PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1065}

Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001
8,0 737 tys. ocen
8,0 10 1 737287
8,2 94 krytyków
Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia
powrót do forum filmu Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia

Wiel Błąd w filmie

użytkownik usunięty

Chodzi o rozmiar tego pierścienia. Mianowicie, niemożliwe jest to że pierścień który idealnie pasuje na palec Froda który jest kurduplem mógłby też pasować na palec gigantycznego Saurona.

ocenił(a) film na 10

Przecież na filmie wyraźnie widać jak pierścień zmienia rozmiar. Kiedy dotyka go Frodo - pierścień zmniejsza się.

ocenił(a) film na 8
Ona_w_chmurach

ja czegos takiego nie zauwazylem...

ocenił(a) film na 10
claus

Wyraźnie to widać jak trzyma go Isildur. Natomiast po raz pierwszy dostosował się do palca Frodo w karcznie, kiedy dosłownie wpadł mu na palec.

użytkownik usunięty
Ona_w_chmurach

no podejrzewałem że właśnie może on zmieniać swój rozmiar, choć nie kojarzę sobie żadnej sceny w której byłoby wyraźnie pokazane jak on zmniejsza swój obwód

Dokładnie tak jak mówi ona w chmurach, na samym początku też jest pokazane jak pierścień się zmniejsza, gdy Isildur zdejmuje go z odciętego palca Saurona. Jak już ma się zamiar pisać o takich "błędach" to radzę obejrzeć film uważnie, a najlepiej to przeczytać książkę.

użytkownik usunięty

Zmienia się i dopasowuje do właściciela, skoro daje niewidzialność i pozwala przejąć władzę nad wszystkimi rasami Śródziemia, to nie widzę problemu, aby zmieniała się jego średnica :D

1:0 dla Ciebie :)

Właśnie dlatego pierścień zdradził Isildura. Zwiększył swoją średnicę i zsunął się z jego palca.

Facet bierzesz mnie za niepoważnego gościa, bo oceniam klasyki nisko, a sam co robisz? Hipokryta.

użytkownik usunięty
Niepotrzebny

nie wiem czy masz podgląd na moje oceny ale w moim profilu widnieje 5/10

ocenił(a) film na 5

5/10 to jak najbardziej sprawiedliwa ocena. "Drużyna Pierścienia" to bardzo przeciętne kino, któremu daleko do arcydzieła, mimo że większość jest odmiennego zdania.

użytkownik usunięty
openminded

doceniam efekty, scenografię, muzykę ale fabuła jest tam strasznie słaba, przede wszystkim nudna i monotonna - idą i idą z tym pierścieniem a od czasu do czasu z kim sobie powalczą. Jeśli chodzi wysokobudżetowe filmy powstałe w ostatnich lata to Władca przegrywa sromotnie z takim tytułami jak Mroczny rycerz czy Incepcja. A jego wynoszenie na piedestał jest spowodowane tym i reprezentuje on fantasy czyli gatunek w którym próżno szukać czegoś lepszego, w zasadzie od premiery Czarnoksiężnika z Oz (1939) nie powstało nic godnego uwagi, z drobnymi wyjątkami.

ocenił(a) film na 5

Również uważam, że zarówno Mroczny Rycerz jak i Incepcja są dużo lepsze, co oczywiście wielu denerwuje a każdego nie uznającego sagi Władcy Pierścieni za arcydzieło posądza się o trolling.

Incepcja > Mroczny Rycerz > Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia > Władca Pierścieni: Dwie Wieże - tak wygląda moja hierarchia. Trzeciej cześci sagi nie widziałem i nie wiem czy kiedykolwiek to nastąpi.