Film na słabe 7 (jak na polskie możliwości) Rola Pana Więckiewicza 10/10 i nominacja do Oscara. Zagrał pięknie. Muzyka to kolejny atut tego filmu. Przyszła mi pewna refleksja, że Stocznia - kolebka Solidarności upadła. Jest to taki znak czasu że nie wszystko w Polsce było i jest tak jak powinno. Nie o taką Polskę walczyli zwykli ludzie w strajkach i nie za taką Polskę ginęli. Mam nadzieje że przyjdzie taki czas że Polacy będą umieli rządzić w taki sposób aby to służyło dobru naszemu kraju. My Naród musimy zrozumieć że nie ma lepszych i gorszych Polaków - jesteśmy jedni i musimy się wspierać, pomagać sobie i pracować aby było lepiej. Wspólnie, solidarnie. Nikt inny nam nie pomoże jeśli my sami sobie nie pomożemy. Wiem że jeszcze wiele lat czeka nas wyrzeczeń, ale wiem też że nikt jak my Polacy potrafimy zmieniać rzeczywistość. Politycy próbują nas dzielić bo mają z tego zyski - to ta gorzka cena tego wszystkiego co się dokonało. Nie dajmy się dzielić - nie ma lepszych i gorszych bo przecież wszyscy chcemy tego samego. Szczęścia zdrowia i godnego życia. Pomagajmy sobie i bądźmy jednością. O taka Polskę umierali i walczyli robotnicy, intelektualiści , Polacy. Dziś możemy zobaczyć jak 20 lat po upadku komunizmu Ukraina upada bo wybrała inną drogę.... Nie chodzi mi tu o zbrodnicze zachowania Rosji ale o wszechobecną biedę i korupcję bo na to pozwolili Ukraińcy . Nie będę tu wnikał czy Wałęsa był TW Bolkiem bo nie wiadomo gdzie przebiega granica prawdy a gdzie manipulacji sb. Zresztą czy to dziś ma jakieś znaczenie ?. Historia kiedyś znajdzie prawdę i rozsądzi sprawiedliwie. Wszystko wymaga czasu.
Tylko razem jesteśmy silni i niepokonani i dlatego Rosja trzyma wrak tupolewa. Jest im do niczego nie potrzebny ale umiejętnie potrafią dzielić nas Polaków miedzy sobą. A o to im chodzi by Polska byla podzielona bo wtedy jest słaba. Boją się silnej Polski.... Co widać.. Polacy podnieśli wrzask na cały świat w sprawie Ukrainy i cały świat już nie może odwrócić wzroku. A na to liczył Putin. Nie chcę też wchodzić czy słusznie czy nie bo Majdan w jakiejś części to Banderowcy i wiem że to zbrodniarze, ale Rosja nie może łamać porozumień i traktatów -pozbawiając krajów suwerenności. My Polacy dobrze wiemy czym jest okupacja sowiecka..