W pogoni za szczęściem

The Pursuit of Happyness
2006
8,0 279 tys. ocen
8,0 10 1 278569
6,5 33 krytyków
W pogoni za szczęściem
powrót do forum filmu W pogoni za szczęściem

Potrzebuje więcej filmów o ludziach którzy ciężką pracą osiągają wyznaczony cel. O wytrwałości osób którzy mając pod górkę walczą aby spełnić swoje marzenia. Nie mam na myśli filmów o drużynach rugby czy baseballu które będąc na dnie zdobywają mistrzostwo,nie nie nie ;) Ucieszyły by mnie za to filmy które choć trochę zagłębiają się w psychikę takiej osoby. Potrzebuje je na pracę maturalną tak więc bardzo liczę na waszą pomoc :)

ocenił(a) film na 9
Diku

Na pewno "Cinderella Man" jest filmem tego typu, motyw sportowy jest w nim jedynie dodatkiem. Całkiem sporo jest filmów tego typu (niestety nie wszystkie są dobre). Masz bardziej sprecyzowany temat, czy jest tak ogólny? Równie dobrze można by tu dać "Prestiż", jednak nie to już nie koniecznie ciężka praca, a raczej kwestia ile można poświęcić żeby osiągnąć wyznaczony cel.

ocenił(a) film na 9
Diku

Ja uwielbiam filmy oparte na prawdziwych przezyciach i bardzo polece ci film pt "Prawdziwa historia" z Hopkinsem w roli glownej. Na chwile obecna wybierz sie do kina na film "Fighter" naprawde niezly kawalek kina i do tego historia dobrego boksera Mikiego Warda

ocenił(a) film na 9
Diku

Może Prosta Historia Davida Lyncha ci pomoże?
http://www.filmweb.pl/film/Prosta+historia-1999-821

I nie wiem czy tu dobrze w temat trafie, ale: Jerry Maguire
http://www.filmweb.pl/film/Jerry+Maguire-1996-664

Pamiętam, za dzieciaka widziałem film, pożyczony od szkoleniowca korporacji Amway o gościu, który rożbił się awionetką, w skutek czego miał połamane większość kości, uszkodzone narządy i paraliż całego ciała (mógł jedynie ruszać oczami i powiekami). Po kilku latach ciężkich treningów wyszedł ze szpitala o własnych siłach i wszystkim ładnie podzieękował za pomoc (krtań też miał chyba zmiażdżoną, uczył się mówić).
Niestety tytułu nie znam, jedynie wiem, że to film raczej biograficzny, niskobudżetowy, powstał między 1985-1992 i mówili po angielsku.
Może ktoś inny będzie wiedział???

Diku

Może Czarny łabędź?

ocenił(a) film na 8
Diku

Że "Rocky", to wiadomo :). Dalej, "October sky" pasuje idealnie, również oparty na faktach. "Flashdance", "Huragan", może "Pole marzeń", "Once", "Goło i wesoło", "Solista", "Ray", "8 mila", "Człowiek ringu", "Smok: historia Bruce'a Lee"...

ocenił(a) film na 10
Diku

a co z "kwiatem pustyni"? sama nie widziałam, ale historia jak najbardziej prawdziwa i podobno piękny film.