Witam !
Posiadam oryginal DVD zwyklej wersji kinowej. Moje pytanie jest nastepujace: czy warte ja zamienic na wersje rezyserska ??. O ile jest dluzsza ??. Dzieki za odpowiedz ;)
Zdecydowanie polecam wersje reżyserką.Jest tam wiele wspaniałych dodatkowych scen,a każda część jest dłuższa około 50 minut.
Polecam też osobiscie wersje rezyserska.Jest tam duzo spar ktore sie nie pojawily w "zwyklej" wersji motyw z sarumanem ustami sauona itp.ELO!
Reżyserka wersja trochę przybliża do książki. Jest wiele genialnych scen (Usta Saurona, rozmowa Sarumana z Gandalfem, pogrom orków pod Helmowym jarem przez Huoronów, wiele drobnych szczegółów ale dużo znaczących:)
Poczekaj aż wyjdzie na blu rey wersja ostateczna,każda część w wersji reżyserskiej będzie dodatkowo rozszerzona o około 20 minut,to dopiero coś ;)
Wyssane z palca.
Na Blu-Ray ma jedynie wyjśc edycja zawierająca usunięte sceny jako dodatek. Jackson stwierdził, że samego filmu poszerzać nie będzie.
Natomiast na pytanie w temacie - kupiłem wersje reżyserskie (wyniosło to 450zł) i nie żałuję, bo ten film jest wart każdych (no, prawie) pieniędzy.