciekawszy? Pocahontas na Pandorze? xD

ocenił(a) film na 5

samo wcielanie się w tytułowe avatary wydaje mi się ciekawe ;) i rozłam wśród badaczy, naukowców i żołnierzy ? ;) konflikt racji, celów. ;) ale to nie forum o Avatarze :P

użytkownik usunięty
adryanusz_88

Właśnie, nie o Avatarze :)
Zaproszonko? xD

ocenił(a) film na 5

no ba :P zobacze inne Twoje 'kultowe" filmy ;) ;p

użytkownik usunięty
adryanusz_88

A ja Twoje hehehe >:D

ocenił(a) film na 5

duzo ich masz w przeciwieństwie do mnie :) no ale dobra koniec spamu koniec xD

użytkownik usunięty
adryanusz_88

Koniec koniec, ale rzadko kto ocenia aż tak surowo jak Ty xD I dobranoc bo western czeka xD

ocenił(a) film na 5

Jestem jedynym sprawiedliwym :P

użytkownik usunięty
adryanusz_88

Ja o sobie też mogę tak powiedzieć :)

ocenił(a) film na 5

staram się sprawiedliwie oceniać :P wg własnych kryteriów. A nie jak często widzę :P całkiem fajny film, niezła komedyjka 10/10 ;)

użytkownik usunięty
adryanusz_88

Niektórzy dają filmom albo 10 albo 1 - takie drobne ułatwienie w ocenianiu :D

ocenił(a) film na 5

bardzo niesprawiedliwe ;) bo nie ma że albo gniot albo arcydzielo :P

użytkownik usunięty
adryanusz_88

Nie ma nie ma ;P
Dobra, idę, Asta ahora, adios, farewell :P

troll alert! troll alert! troll alert!

Gra aktorska , muzyka , montaż , zdjęcia , genialna ekranizacja książki jeszcze ci tu wymieniać... Ch*ja sie znasz na filmach i tyle

użytkownik usunięty
Lecho1523

Zaryzykuję stwierdzenie, że Ty jesteś osobą, która ma zerową wiedzę na ten temat.

ocenił(a) film na 10

Akurat muzyka jest świetna, genialna i jest to jeden z moich ulubionych soundtracków. :)

użytkownik usunięty
Nimfadora_2

Muzyka jest w porządku.

Dobra, idź się wysrać.
Chciałeś pitolnąć jakiś temat bo cię wzięło na refleksję. Źle to skonstruowałeś, bo przez połowę swoich odpowiedzi tłumaczysz, że nie to miałeś na myśli co napisałeś (np. "przede wszystkim efekty", a potem masz pretensje "co wy wszyscy czepiliście się efektów").
A MOIM ZDANIEM..takie uwagi, że prowadzenie kamery czy ujęcia się zestarzały są banałami bo mogą dotyczyć każdego dowolnego filmu. Wszystko się szybko starzeje, technika jeszcze szybciej - ameryki nie odkryłeś.
Przy stwierdzeniu kolegi, że ta klasyka ma się już dobrze 60 lat (oczywiście odnosząc się do książki i niemalże już w pierwszym poście poprzez aluzje dał ci do zrozumienia, że siłą tego filmu jest historia/opowieść i sprawi, że się jeszcze DŁUUUGO nie zestarzeje...ty..............zgrywasz idiotę i udajesz, że nie zrozumiałeś aluzji.

użytkownik usunięty
rhotax

Postawmy sprawę jasno.
Wyraziłem swoją opinię na temat tego filmu. Rhotax, nie powiedziałem "przede wszystkim efekty". To po pierwsze.
Po drugie film jest jednak filmem. Nie mówię, że strona techniczna musi górować nad historią, opowieścią, ale jest to równie ważne. Język filmu opowiada obrazem przede wszystkim. Tak jakby komiks był obrzydliwie narysowany, ale miał piękną historię. Tak nie może być. Dlatego książki mają pewną przewagę nad filmem, i zawsze mieć będą.
I proszę Pana. Arcydzieła nie starzeją się niecałe 10 lat po premierze.
Jest to absolutnie niewiarygodne, że zostałem przez Was tak zniszczony, tylko dlatego, że ośmieliłem się wyrazić inną opinię. Co najciekawsze, nie powiedziałem przecież, że jest to film tragiczny, czy coś w tym rodzaju. Jest w moim opinii średni, z lekkim nastawieniem na powyżej przeciętną,. Tylko Wy od każdego oczekujecie, że filmowi postawi od razu dziesięć gwiazdek. Mało filmów widzieliście, skoro ten film u Was zajmuje tak zaszczytne miejsce.

użytkownik usunięty

W tym miejscu Cię znowu "zagnę" tak jak na początku, bo oglądałem tysiące filmów a i tak "Władca Pierścieni" jest u mnie w ścisłej czołówce Smakoszu filmowy :p