czytalem ksiazke kilka razy i jest swietna
moze dlatego naprwade wiele oczekiwalem od tego filmu i srodze sie zawiodlem
jakos mnie ten film nie wciagnal
mysle ze gdybym nie czytal ksiazki i nie cenil jej tak wysoko to ocenilbym lepiej ten film a tak tylko 5/10 a dla ksiazki 10/10
przy czym "druzyna pierscienia" a kiedys "wyprawa"(czytalem wiele lat temu jeszcze stare wydanie pod takim tytulem:), taka ciekawostka:)) to chyba tom ktory podobal mi sie najbardziej a 1cz filmu jest chyba najgorsza
kto czytal niech sie wypowie:)
Ja osobiście dopiero w wdrażam się w książkową serie choć pierwszą cześć już mam za sobą,to muszę powiedzieć że nie zgadzam się z tym że film jest taki słaby .
Zanim jeszcze zacząłem czytać serie to moja przygoda zaczęła się od filmu który wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie mimo zmian i pominięć niektórych kwestii oceniam go na 8/10 .
Mimo wielu narzekań gdyby jakiś inny reżyser by się za to wiął i zrobił by prawdziwy szajs wtedy TO docenilibyście Jacksona .
Jak dla mnie książka była rewelacyjna, najbardziej podobał mi się ostatni tom. A co do filmu to uważam, że jest bardzo dobrze odwzorowany na książce.
Ja też najpierw obejrzałam film. Wciągnął mnie tak bardzo, że zdecydowałam się przeczytać książkę. Ja również czytałam "Wyprawę". Z jednej strony można mieć żal do reżysera, że pominął lub zmienił niektóre kwestie, jednak z drugiej strony uważam, że to była mądra decyzja. Gdyby nie jego poprawki film byłby zdecydowanie dłuższy(a to już by mogło odstraszyć widzów)albo każda część musiałaby być podzielona na 2 części. Podsumowując nie zawiodłam się na ekranizacji tego dzieła:)