6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85063
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

OSCAR?

ocenił(a) film na 9

Miło by było, gdyby Wajda na koniec dostał wreszcie tego Oscara... To pewnie jeden z ostatnich
jego filmów. Uważam, że zasłużył na to. Film jest bardzo dobry. Pomimo tego, że reżyser nie
jest osobą młodą, jest w nim(filmie ;p) jakaś "świeżość" , np. dzięki muzyce, nieraz
pojawiającym się humorze...To trochę tak, jakby dodał też coś od siebie, to nie tylko film o
Wałęsie...Rewelacyjna rola Więckiewicza.
Ludzie, bądźmy szczerzy - może i w dzisiejszych czasach Wałęsa jest postacią dość
kontrowersyjną, ale nie można spojrzeć obiektywnie na to, co zrobił dla nas kiedyś? Gdyby nie
on, nawet nie moglibyśmy powiedzieć złego słowa na władzę itp. , tak jak dzisiaj, skończyło by
się to tragicznie...Dzięki niemu możemy głośno wypowiadać swoje zdanie! A to, jak inni to
przyjmą, to już inna sprawa...Nie zapominajcie o tym, kiedy będziecie chcieli postawić 1/10.
Bez hejtów proszę, pozdro

ocenił(a) film na 3
animo95

"Ludzie, bądźmy szczerzy - może i w dzisiejszych czasach Wałęsa jest postacią dość
kontrowersyjną"

Dziwne bo dalej temu zaprzeczasz:).

"ale nie można spojrzeć obiektywnie na to, co zrobił dla nas kiedyś"?

Nie wiem co zrobił dla nas bo na szczęście nie miałem krewnych pośród tych na których ofiarnie donosił.

"Gdyby nie on, nawet nie moglibyśmy powiedzieć złego słowa na władzę"

Dobry żart tymfa wart :).

"Dzięki niemu możemy głośno wypowiadać swoje zdanie!"

Następnym proponuje przeczytasz coś więcej o biografii wspominanej osoby niż laurki dla mas mu poświęcone:).

"Bez hejtów proszę"

Spoko - to była tylko wesoła dygresja to powyższego dowcipu :).

ocenił(a) film na 9
tc1987

donosił?
przepraszam bardzo, ale na jakiej podstawie tak uważasz?
poproszę o KONKRETNY przykład.
czy gdyby Tobie zagrozili, że zabiją całą Twoją rodzinę, nie podpisałbyś takich papierów?
tym bardziej, że było wyraźnie pokazane, że nie dotrzymał tego, co podpisał...
KONTROWERSYJNĄ, to nie znaczy złą, właśnie o tym piszę. chodzi mi o to, co mówi dzisiaj, jak się odnosi do niektórych spraw, a także co mówią o nim ludzie.
mówię o przeszłości, nie o teraźniejszości.
proszę czytać następnym razem ze zrozumieniem.
i od razu mówię: nie mam zamiaru się kłócić.
niewdzięczność ludzi w dzisiejszych czasach jest porażająca (a może przerażająca).
zawsze trzeba znaleźć na kogoś haka, nie? i skreślić wszystko, ale to wszystko, co kiedykolwiek zostało przez tego kogoś dobrze zrobione.
za dobrze być nie może.

animo95

animo95. Zgadzam się z Tobą i cieszę się, że są w polskim Internecie takie głosy.
Tymi baranami się nie przejmuj - i tak nigdy nie zrozumieją. Tyle w temacie ;)

ocenił(a) film na 9
animo95

Również się zgadzam, postać nalezy oceniać zawsze w konkretnym kontekście... a nawet przez pryzmat własnych doświadczeń ( o ile się takie ma), jak nie to trzeba na nie poczekać. Prawda nigdy nie jest czarno-biała. Wałęsa to postac pełna sprzeczności, dla mnie niezrozumiała nawet z uwagi na to, iż pomimo paru lat na karku (moich lat) nie znam środowiska robotników, uważam mimo to, że była w nim siła, jakaś specyficzna mądrość (mędrkowatość ?), która pozwala na tamte czasy i w tamtych sytacjach podejmować decyzje (trafne) a z całą pewnością porywać te masy...
Uważam też, że zamiast opluwać, fajnie byłoby jednak doceniać a przynajmniej zauważać dobre strony - świat je widział, a my tylko haki, konfidencję etc...
krótko mówiąc film dobry a Wałęsa - dobrze, że był jaki był.

ocenił(a) film na 9
Aleksandra45_1

zgadzam się :)

animo95

robi dobrą minę do złej gry,. Co on robił w PO przez te wszystkie lata, popierał to całe szambo rządzące. Przytakiwał TuSSkowi, łasił się, nie widział wcześniej że Polska jest rozkradana, gdzie był?
Teraz zaczyna to samo robić co robił wtedy razem z tuskiem jak zakładali PO. Liczy na naiwność ludzi, czy amnezje. Wśród młodych działaczy będzie miał poparcie gdyż im się spieszy do zrobienia kariery, urządzenia się, wejść szybko w układy, a widząc starych postkomunistycznych wyjadaczy którzy siedzą twardo na stołkach nie dają sobie większych szans na zrobienie kariery w tych układach. Będą radośnie tworzyć PO bis. Durnych nie brak.

ocenił(a) film na 5
tc1987

Witam, jakiś czas temu pisałem z tobą na inny temat i się niezgadzaniem ale tym razem się zgadzam
Leszek to "obalił" ale flaszkę po upadku komuny z "przyjaciółmi"

A co do Oskara to pewnie film dostanie, już o tym nawet w USA się mówi. To z dwóch powodów bo nie ma o czym mówić ale Wajdzie się już dawno należał i dostał tylko nagrodę pocieszenia. I z powodów politycznych, znowu będą chwalić Leszka jaki on to "wielki człowiek". Patrząc na gabaryty to spory on jest a Amerykanie w większości nie wiedzą gdzie Polska leży ale chętnie mówią nam kto jest naszym "bochaterem".

animo95

Takich nagród nie powinno się przyznawać za całokształt, inaczej mija się to z celem.

"Wałęsa jest postacią dość
kontrowersyjną, ale nie można spojrzeć obiektywnie na to, co zrobił dla nas kiedyś? "

Można, w książce "SB a Lech Wałęsa".

ocenił(a) film na 9
premo7

Nie napisałam, że za całokształt, tylko że miło by było, gdyby dostał tę nagrodę, bo zasłużył, i dalej zaczęłam opisywać film, więc myślałam, że łatwo będzie się domyślić, o co chodzi... :)

dalszej odpowiedzi nie skomentuję :P

ocenił(a) film na 1
premo7

HAHAHAHA DOBRE!!! 10/10! :)
Śmierć lemingom! :)

ocenił(a) film na 8
animo95

Przecież jednego Oscara już ma ;) Cóż, ja bym się z Oscara dla tego filmu oczywiście ucieszył, wolałbym jednak by dostawały je filmy najbardziej na to zasługujące, czyli najlepsze... A już wiem, że "Wałęsa" takim filmem, spośród kandydujących, nie jest - kandydat duński ("Polowanie") jest o kilka długości lepszym filmem. Kandydat irański ("Przeszłość") też. W ostatnich 3 latach Oscara obcojęzycznego zdobywały filmy rewelacyjne, życzę sobie utrzymania tego "nurtu".

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

Czy ja wiem, czy "Polowanie" było aż tak rewelacyjne...Podobało mi się, ale nie wiem, czy aż na Oscara, bo szczerze mówiąc spodziewałam się jednak czegoś lepszego .
No ale cóż, każdy ma prawo do własnego zdania... :)
A "Przeszłości" jeszcze nie widziałam.
Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 1
animo95

''Dzięki niemu możemy głośno wypowiadać swoje zdanie! ''

(...)''Gdyby nie on, nawet nie moglibyśmy powiedzieć złego słowa na władzę itp''

Widać że młody jesteś, naiwny i podatny na to co serwują popularne media i podręczniki szkolne. Z tego względu wybaczę ci te bzdury ale wróć jak skończysz szkołę, zasmakujesz prawdziwego życia a klapki opadną ci z oczu.

mbm8

Nie życz jej takiego smutnego życia.
Ja jestem pewien, że ma lepsze plany przyszłość niż szkalowanie polskich legend i gloryfikowanie ogólnonarodowego pesymizmu.

ocenił(a) film na 1
miltschek

Szkalowanie ? Wałęsa sumiennie sobie zapracował na to jak jest teraz postrzegany.

ocenił(a) film na 9
mbm8

ktoś tu się nie przygotował ...
Jak już to "MŁODA"
Nie, nie z tego, co serwują podręczniki szkolne, ale rodzice, dziadkowie, starsze rodzeństwo, znajomi...
Czasami młodszy oznacza "mądrzejszy", bo ja nikomu nie zarzucam swojego zdania, nie nazywam niczego bzdurami.
Wy, tak zwani "1/10" nawet nie potraficie dokładnie określić, dlaczego uważacie Wałęsę za "donosiciela" "SB-ka" itp.
pozdro

ocenił(a) film na 1
animo95

Jacy ''wy'' ? Epoka towarzyszy zwracania się per ''wy'' już minęła (oficjalnie). Najpierw wytłumacz mi na jakiej podstawie tylko Wałęsa ma być gloryfikowany a dziesiątki bezimiennych (żyjących obecnie za skromne środki) robotników nie, to wtedy możemy podyskutować o tym dlaczego jest uważany za donosiciela. Widzisz, w kraju w którym nie zrobiono porządku z ludźmi poprzedniego systemu nie jest łatwo udowodnić donosicielowi, że faktycznie nim był. Wałęsa w porę (tzn. kiedy był prezydentem i miał uprawnienia) pozbył się dokumentacji, która mogłaby pomóc w ujawnieniu prawdy.

ocenił(a) film na 9
mbm8

"Wy" było odniesieniem do wielu ludzi, którzy ocenili ten film 1/10 tylko przez swoje poglądy, przez co ocena filmu bardzo 'ucierpiała'.
Dlatego, bo to on był przywódcą, i może rzeczywiście powinien docenić bardziej inteligencję, która z nim pracowała itp. To prawda, że niektórzy także zasłużyli na "gloryfikowanie".
Tak, jasne, pozbył się dokumentacji...Dobre, można tak jednocześnie powiedzieć o każdym - może niedługo ktoś doczepi się do papieża, że donosił? (żeby nie było - nie porównuję Wałęsy do papieża, po prostu podaję przykład)

ocenił(a) film na 1
animo95

''(...)Tak, jasne, pozbył się dokumentacji...Dobre''
-------------------------------------
A więc jeszcze raz (już wczoraj w innym temacie to przytaczałem):

(...)''W dniu dzisiejszym [28.09.1993] w godzinach przedpoludniowych zadzwonil do mnie do biura Pan Prezydent Lech Walesa, proszac o pilne wypozyczenie Mu kompletu dokumentów dotyczacych Jego osoby, przechowywanych w sejfie szefa Urzedu Ochrony Panstwa. Zaproponowalem dostarczenie dokumentów do Belwederu okolo godziny 22.00, co Pan Prezydent zaakceptowal. Nastepnie o powyzszym powiadomilem p. ministra Jerzego Koniecznego.

Przed godzina 22.00 razem z p. ministrem Jerzym Koniecznym udalismy sie do Belwederu, gdzie Pan Prezydent Lech Walesa osobiscie od nas przyjal i pokwitowal wypozyczenie calosci wspomnianych wyzej dokumentów.

Podpisano Andrzej Milczanowski, minister spraw wewnetrznych''

(...)''Panie Prezydencie,
W zwiazku z prowadzonymi w Urzedzie Ochrony Panstwa pracami inwentaryzacyjnymi i porzadkowaniem zasobu archiwalnego zwracam sie do Pana Prezydenta z prosba o zwrot dokumentów - jesli jest Pan w ich posiadaniu - które zostaly wytworzone przez b. Sluzbe Bezpieczenstwa dotyczace Panskiej dzialalnosci w okresie 1970-1989.

Jak wynika z dotychczasowych ustalen, uprawnione jest przypuszczenie, iz czesc tej dokumentacji [...] znajduje sie w Panskim archiwum prywatnym...

Podpisano Andrzej Kapkowski, szef UOP''

------------------------------
Może i z tego nic nie wynika ale jeśli Wałęsa był ''czysty'', to dlaczego to zrobił ? Skąd te nagłe ruchy, czego się obawiał ?

ocenił(a) film na 9
mbm8

tego nie wiemy.
ja uważam , że to o niczym nie świadczy i powtarzam - takie oskarżenie może paść na każdego

ocenił(a) film na 1
animo95

OSKAR??? Za tego gniota??? Jaja sobie robisz??? :)

ocenił(a) film na 9
ElRio

nie :P

ocenił(a) film na 1
animo95

A to przepraszam! :)

ocenił(a) film na 9
ElRio

hahaha :P

ocenił(a) film na 1
animo95

ten syf nie powinien nigdy powstać