Jest zdecydowanie zbyt przegadany i chwilami ciagnie sie jak 'flaki z olejem'... Na szczegolna
uwage zasluguje dobra rola WIECKIEWICZA i naprawde dobra sciezka dzwiekowa oraz kostiumy i
scenografie... Na OSCARA szans mysle ze nie ma bo jest troche zbyt nudnawy...
Wiesz, ja myślę, że jednak szanse są. Nie zawsze Oscara zdobywają filmy ciekawe lub trzymające w napięciu :)
Czasem taki Oscar to gest / ukłon w którąś stronę.
Co do Twojego wrażenia to miałem podobnie po wyjściu z sali kinowej :)
Powiem ci kolego szczerze ze w WALESIE... zabraklo mi takich zwrotow akcji i scen jakie kilka lat temu ogladalem w POPIELUSZKO WOLNOSC JEST W NAS i w filmie CZARNY CZWARTEK... Mysle ze w nowym filmie z Wieckiewiczem troche scenarzysci dali plame bo czasy w ktorych LECH W. sie wybil obfitowaly we wiele zdarzen ktore mozna bylo w tym filmie ukazac w sposob napewno ciekawy. Cos ala thriller polityczny. Mysle ze tego zdecydowanie zabraklo a szkoda... Jestem tego pewien ze PASIKOWSKI lepiej by zrobil film o WALESIE bo facet potrafi robic filmy gdzie potocznie nudna historia ma ciekawe zwroty akcji. Zreszta jak mi nie wierzysz to po 7 lutego sie przekonasz bo ma wejsc nowy film Pasikowskiego pt. JACK STRONG o R.Kuklinskim ktory byl agentem. Ale trudno... A.WAJDA zrobil ten fil i czasu nie cofniemy ale sadze ze sa lepsi rezyserzy w tym PASIKOWSKI ktorzy maja dar do zrobienia filmow ktore poprostu nie nudza...
Wiesz, możliwe że to nie pierwszy film o tamtych czasach. Możliwe, że thriller polityczny też powstanie :)
Chętnie obejrzę Jack'a Strong'a :)
Wspomnialem o JACKU STRONGU poniewaz wczoraj bedac na WALESIE... widzialem zwiastun. Zapowiada sie rewelacyjnie a co wazne gra tam wielu znanych aktorow w tym jeden zapewne dobrze Tobie znany z horrorow OBECNOSC i NAZNACZONY1,2 Patrick Wilson. POKLOSIE Pasikowskiego bylo naprawde swietne wiec z JACK STRONG bedzie tak samo lub lepiej...
Tak o nas dba ze z roku na rok coraz mniej dzieci sie rodzi a wiecej umiera, po2 coraz wiecej ludzi grzebie po smietnikach, po3 mala liczba polakow zarabia tyle aby godnie zyc nie z pensja glodowa... Takiemu DONKOWI i takiej Polsce podziekujemy
Nie ma co wchodzić w dyskusję o Donku, ale przed nim byli już wszyscy inni i też w tych sprawach nic nie zaradzili :-)
A pisząc "nas" miałem na myśli administrację :-)
no i z tym ukłonem masz rację. Oscar może być tylko dlatego, że jest to film, który w pewnym sensie dla USA jest egzotyczny politycznie i kulturowo.
Zresztą odnoszę takie wrażenie, że USA (przynajmniej resort ekonomiczny, socjologiczny, polityczny, historycznio naukowy) zawsze interesowało się tym okresem jeśli chodzi o kraje bloku wchodniego Europy