PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10870}

W poszukiwaniu zemsty

The Shooting
1966
6,5 603  oceny
6,5 10 1 603
6,5 4 krytyków
W poszukiwaniu zemsty
powrót do forum filmu W poszukiwaniu zemsty

nudny ot co...

użytkownik usunięty

po niesłusznie oskarżonych poprzeczka stała wysoko i niestety w tym filmie Hellmanowi nie udało się jej przeskoczyć. Spokojny western nakręcony z bliźniaczą obsadą nie przyniósł wiele zysków a <niesłusznie> doceniony został dopiero po latach.
Oates wraca na miejsce pracy i jak się spodziewał zastaje tam swoich dwóch kompanów. no może poza wyjątkiem,że jeden jest martwy a drugi umiera ze strachu. ten co jeszcze zipie opowiada że nie wie kto zastrzelił drugiego w co Warren nie za bardzo wierzy. na drugi dzień jakaś pannica przybywa do nich i mówi że im dobrze zapłaci jak ją będą eskortować do miasta. z pewną nieufnością chłopaki zgadzają się.
dziewczyna ładna jest więc wspólnik się do niej wdzięczy i spełnia jej zachcianki,na co Oates patrzy z politowaniem. niedługo do grupy dołącza Jacko i nastepuje rozwiązanie akcji.
może i historia jest ciekawsza niż z poprzedniego westernu Montego,ale poprowadzona została nieciekawie a zakończenie woła o pomste do nieba. nie mamy nawet komu kibicować,bo Oates gra nijako (Dillinger się kłania) a Nicholson wiadomo świetny ale skurwiel z niego więc go nie lubimy. nieukształtowany "sposób na dobry film" Hellmana daje się tu we znaki (świetny montaż,pare długich ujęć,spowalniane zdjęcia) ale zostanie rozwinięty dopiero w Cockfighterze. sam nie wiem jaki jest z tym gościem problem...chłopak jest inteligentny,dobrze gada (widziałem jakiś dokument o Cannes z 82 gdzie się wypowiadał),ma pasje.
a nie potrafi tego dobrze oddać w swoich filmach :/
cóż bywa i tak...

mały topik co z jego twórczości widziałem:
1.Cocfighter 9/10
2.Two-Lane Blactop 7/10 (mój faworyt)
3.Niesłusznie oskarżeni 7-8/10
4.The Shooting 6-7/10
5.Na rozstaju 5/10
6.Strach 4/10 (z tym,że nie wiem jakie sceny nakręcił)
7 i reszta. Bestia z pieczary,Cicha noc 3,Iguana (wszystkie wyłączone m.w w połowie)

niepokonany stoi na allegro. Flight to fury i tylnymi drzwiami chyba nie do zdobycia <płacze>. Teraz będzie powracał jakimś filmem podobnym do Blacktopa,liczmy że nie skończy jak Koprowicz.

dla filmu 6-7/10
dla rezysera 8