6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85062
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

Byłam bardzo sceptyczna, bo nie przepadam za obecną twórczością Wajdy, ale muszę przyznać, że
film jest całkiem niezły. Więckiewicz - rewelacja! Muzyka fantastyczna. Film dobrze się ogląda. Co do
prawdy historycznej - nie wiem jak było naprawdę i nikt z Was nie wie, więc po co to gardłowanie.
Przykro patrzeć jak łatwo budujemy ludziom pomniki i jak szybko strącamy ich z piedestału. Nie
potrafimy niczego, ani nikogo uszanować. Ach ta nasza polska mentalność...

ocenił(a) film na 5
anka343

jak dla mnie film był średni, ani bardzo zły ani super dobry. Po prostu średni. Podobała mi się gra aktorska Więckiewicza świetnie się przygotował do tej roli, nikt inny by Wałęsy lepiej nie zagrał. Danka też jest dobra, nawet w pewnym momencie miałem wrażenie jakby film był o niej i o tym jak miała przerąbane z Lechem. Na charakteryzacje warto zwrócić uwagę, pod koniec filmu Więckiewicz bardzo mocno przypominał Wałęsę.Tutaj z Muzyką się zgodzę całkiem bo bardzo dobrze dobrana pod czasy. I tutaj mi mi już się kończą plusy. Minusów też jest sporo... np. okrojone mocno ważne wydarzenia historyczne z tamtego okresu. Za szybko się to działo wszystko w filmie. Represje to też trochę żarty były,bo ja jakby nie wiedzieć nic o tamtych czasach to można uznać że w sumie nie było tak najgorzej. Ciężko mi było się wczuć w klimat PRL-u. Dla tego film był dla mnie średni, da się obejrzeć, ale jak to ktoś kiedyś powiedział "są plusy dodatnie i plusy ujemne" ;)

ocenił(a) film na 5
anka343

Więckiewicz fantastyczny!!!! nie w zagraniu roli tylko w jej parodiowaniu to się zgodzę.

ocenił(a) film na 10
jerzynek44

Jakby na to nie patrzeć (poważnie, czy parodia) Robert Więckiewicz zagrał rewelacyjnie.

anka343

Otóż mylisz sie - wiele faktów jest znanych ponad wszelką watpliwość. Wałęsa już sam pogubił się w swoich kłamstwach. Za mało miejsca jest aby opisać w jak dużym stopniu ten film fałszuje historię. Żeby tego nie dostrzegać trzeba albo miec złą wole, albo być kompletnym ignorantem w zakresie najnowszej historii. Jak zwykle nie brakuje pozytecznych idiotów, którzy kazdą próbe przedstawienia faktów i odbrązowiania rzekomych bohaterów nazywają gardłowaniem - ach ta polska mentalność.

ocenił(a) film na 7
rickfreak

Zupełnie przez przypadek dałam się wciągnąć w jakąś polityczną rozgrywkę, a nie to było moim zamiarem. Powiem tylko tyle: poczynania Wałęsy i innych bohaterów tamtych dni oceni jak zwykle historia, bo tylko następne pokolenia będą mogły spojrzeć na te wydarzenia z odpowiednim dystansem. Tak, masz rację, jestem ignorantem w zakresie najnowszej historii, bo chcę wierzyć, że bohaterowie Solidarność z tamtych lat mieli szlachetne intencje, to dzięki nim mogę żyć w wolnym kraju. Nie oceniam też ludzi, którzy dali się złamać, nikt nie wie jak by się zachował w ich sytuacji. Za to od solidarnościowców, którzy poszli w politykę niczego dziś nie oczekuję, bo pogrzebali wszystkie ideały lat osiemdziesiątych. Co do filmu nadal podtrzymuję: Więckiewicz - doskonały, muzyka rewelacyjna.

anka343

Rozumiem, z tym ze to już jest historia i paradoksalnie coraz więcej wiemy. Odsylam np. do odnalezionego w archiwach TVP filmu "budowa cukrowni w...", który w rzeczywistosci jest zapisem z posiedzenia Komisji Krajowej - daje do myslenia. POzdrawiam i szczerze zachecam do zapoznania sie z najnowszą historią, bo to pozwala inaczej patrzec na teraźniejszość a także w przyszłość :)

ocenił(a) film na 10
anka343

Na marginesie dodam, że Anglicy zacierając prawdę historyczną i swoje zachowanie podczas wojny, przemilczają istnienie Sikorskiego i "wypadek" w Gibraltarze. Niemcy przypisują sobie, że to dzięki ich działaniom i zburzeniu muru berlińskiego, upadł komunizm.
Amerykanie, między innymi podkreślając znaczenie pana Kuklińskiego, przypisują sobie zapobiegnięcie wojnie nuklearnej.
I według ich działań/starać/gadania jaka się uciera opinia?. A co to jest Polska ?. Jakiś mało ważny kraik na peryferiach. A kto to są Polacy? A to grupa nieliczących się i sprzeczających między sobą ludzi, łatwych do sterowania.
Uważam, że dla nas jest dobrze/lepiej gdy podkreśla się pozytywy. A krytykanctwo, to taki polski syndrom, bardzo zła cecha pozostała po komunizmie.

anka343

Propagandowe, kłamliwe wypociny. Pan Wajda jak już nie raz bywało w swojej twórczości staje po stronie kłamstwa, lewactwa i nieuczciwości. Mam nadzieję że kiedyś w końcu przestaną wydawać moje pieniądze na promowanie łgarstw.

ocenił(a) film na 8
anka343

Bardzo dobry film a jak komus sie nie podoba to niech tu nie wlazi i nie troluje proste!kazdy ma swoj gust.

ocenił(a) film na 5
kinomax123

No właśnie po to jest takie forum by zarejestrowany użytkownik mógł podzielić się swoją opinią o obejrzanym filmie.
Jeśli szukasz propagandy sukcesu tego gniotka to wejdż na Instytut Lecha Wałęsy tam taką znajdziesz.

ocenił(a) film na 8
jerzynek44

Piszesz o tym filmie "gniotek" a sam dales filmowi ocene 5 czyli sredni,a gniot to dla mnie ocena 1 lub co najwyzej 2.

ocenił(a) film na 5
kinomax123

tylko "gniotek" i dlatego dałem 5.
a jak komus sie nie podoba to niech tu nie wlazi.....................................wyluzuj.