Wiadomo, że porównywanie ksiażki takiego mistrza jak Tolkien do filmu jest bezsensowne i nie na miejscu, dlatego tego nie będę robić. Film jest wspaniały i jestem strasznie wkurzona, że tak mało oscarów dostał.Jak można tak robić ! Najbardziej lubię grę Seana Astina ( może to z zsentymentu przez Goonies).Gandalf (McKellen) jeste świetny po prostu, Bilbo też, najbardziej przestraszyłam się w momencie , gdy chciał odebrać Frodowi pierścień i miał taką straszną twarz. Polecam wszystkim obejrzenie filmu, a jeszcze bardziej przeczytanie książki.
ciekawe za co te oskary,tylko za efekty specjalne się należy,ale strona plastyczna filmu to zamało,dla mnie nudny,niewciągający,duży koszt nie zawsze oznacza dużą jakość
zgadzam się że film nudny nieciekawy,chaotyczny koszt produkcji w niczym nie przekłada się na wartość i walory artystyczne,komercja w najgorszym wydaniu,pieniądze nie zastąpią talentu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!
zmarnowano po prostu te pieniądze mierne,widowisko,mierny obraz jest płytki nie ma głębi,nie ma w nim magii kina,nie chodzi o magie czarodzieji ,tylko o magie kina ,widziałem znakomite filmy tu mają mało komentaży a ten mierny film ma ich tak wiele !!!!!profanacja sztuki filmowej