podobno wersje reżyserskie na BR są jeszcze dłuższe niż te z DVD, jednak nigdzie nie mogę znaleźć choćby wykazu dodanych scen
ktoś mógłby to potwierdzić/obalić?
z góry dzięki
Przed chwilą oglądnąłem wersję na blu-ray, fakt faktem, film dłuższy ale w którym momencie, a może inaczej które momenty/sceny dodane, trudno mi stwierdzić, zbyt długo nie oglądałem "zwykłej" fersji filmu, aby podać to ocenie.
Ok. 40 minut same napisy końcowe ;)
chodziło mi o to, czy wersje extended z BR są dłuższe niż wersje extended DVD
masz swoje czy gdzieś w necie znalazłeś?
no widzisz, a ja bym wolał, żeby ktoś kto kupił BR mi powiedział jak to jest z tymi dodatkowymi sccenami
Nie oglądałam wersji na blu-ray, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne. Zauważ, że blu-ray wyszedł znacznie później niż VHS (do teraz je mam;)) czy DVD, i jak miałoby wyglądać dodanie tych scen? Nakręcili nowe? Raczej nie. Chyba, że po prostu dodali więcej tych usuniętych, w co również wątpię. Lama87 wspomniał o 40sto minutowych napisach końcowych... może to jest odpowiedź?
Wersje BR są znacznie dłuższe ;) jest dodanych wiele naprawdę świetnych scen w każdej z części, ogólnie są 3 wydania, kinowa(zwykłe DVD), DVD rozszerzone, i wersja BR. Polecam, warto ;)
Wiesz ile trwają części WP na blu ray? Chciałam porównać, bo nie mam gdzie tej wersji obejrzeć, a wciąż ciężko mi uwierzyć w to, że dodaliby więcej scen specjalnie na ten odtwarzacz.
akurat mam w napędzie dwie wierze, razem z napisami 4h 5 min.
Wierz mi są dłuższe ;) wiem bo widziałem "kinówke", wersje dvd (standard +rozszerzenie) oraz BR Ex więc mam porównanie. Jest dodanych więcej scen niż na DVD ;)
I ja przez taki czas nic o tym nie wiedziałam? :-(...
Dzięki za uświadomienie, muszę sobie załatwić tę wersję. A są tam jakieś ciekawe sceny? Czy większość to batalistyka?
oj właśnie "batalistyki" to tam nie wiele ;) bardziej są to uzupełnienia ;)
i wiele zabawnych wątków ;) przykładowo (żebyś nie miał już żadnych wątpliwości) scena (Dwie Wierze) gdy Eowina częstuje Aragogrna (który w tej scenie też przyznaje że ma 87 lat) gulaszem który jest delikatnie mówiąc obleśny i wylewa go zaraz po tym gdy ta się odwróci ;) (jeżeli dobrze trafiłem z wersją, bo trochę szczerze mówiąc się pogubiłem co było w rozszerzeniu a co nie).
Krótko mówią dla fana - "lektura obowiązkowa" :)
Ta zabawna scena jest akurat również w wersji reżyserskiej DVD. Cóż, przekonam się jak załatwię WP na blu-ray.
"żebyś nie miał już żadnych wątpliwości"
Jestem kobietą. Myślałam, że awatar i nazwa konta nie powinna stwarzać wątpliwości. Wybaczone. :-P
a no właśnie, pieprzy mi się już co było dodane w DVD ex a co w BR ex.
wybacz, nie zwróciłem uwagi ani na nick ani na avatar ;)
Również zastanawiałam się nad rzekomymi nowymi scenami w wersji bluray. Porównałam kilka scen z pierwszej płyty (pierwszą połowę) DP na dvd z bluray (też połowę) i zauważyłam, że sceny z obu wersji nie zgadzają się ze sobą w minutach. Np.:
- Bilbo pisze książkę, jego słowa "22 września...". czas w bluray: 7:40, na dvd: 7:24
- Sam do rannego Froda: "Trolle pana Bilba!". bluray: 1:17:56, dvd: 1:14:44
- Pippin na końcu rady u Elronda "Dokąd idziemy?". bluray: 1:45:36, dvd: 1:41:16.
Oglądałam jakieś 40 minut "Drużyny..." na bluray (i cały "Powrót Króla") i - naprawdę, nie mam pojęcia o jakie nowe sceny chodzi, tym bardziej że wersję rozszerzoną na dvd znam na pamięć! ;P Nie zgadza się czas poszczególnych scen, też nie wiem dlaczego. Ale zauważyłabym jakieś nowe nawet sekundowe sceny.
No wlasnie. Niedawno pewien uzytkownik o nicku "hannibal86" mial racje ze sceny z wydania na blue ray sa dluzsze i sa nowe kadry ale nikt mu nie wierzyl. Przesledzilem to i on mial racje. Ale nie zabieram glosu w tej sprawie bo niektorym ciezko cos wytlumaczyc. Nowych scen jako takich nie ma ale sa one wydluzone za pomoca nowych kadrow, kilku zmian w dlugosci dialogow itp.
No, w końcu konkret. Tak czułem, nigdzie w sieci żadnego nowego ujęcia nie mogłem znaleźć.
Porównywałem Powrót Króla w wersji Bluray i w wersji DVD. Wersja Bluray jest faktycznie bogatsza, np. scena śmierci Sarumana i Grimy nie było tego przedstawione na dvd, było tylko pokazane jak Pippin już wyciąga kulę z wody. Na blurayu można zobaczyć Jak Gandalf i reszta rozmawia jeszcze z Sarumanem, Grima zabija Sarumana sztyletem, Saruman spada z wieży wprost nadziewając się na bal drewniany, wypada mu wtedy kula z szaty.
Osobiście wolę wersję rozszerzoną. Jest tu nawet dokładnie opisane.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Władca_Pierścieni:_Powrót_Króla_(film)
Te same sceny są na rozszerzonym dvd... Może różnią się jedynie tłumaczenia w dialogach. Na wersji bluray nie ma żadnych dodatkowych scen, ani ujęć. To jest to samo co w dvd, tyle że w lepszej wersji, i to wszystko.
prosze, ludzie czytajcie ze zrozumieniem - ja wiem o wersji rozszerzonej na DVD. Chciałem się tylko dowiedzieć czy wersja rozszerzona na BR jest jeszcze dłuższa, czy taka sama. Już wiem, że to to samo. Temat zamykam
Tak. Wersje blu-ray są dłuższe ale nie jest to spowodowane nowymi scenami tylko sprawą techniczną. po prostu filmy na blu ray ogląda się wolniej czyli dłużej niż na DVD. Na blu ray prędkość odtwarzania to 24kl/sekundę a na dvd 25kl/sekundę. Ten sam film jest krótszy na DVD niż na blu ray. Różnica w trylogi to około 10 minut w 1 i 2 cz oraz około 20 min w 3 części.