Nikt tak "cudownie" jak Polacy potrafią pluć na swoich bohaterów. Dwóch trzeciorzędnych uczestników wydarzeń lat 80 zwanych braćmi K. urasta dziś do miana bohaterów.Czekam tylko na jakiś dokument z którego będzie wynikać że na bramie stoczni Gdańskiej stał Lech Kaczyński a potem SB przy pomocy dostępnych środków TV wstawił tam Wałęsę.
sądzisz że tylko o to chodzi, że ktoś inny mógłby chcieć zawłaszczać sobie wersję historii?
nie sądzisz że lekko wydymano polaków, gospodarczo przede wszystkim? wyprowadzone biliony $ za granicę oraz problem z rozliczeniem agentury.
Polecam ten materiał, a zwłaszcza końcówkę od 50min jak zlicytowano ten kraj w układzie post prl-owskim i po części pokazuje jak szmaciły się "nasze elity":
http://www.youtube.com/watch?v=SyQdd_V-UCQ&feature=related
Czyli klasyczna strategia ogłupionych lemingów z PO. Jak ktoś obrazi PO to jest sianie nienawiści, a jak Wałęsa chce pałowac stoczniowców to to jest w porządku. Na szczęście patrząc na to forum coraz mniej osób daje się nabrac na platformową propagandę.
Pozdrawiam
Nie ma w Polsce takiej partii politycznej na którą bym oddał swój głos więc proszę z racji mojej nie chęci wobec pisu wrzucać mnie z automatu do worka z napisem po. Ktoś tu zapytał czy podam jedna chociaż rzecz którą zawdzięczamy Wałęsie,odpowiem. Fakt że dziś dosłownie każdy nawet "idiota" może pisać co zechce jest dowodem na to że coś dzięki Wałęsie się zmieniło. Rozumiem gospodarcze aspekty waszej frustracji i też wiele mam do zarzucenia ale trzeba umieć wyciągać wnioski na które włącznie ze mną nikogo w tym kraju nie stać.
luudzie co za matoł....człowieku poczytaj i pooglądaj trochę historii...np książka p.schweizera "Victory", materiały na youtube...Gorbaczow ogłosił koniec ZSRR już na początku lat.80tych, to co mamy obecnie to skutki paktu Gorbaczow-Bush parafowane przez mafię okrągłego stołu, czyli podział masy upadłościowej po Polsce. Jeśli to nie pomoże pozostają już tylko tabletki.
ja wybrałem bramkę no.1- fakty historyczne, takim faktem jest pisane przez amerykańskich historyków że ekipa Gorbaczowa zaczęła prowadzić negocjacje w sprawie wycofania ZSRR z hegemonii między innymi w europie wschodniej(ostatni układ parafowany na Malcie w 2poł l.80tych), ty sugerujesz widzę opcję no.2...zatem smacznego i miłego seansu
Zapewne jest tak, ze jesli jacyś "amerykańscy historycy" stwierdzą, ze Tusk jest Marjaninem, a Komorowski Wenusjanką nie zdziwi cie to wcale, prawda?
próbuję rozmawiać jak z osobą trzeźwą, zatem odsyłam do lektury na czym polegał rozpad ZSRR, scenariusz podobny w krajach tzw. bloku wschodniego opisywane przez historyków w Usa przez uchodźców i dysydentów, nie "amerykańskich specjalistów". Notabene kto jest bardziej wiarygodny- "amerykański specjalista" czy Jerzy Urban?
Ale serio sie pytam: przecież uwazasz, że Tusk to agent Berlina a Komorowskiego skaptowali Rosjanie, więc jesli Amerykanie ogloszą, ze jeden jest z Marsa a drugi z Wenus, przyjmiesz to do wiadomości, czy bedziesz dziecinnie zaprzeczal?
nie wziąłem tego pod uwagę, przyznam. Aż taka fascynacja osobą- premiera i prezydenta?
nie udawaj głupa przecież sam zacząłeś swój nurt, cytuję "...Zapewne jest tak, ze jesli jacyś "amerykańscy historycy" stwierdzą, ze Tusk jest Marjaninem, a Komorowski Wenusjanką nie zdziwi cie to wcale, prawda?"
Rozwiń temat, gdzie i dlaczego ktoś z tutaj obecnych chciałby zajmować się w.wymienionymi postaciami? uzasadnienie?
Zakładam (moze załozenie niesluszne, napisz, jeśli tak jest) ze jak patriotę żywo interesuja cie wszystkie męty siedzace u steru wladzy, które są szpiegami, zdrajcami i kosmitami. Wiec oprocz biczowania Wajdy (przeciez nie działa w pojedynke,jest częscia zlowrogiego SYSTEMU), trzeba tez zwrocic uwage na mocodawców tego, pozal sie Boże, "rezysera". Cos sie nie zgadza?
odpowiedź zawarta w twojej wypowiedzi, pojęcie szpiega nie musi być koniecznie związane z kosmologią (kosmici itp). W przypadku Wajdy można tylko snuć przypuszczenia, związek artystów oraz państwowy instytut sztuki filmowej- wydziela, dotuje, finansuje, udziela, zezwala, pozwala na zasadzie uznaniowej "wybranych" twórców. Nie trzeba być kosmitą aby domyślać się jak to w praktyce funkcjonuje, i jaką epoką to "pachnie".
Ale konkretnie, po nazwiskach: kto sluży Berlinowi, kto Moskiwe, kto jest trockistą, a kto kosmitą. Bo tak sie troche za łatwo przeslizgujesz.
napisałem co sądzę o tym "produkcie" filmowym, nie zawsze odpowiedź musi się wkomponować w założoną teorię. Jeśli ja się ślizgam to ty ściągasz na siłę do swojej teorii.
Niby ja mam wiedzieć, kto spośród twojej rodziny i przyjaciół zdradził Polskę? Przeceniasz mnie, śledztwo musisz przeprowadzić sam. Spróbuj zapytać mamę przy kolacji, a nuż zaskoczona rozszlocha się i wyjawi smutną prawdę?
No tak, ty nawet agentem nie jesteś tylko przekupionym trollem, któremu szefowie rzucają okruszki z pańskiego stołu.
Agent czy ubecki troll - twojej rodziny nie znam. Ubolewm,ale sam musisz odkryc, kto sprośrod nich jest zdrajcą. Mama, tatuś czy wujek Zenek.
A, skoro są przyjacołmi myśliwego Bronka... sam widdzisz, szukasz wrogow na zewnątrz, gdy tymczasem trzeba zacząć o d mamusi i tatusia.
Jeśli nie widzisz róznicy między mudżahedinem a myśliwym to sam z siebie robisz matoła. Ale skoro dla ciebie Gierek i Gomułka to ta sama osoba...
Wiadomo, bo na "G".
I nie szukaj wymówek dla swoich rodziców. Eodzina bo rodzina, ale jednak zdrajcy.