Aha no tak, czyli takie bajanie trochę z przestraszaniem ,ale jeszcze nie w
zakresie science-fiction.
Powiedziałbym dla nastolatków tak od 13 do 17 lat.
A tu piszą podejrzewam starsi. Co nie ? :)
Swoją drogą to chłopina (Tolkien) jako ponoć dość wybitny pisarz i filolog
angielski niezbyt się napocił przy tych baśniach. Gdyby się o tym
dowiedział jego ziom Szekspir, to by się w grobie obrócił.
W nazwie science-fiction wyraz science jest bardzo znaczący i wymowny, a nie mogę powiedzieć żeby we "władcy Pierścieni" było dużo "nauki i zdobyczy techniki".
Gwoj jak by ci tu powiedzieć "mylisz niebo z gwiazdami odbitymi nocą na
powierzchni stawu". Fantasy to całkowicie inny gatunek do sf. Moim zdaniem
dużo lepszy. Fantasy to nie jest gatunek dla dzieci( taki stereotyp
utrwalił się przez słabego harry pottera który właściwie nawet nie jest
pełnoprawnym fantasy). Czy polecił byś np. wiedźmina do przeczytania
dzieciom. Z pewnością nie. Ludzie to że taki Harry Potter jest dla dzieci
nie znaczy odrazu, że wszystkie książki i filmy fantasy takie są. Gwoj wiem
, że nie posiadasz jakiegokolwiek pojęcia o gatunku(wynika z twoich postów)
dlatego dziwi mnie twoja bezsensowna wypowiedz, jak nie masz o czymś pojęcia to lepiej siedź cicho. A LOTR to bardzo dobra pozycja dla
wszystkich fanów naprawdę dobrej literatury
Ivalor
Myśl uważnie, co to znaczy "jeszcze nie science-fiction", że mało mu brakuje do osiągnięcia tego statusu?, że takie było założenie autora ale mu nie wyszło? W ogóle to Władca Pierścieni i science-fiction mają ze sobą wspólny jedynie człon fiction bo nigdy science nie miał być ani do tego nie dążył.
[quote]trochę z przestraszaniem[/quote]
Gdzie ten film miał mnie niby przestraszyć?
[quote]Gdyby się o tym
dowiedział jego ziom Szekspir[/quote]
Jego ziom Szekspir pisał dramaty w okresie, kiedy jeszcze nie postępowała globalizacja. Wiesz o tym, prawda?
fantasy dla dzieci - rotfl
Jeszcze się zbieram z podłogi...
Poczytaj DragonLance, Yeskova, Pierumowa (dwóch ostatnich pisze w świecie tolkienowskim).
WP to nie jest Hannah Montana. ;) Krótko mówiąc obejrzy go 9latek, 13latek, 17latek, 25latek i 30latek. Oczywiście do tego to trzeba mieć wyobraźnię i trzeba uważnie oglądać, bo jest troszkę skomplikowany. Ale chodzi o niekumatych jak coś. ;)
Tolkien nie napocił sie przy pisaniu władcy pierścieni?:D przepraszam za wyrażenie ale chyba tylko idiota mógł powiedzieć coś takiego. Tolkien jest ojcem gatunku fantasy nie zadnego s-f tak dla jasnosci.Stworzyl jedna z najbardziej dokladnych wizji baśniowego świata,napisal książki objaśniające szczegółowy świata przedstawionego i owszystkie legende użyte we władcy i innych jego powieściach,na potrzeby książki stworzył język sindarinski oparty na staroangielskim i innych,narysował szereg map wszystkich terenów z ksiazek a na podstawie jego notatek z przeszlosci jego syn zdolal napisac kolejna powiesc (Dzieci Hurina).....nie napocil sie??;> odpowiedz na to pytanie pozostawiam kazdemu z was..film świetnie oddaje to co w gatunku fantasy się liczy i nic wiecej jak sadze nie trzeba dodawac;]pozdrawiam:)