nie uwzględnili w scenariuszu całego rozdziału z Tomem Bombadilem i przygodą na kurhanach. Tom był jedną z postaci którą bardzo chciałem zobaczyć w filmie, a nie ma go nawet w wersji rozszerzonej :( Chciałbym żeby nagrali ten fragment nawet jako osobny minifilm, coś takiego jak ta amatorska produkcja "Hunting for Gollum"
Za usunięcię jednej z ciekawszych postaci w książce zmniejszam "Drużynie Pierścienia" ocenę z 10/10 do 8/10
Ej no bez przesady ze Tom Bombadil wpłynoł az tak na fabule filmu.Moim zdaniem wyszlo to nawet filmowi na dobre troche zle by sie kojazyla tym ktorzy nieprzeczytrali ksiazki wieci to troche taka bardziej basniowa postac.
Jak można dawać Władcy 8/10 bo nie było Bombadila...
10/10 nie daje się temu filmowi za to co było a czego nie było.
Ja dałem /Władcy 10/10 za gre aktorską, muzyk zdjęcia, obsadę a nie za to że kogoś tam nie wymienili..., oczywiście szkoda ze go nie pokazali bo był istotna postacią ale zmniejszać ocenę filmu o 2 z tego powodu.
pozdrawiam.
Ja dałem 9/10 za pewne niedorzeczności np. elfy w Helmowym Jarze, Pipin z
Gandalfem przeciw Nazghulowi na koniu itd. No i za brak postaci typu
Bombadil, Beregond. Film oceniłem jako całość a nie poszczególne części
gdyby to był film od początku do końca wymyślony przez Jacksona to OK nie czepiałbym się, ale to jest ekranizacja książki i powinno się uszanować jej autora który sam mowił o Tomie "każdy świat musi mieć swoje tajemnice, a Bombadil jest jedną z nich". Poza tym Bombadil był jedną z najstarszych istot żyjących w Śródziemiu. Wiem że to lekki fanatyzm ale Władcę czytałem tle razy, że każde odstępstwo od oryginału mnie razi. Oczywiście nie podważam że film jest super bo tylko Jacksonowi udało się w pełni zekranizować to co do tej pory mogłem sobie tylko wyobrażac w swojej głowie