TEN film jest świetny !!!!!!!!!!!!!
To co, że trochę niezgodny z książką?? Film to film a nie książka. Super, fajne klimaty....... ;)
Tylko trochę niezgodny z książką?? No wybacz ale to nie trochę a ponad połowa wątków została pominięta, nie będę wymieniała jak dużo ale napewno sporo. Wielkie dzięki za takie w pustyni i w puszczy
W takim razie ten, który wybrał Nel do starej wersji, musiał być chory na umyśle ;]
Mała niezgodnaość to jest jak człowiek w filmie zamiast parasola zostawia u kolegi np. laskę. Ale dajcie spokój nie wiedziałam, że w XIX w. Murzyni mieli dredy, no ale dobra skoro tak..
Film jest duzo lepszy ale ten z 1973.
Nowsza wersja przegrywa jak w 99% przypadków ze oryginał jest lepszy.
Mi się akurat film podoba. Jest on z mojego dzieciństwa. Uwielbiałam go oglądać jeszcze na kasecie VHS. Przeżywałam go i oglądałam po 5 razy dziennie. Może i nie jest zgodny z książką, ale jak to ktoś napisał powyżej film to film, a książka to książka. Czasem zmieniają scenariusz aby film wyszedł jak najlepiej. Może i ten nie jest jakiś rewelacyjny, ale mi się podoba.
Można różnie to interpretować. Nie wiem jak tam oficjalnie to ujęli ale film może być ekranizacją, na podstawie a nawet na motywach i wtedy już wogóle nie musi być zgodny z książką tylko posiadać wspólne elementy. Poza tym ekranizacja już jest więc jej kopiowanie byłoby bez sensu.