7 lat czekałem na ten film. I się doczekałem. Dzisiaj obejrzałem i jestem trochę zawiedziony. Nie spodziewałem się fajerwerków , lecz miałem nadzieję że dostanę staro szkolny horror jak pierwsza czy druga część. No i niestety horroru tu tyle co dobroci we mnie . Ale zacznijmy od plusów. Fabuła trzyma poziom i ciekawie łączy wątek zaczęty w pierwszym i trzecim filmie i jest idealnym łącznikiem i dopowiedzeniem zaczętych już wątków. Aktorstwo jest poprawne i nic więcej. Kilka postaci da się nawet zapamiętać, i na tym zakończymy ten aspekt bo nic więcej dodać się nie da. Marionetki przeszły lekki lifting co mi się akurat nie spodobało. Niby wyglądają podobnie co kiedyś lecz straciły w mych oczach ten filmowy wyraz , dzięki któremu ta seria była wyjątkowa. Pojawia się nowa lalka która dość pozytywnie zaskakuje lecz jej debiut okazuje się jej końcem a szkoda bo chętnie bym zobaczył ją dalej. Efekty a w zasadzie ich brak. Pierwsze 5 filmów miały animacje , może nie najwyższych lotów ale zawsze były a tu brak. Nie jest źle lecz lalki poruszają się w typowy tani sposób czyli że widać je od połowy. Czasami oglądamy je w całej okazałości i na całe szczęście nie widać poruszających ich drutów. Ofiar mamy raptem 4 a krwi tu tyle co kot napłakał. Gdyby nie dobra muzyka(jak zwykle) nie powiedział bym że to horror a i do tego słowa temu filmowi BARDZO daleko. O czym jeszcze warto wspomnieć to że na początku mamy wplecione sceny z pierwszej części (Poskąpiono $ na nakręcenie ich jeszcze raz) przez co wygląda to ironicznie. Wplecione sceny z filmu z roku 1989 z teraz 2010 wyglądają śmiesznie i ironicznie ale co poradzić.
Podsumowując AXIS of EVIL jest filmem poprawnym , lecz mnie jaki WIELKIEGO FANA średnio zadowolił. Nie powiem złego słowa bo miło było ponownie zobaczyć BLADE czy JESTERA w akcji lecz to za mało by film zachwycił NAWET MNIE. Z jednego się cieszę. Koniec filmu był bezczelny przez co jestem pewny że wątki zaczęte w OSI ZŁA pojawią się w następnym filmie . Nic tylko czekać.
Dla fanów serii obowiązkowo reszcie polecam z ciekawości bądź jak nie ma nic ciekawszego pod ręką.
http://horroronline.pinger.pl/