Za granicą film został doceniony. Nawet nominacja do Oscara. A tutaj jak zwykle nieuzasadnione hejty. Wstydzę się Was rodacy!
Jaruzelski? Syn ziemianina, szlachcic, zesłaniec... gdyby na jego miejscy był jakiś prawdziwy stalinowski komuch, to teraz ani Wałęsa by nie żył ani cała ówczesna opozycja, bo rozwalili by ich w 1 dniu stanu wojennego. dzięki niemu posiedzieli troche w ośrodkach wczasowych i mogli sie potem promować odsiadką za komuny
Fakty koleszko sa takie, ze przez komune i 20 lat postkomuny, w ktorych to ten oto "bohater" mial czynny udzial, dzisiaj w poziome zycia ten kraj jest na poziomie afryki, a 2.1mln ludzi stad wyjechalo. I zamiast takich smieci walnac w morde i raz na zawsze pogonic, to wy jeszcze ich wychwalacie pod niebiosa. Gratuluje wam grubych kresek, Tuskow, Bolkow i inny tego typu "bohaterow". Narod frajerow do rypania. I nie, nie jestem szczesliwy piszac te slowa.
święte słowa, jedynie przyroda i kultura, w tym niszowa muzyka i teatr jeszcze są wspaniałe
Trochę poniewczasie i tak z boku się wtrącę ale pewnie zauważyłeś, że nikt z forumowych dyskutantów "zapalczywie walczących o polityczne cele" nie zauważył sarkazmu w Twoim pytaniu?
Wygląda na to, że oni są przekonani, iż film "wałęsa...." rzeczywiście ma nominację do Oscara... lub że polskie zgłoszenie jest z taką nominacją równoznaczne, co z kolei ma świadczyć bądź zaprzeczać wartości samego filmu.
Ech, co ta polityka robi z ludzi...a może ludzie z polityki...
Wiem, nie po raz pierwszy coś takiego widzę. Niektórym wydaje się, że kandydat = nominowany. A przecież różnica jest oczywista... Ktoś kiedyś ładnie ją przyrównał do różnicy między złożeniem CV a dostaniem pracy.
Ta nominacja do Oscara jest akurat tyle warta, co Nobel dla Bolka. :)
Przypomnijmy innych nominowanych do Pokojowej Nagrody Nobla:
- Adolf Hitler
- Jozef Stalin (dwukrotnie)
- gen Wojciech Jaruzelski
Zapomniales dodac ze OBAMA tez dostal POKOJOWA NAGRODE NOBLA a przeciez gdyby nie kongres i problemy z ONZ juz by na calego trwala wojna i bombardowanie w Syrii. Znow by w imie walki z TEROREM zginely setki tysiecy niewinnych ludzi...
Jeszcze Bushom by się przydało dać Nobla - seniorowi i juniorowi.
A na poważnie to powinien dostać tę nagrodę Reagan za ostateczną likwidację Imperium Zła.
Nominacja do Oskara jest tylko dlatego, że film jest o Wałęsie.To przyznał niejeden krytyk filmowy, będący w stanie bez trudu wskazać tegoroczne polskie filmy znacznie bardziej zasługujące na tę nominację. Za granicą mogą się ''spuszczać'' nad Wałęsą i wierzyć w jego kult, bo oni nigdy tak naprawdę nie zagłębiali się w genezę wydarzeń i rolę Wałęsy w tym wszystkim. Po prostu dla nich jest wygodniej żeby Wałęsa pozostał bohaterem w myśl powiedzenia: ''wilk syty i owca cała''
Jeżeli masz się za coś wstydzić to za Wałęsę i jeszcze paru kolesi, którzy przywłaszczyli sobie majątek Solidarności a teraz odgrywają wielkich biznesmenów. Gdyby świat wiedział 20 lat temu tyle o Wałęsie ile dziś wiadomo oraz jakim człowiekiem jest obecnie nie witano by go z takimi honorami w wielu krajach, a tym bardziej nie dostałby nagrody Nobla.
Trzeba być głuchym i ślepym aby niewidzieć w jakiego sprzedawczyka zmienił się ten psedo bojownik "związkowy". Jest to wkurzające, że o takiej miernocie powstał film.
Zadam pytanie: czy można w Polsce znaleźć lepszego kandydata jako idola, wzorzec postępowania?
Moim zdaniem byłoby trudno. Jak się patrzy na tzw. elitę polityczną, na te same mordy od 20 lat niezależnie od przynależności politycznej, czy to PiS, PO lub SLD - walczące o stołki i apanaże. Ich moralność jest tak płynna jak programy partii,do których należeli. Rekordziści zaliczali po 4, 5 partii o odmiennych programach (tak ewaluowała ich świadomość polityczna).
W kraju, gdzie oszustwo, nepotyzm i wyzysk jest zaletą, może faktycznie Wałęsa jest człowiekiem na właściwym miejscu.
Z tego punktu widzenia Lech Wałęsa jest tak kryształową postacią jak praworządność w Polsce.
Jeżeli nie masz co najmniej 40 lat to Twoje słowa są puste jak ciąża urojona, nie mają żadnego fundamentu i nie warto byś się wysilał szerzyć teorie wyczytane w internecie.
Kompromitacją jest to,że ty nie wiesz dlaczego ten film został odrzucony przez znaczną część społeczeństwa. Nie ze względu na walory,ale samą obłudę robienia filmu o Wałęsie.
Na nominację do Oscara nie ma żadnego wpływu opinia ludzi za granicą, gdyż filmy startujące do tej nagrody wybiera komitet złożony z Polaków;) Poza tym i tak raczej nie wygra ;)
Oszołomy od Macierewicza powiadasz ? Nie trzeba być ekspertem żeby dostrzec, że ludzie mają dość Wałęsy, więc ta wysoka średnia 6.5 to raczej wynik tego, że film nakręcił Wajda i zebrał do obsady znane postacie, w tym kilku dobrych aktorów.
Przypomnę wynik Wałęsy w wyborach prezydenckich 2000 r. - 1% a ty sobie dalej myśl, że to tylko oszołomy od Macierewicza uwzięły się na biednego Wałęsę.
P.S przestań obrażać tych, którzy mają odmienną ocenę rzeczywistości niż twoja, bo sam wychodzisz na oszołoma niczym nie różniącego się od Macierewicza, chociaż ten przynajmniej nikogo nie wyzywa od debili.
Nikogo nie obrażam, nie napisałem że mbm8 jest oszołomem. Natomiast ludzi, którzy wierzą w światowy spisek mający na celu zabicie prezydenta, którego prezydentura dobiegała końca i nie miał żadnych szans na reelekcję, trudno nazwać trzeźwo-myślącymi.
''Nikogo nie obrażam, nie napisałem że mbm8 jest oszołomem''
jak to się ma do wcześniejszego postu:
''Trzeba być kompletnym debilem, żeby wystawić 1''
Ja wystawiłem ocenę 1 czyż nie ?
Nie zauważyłem, że wystawiłeś 1. Miałem na myśli niską ocenę filmu. Przepraszam jeśli poczułeś się urażony, ale czy film choćby za grę aktorską scenografię i pracę kamery nie zasługuje na wyższą ocenę?
nie został nominowany film, wypadł całkowicie, wiec konsekwentnie i słusznie nie został doeniony, bo tu nie ma czego doceniać, ani histoycznie alni artystycznie.
poza rolą Więckiewicza i paroma ujęciami zmontażem z wykorzystaniem zdjęć archiwalnych - reszta to totalna słabizna
kompromitacja gustu to filmy najwyzej ocenianie przez Ciebie.
Na poziomie podstawówki albo gimnazjum
Koniowi na ucho te pierdzioszki ! A nie nazywaj mnie rodakiem bos mi ni pies ni wydra ! Ustal pierwej komus ty a kto ci rodak ! To ze mieszkasz miedzy Wisla a Bugiem to nie znaczy zes mi z automatu rodak ! Co najwyzej moze ziomal z bozej nie laski !
podyskutuj sobie o bajeczkach: Kevinie i Predatorze dobrze??? bo jak widać o tamtych czasach pRL-u nie masz kompletnie dziecino pojęcia
Napisz wiec smoku do kogo gaworzysz w swoim wrazym dialekcie , a tu poki polskiego jezyka nie ogarniesz nie odzywaj sie wcale taborcu ! Zaloz ze swoim pasterzem Lejba Kohne nowy kibuc i i_srael zbawiaj - wybrancu szaranczy !
za moich czasów nie używano i nie wplatano słów z jezyka angielskiego (hejty itp.). W naszym ojczystym języku jest takie słowo - nienawiść, to typowe dla latorośli urodzonej po 1990 r i będącej dzieckiem lub nastolatkiem po nowym millenium, więc sam sobie kolego odpowiedz na pytanie, kto tu jest dzieciakiem.
W latach 80. i 90. gdy ja widywałem Sepulturę, Morbid Angel, Godflesh, Napalm Death, Slayer, Swans czy zespół Metallica, to prawdopodobnie jeszcze Ciebie na świecie nie było
no i popatrz jak bardzo się mylisz, urodziłem się przed latami 90tymi, niegdyś słuchałem Sepultury i Metallicy z w/w. A co do zapożyczeń - posługuję się takim językiem, w jakim może mnie zrozumieć odbiorca. PS. hejt to nieuzasadniona nienawiść.
bo tego to i dzieciaki do dzis słuchaja, ponieważ te zespoły nadal istnieją, ale swoje najlepsze albumy nagrali ponad 25 i około 30 lat temu
Atak klonów jak Big Cyc powiedział.Za Tuska machają za Kaczorem,za Kaczorem do Tuska,a PSL ma to w dupie byle kasę mieć.
HAHAHAHA Co za błazen :D NOMINACJA DO OSCARA :D HAHAHHAHA
Typie chcesz tu ludzi ustawiać, a jednocześnie ostentacyjnie ukazujesz jakim durniem jesteś :D ROTFL :D Klasyk ku&wa :D
"DOCENIONY"!!! HAHAHAHA
O jej film został doceniony za granicą, polacy tacy jak ty kolego nilvo poikają się z radości, że ktoś to oglądał.
Może dlatego, że nie bujamy w obłokach "wolności", "solidarności" itp. tylko stąpamy twardo po ziemi i widzimy coś więcej poza pomnikowy lukier ? Ps. co to jest hejt ? Naucz się może wpierw polskiego.