6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85062
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei
Sofronow

jak to co ? Odgrywala role nowej bohaterki narodowej. To Henia zatrzymała tramwaje - a nie jak twierdzą niektórzy jej zatrzymano przez odcięcie zasilania. To Henia zatrzymała ludzi w stoczni a nie Alina Pieńkowska i Anna Walentynowicz. I last but not least - to Henia przyprowadziła zagranicznych dziennikarzy, bo "zna angielski". Także pamietaj dziatwo Wałesa "on sam jeden przeciw komunie", ale troche tez Henia pomogła. I już nie drążmy szczegółów, bo Henie krew jasnista zaleje jak mozna tak dzielić naród przez "sami wiecie kogo", którego imienia nie wymienie, bo i w filmie nie pada, ponieważ jak powszechnie wiadomo w stoczni był tylko jeden Lech ;)

ocenił(a) film na 5
rickfreak

Bardzo cię popieram, już mnie drażni ze ktoś w którymś momencie się dołączył do strajków już jest bohaterem. Ja w tamtym okresie byłem nastolatkiem i rzucałem kamieniami z ZOMO, choć nie wiedziałem o co chodzi. W sumie prawie wyleciałam z podstawówki, ale nie uważam się za bohatera.

rickfreak

czyli pseudodziennikarka w roli pseudobohaterki to celowy zabieg Wajdy?

Sofronow

Może "przyjaciele z TVN'u" prosili ?

rickfreak

Coś może być na rzeczy..

ocenił(a) film na 5
Sofronow

Dystrybutor filmu jest ITI, właściciel TVN-u.

ocenił(a) film na 5
Sofronow

na drutach

ocenił(a) film na 5
ocenił(a) film na 5
rafib1975

A to trza by wizje lokalno przeprowadzić

ocenił(a) film na 8
Sofronow

Grała panią Krzywonos.

Sofronow

Życie dopisało piekny, nowy rozdział tej historii.
Wczoraj dowiedziałem sie że nasza bohaterka startuje w wyborach do Parlamentu Europejskiego - oczywiscie z ramienia PO.
Odwiedziłem jej profil na "znanym portalu społecznosciowym".
Jest to piekne archiwum wzlotu i upadku pod wpływem medialnego pompowania po słynnym wystapieniu na rocznicy.
Obecnie ostatnie trzy wpisy z lutego 2012, wczesniej kwiecień 2011 - informacja i zaproszenie na stronę krzywonoshenryka.pl - strona nie istnieje.
W związku z kampanią pewnie to sie zmieni i stronki odzyją na jakis czas - na jakiś czas, bo mam nadzieję że Pani Henryka do PE nie wejdzie.
Słyszałem kiedyś w radiu piekny wywiad z nią na temat jej zaangażowania w pomoc dzieciom - bylo to przed tym jak zostala (za własnym przyzwoleniem) instrumentalnie wykorzystana w bieżacej polityce - szkoda że nie tak bedzie mi sie teraz kojarzyc.