Ty sie tego kogota zjedz bo w doma mosz bieda a żrić ci nie dają bo z jednej miski wdupiocie jak psy!!
chyba chcą autonomii ..
Tylko Hanysy nie rozumieją, że Śląsk jest Górny (brudny) i Dolny, który zawsze będzie z Polską ..
W 1922 Wojciech Korfanty dążył do samostanowienia Narodu Śląskiego co zakończyło się jego całkowitą i zupełną klęską. Zresztą wcześniej bo w latach 1919-1921 miały miejsce trzy powstania śląskie, które tak naprawdę były krwawą i bratobójczą wojną domową na Śląsku.
Z jednej strony, walczący o autonomię w ramach państwa polskiego, a z drugiej strony, walczący o autonomię w ramach państwa niemieckiego, z obu stron bracia Ślązacy .. i weź tu rozkmiń o co im chodziło :)
Na koniec pozwolę sobie zacytować słowa naszego Marszałka Józefa Piłsudskiego: "Śląsk to stara prowincja Niemiecka. Mam w dupie ten cały Śląsk!"
Ja kingPaulus ino jedno nie wiesz ten wasz Slonsk łodbudowoł ta wasz sarano warszfka z pięniedzy co należały do gruby(kopalnie) i jak by nie slonsk to dalej mocie pod butami słoma a jak nie mieliście roboty to waganami zwożyli wos GOROLÓW do gruby na robota zamieszkaliście na wulcy a jak żeście wyłazili do w tylnej kapsi grzebień i dupnie się podniecali IDA NA MIASTO TU JE CENTRUM METROPOLI!!! a CHODZI MI ŁOTO ZE ZADEN GOROL NIE BEDZIE MI SIE NAŚMIEWOŁ Z MOJEJ GODKI BO MY SOM GURNY SLONSK!!
heheh nie krzycz wyłącz CAPS LOCKA :)
Nie będę udawał wielkiego znawcy Waszego regionu (sam jestem z Zachodniej Polski więc z tym "wos GOROLÓW" nie trafiłeś; ps. skąd ten pomysł, że jestem góralem :)?) co do Warszawki mam wątpliwości coby urzędnicy w Warszawie lepiej znali problemy i potrzeby lokalnych społeczności, dlatego nie ma potrzeby aby o niektórych sprawach decydowano w Warszawie (podatki, służba zdrowia, szkoły itp.) idąc dalej jestem za autonomią Warszawy !! Tak, dokładnie Warszawy ! Dlaczego? Bowiem autonomia oznacza rządzenie się swoimi pieniędzmi, a nie cudzymi a Warszawka za dużo "przejada" pieniędzy innych i tu się z Tobą kolego zgadzam w 100%.
Ja sam nie jestem zadowolony z obecnego rządu, parlamentu, systemu zdrowotnego, ubezpieczeniowego, policji itd. więc pod tym względem rozumiem Wasze dążenia do tej niby "autonomii .. piszę niby bowiem prędzej czy później okazało by się, że małe państewko nie daje sobie samemu rady, ludzie są niezadowoleni i w efekcie pomocnym bratem okaże się ten, kto miał nim być od samego początku ..
A jeśli chodzi o szkopów to ci padom jedno JO NIE JEST A NIEMIEC A NI POLOK INO SLONZOK!!!!!!
Zrobili my dyskusja i to je dobre , ale tak nastepnem razem prosza wos jak ktoś bedzie się narpierw nabijoł z mojej godki niech najpierw pomyśli kaj gościu się wychowoł. Bo mój upa(dziadek) i łojcic cieżko dupił na grubia tak sam jak jo tera i łoni mi godali jak mom godać tako była tradycja pozdro dla wszystkich bez obrazy:)
Niy droźnij sie tak ale trocha mosz recht a jo już richtich myśloł że na tym forum slunzokow nie ma sułej pieronie jo tu dyskusjo żem z nimi prowadził musioł padać swoje nie bedą mie robić za bozna do godosz że jo nie je slunzok no to co jo je Gorol, ale jak juz to chyba porzondny:)))
My som dumne Hanysy synek !!! damian252 jak cie drzysna za te chamy, to sie nawet do ciepania gnoju nie bedziesz pierunie szpetny nadawał.
Ja_pitole Dzisioj fajny wic żem słyszoł :" Siedzi se syneczek przi kałuży i pije ta woda.
Na to przichodzi tako stareczka uma we plyjdzie i pado mu:
- Synek, nie pij tyj wody, bo je zmazano, poć do mie, dom ci szolka tyju...
- Proszę, co pani mówiła?
- A nic, nic, pij, pij goroliku, pij..":)))))
damian252 lepi pobaw sie pulokym a niy suj sam takich flekow giździe pieruński.
Kris fajny wic , a te hadziaje po noszemu nie godoją:)
Gorol z Warszawy:
- Co wy macie na tym śląsku? Brud, syf, niebo zamiast niebieskie jest czarne. A Katowice w herbie mają jakieś młoty!
Hanys:
- A co wy mocie w herbie? Pół dorsz, pół k**wa, ani się nie
najesz, ani nie podupcysz!
Przyjedź chutko na byzuch boroku, a wyź halba.
Jeruna godom Ci w antryju na byfyju stoi szolka pełna tyju:)
Nie pękaj Damian...3 dni picia z karlusami ze Śląska , a pojmiesz tą piękną gwarę w lot:)
Wice dobre a tu mosz damian252 tłumaczenia Rozmówki śląsko-polskie
Powiedzonka grzecznościowe
Zarozki ci przilutuja! – Miło mi cię widzieć
Ty pieroński chapolu.. – Szanowny Panie...
Jeronie! Jakiś ty je żodny! – O jej! Ale ślicznie wyglądasz!
Kajś ty ta franca znalos? Na hasioku? – Gdzie spotkałeś tak niezwykłą dziewczynę? W swoim mieście?
Raus pieroński giździe! – Dzień dobry
Pizło ci w dekel? – Czy wszystko w porządku?:))))))))))))