6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85065
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

Kilka dni temu, kiedy przekraczalem granice Albanii, zatrzymal mnie policjant i zapytal "skad
jestes?"
- Polska
- Krakow?
- Gdansk.
- Gdansk? Lech Walesa!!!
Tak to jest ze po za granicami naszego zakompleksionego nadwislanskiego kraju Walesa
postrzegany jako symbol obalenia europejskiego komunizmu a u nas w modzie jest
opluwanie i kopanie a wiele srodowisk lubuje sie wrecz we wbijaniu noza w plecy.

A najlepsze swiadectwo Walesie wystawil jak dotad Andrzej Drawicz we "wczasach pod lufa".
Bardzo przykre ale tez bardzo szczere. Nie bede sie na ten temat rozpisywal, chetnych
zapraszam do lektury.

ocenił(a) film na 5
Elmo_Is_Dead

Nie żartuj brzydko z tym wbijaniem noża w plecy. Po pierwsze, Wałęsa ma się świetnie i finansowo i politycznie, laurkę mu zrobiono za nasze pieniądze, więc nie bój się, krzywda mu się nie dzieje.
Po drugie, krytyka jego jest jawną, o ile jest to możliwe, bo ten Towarzysz pozywa każdego, kto o nim prawdę powie, i nawet sam siebie w imieniu innych przeprasza publicznie :D
Po trzecie, Wałęsa nie raz zdradził nas i Solidarność, raz jak wygasił strajk w pierwszej Solidarności, drugi raz w Magdalence, trzeci raz gdy wzmacniał lewą nogę, czwarty, gdy obalił rząd Olszewskiego, aby nie wyszła na jaw jego agenturalna przeszłość. Jezeli ktoś wbił komuś nóż w plecy, to on wolnej, albo budzącej się do wolności Polsce.
Obejrzyj sobie film TVNu o nim, potem przemyśl raz jeszcze to co napisałeś:
1. http://pics.smotri.com/player.swf?file=v1804390765c
2. http://pics.smotri.com/player.swf?file=v18055334135
3. http://pics.smotri.com/player.swf?file=v15264860cb3
4. http://pics.smotri.com/player.swf?file=v1802403d428
5. http://pics.smotri.com/player.swf?file=v15264571536

ocenił(a) film na 8
Uh_Huh

Miał do tych wyborów święte prawo - znam wielu ludzi o poglądach antykomunistycznych, którzy krytykują rząd Olszewskiego nie uznają tego mitu, a legalne i prawne obalenie rządu, wotum nieufności - jawi się panu jako zamach, a nie prawo ?

Dajmy już spokój z tym stronniczym filmem.

Uh_Huh

To co Walesa robil po 89' bylo konsekwentnym rujnowaniem swojego mitu. Poprzez bute i pyche, niezrozumiale i nierzadko glupie wypowiedzi niestety pogrzebal swoj wizerunek. Ale pasozytnictwo uprawiane przez ludzi pokroju Gontarczyka czy Centkiewicza jest po prostu zenujace. To wlasnie nazywam wbijaniem noza w plecy (artykul o rodzinie Danuty Walesowej)

A co do Bolka - wiem jedno, gdyby w gre wchodzilo bezpieczenstwo i zycie mojej rodziny tez bym pospisal.

Elmo_Is_Dead

dokładnie, pracowałem kiedyś w Polsce z kolesiem z Pakistanu i mówił, że nawet tam słyszeli o Wałęsie, był to w zasadzie obok Wojtyły jedyny znany Polak przez niego...najłatwiej jest oceniać kogoś po samych błędach..taka nasza narodowa cecha...

ocenił(a) film na 5
800dpi

Tak jest. I co z tego wynika? Nikt nie każe wyciągać brudów za granicą. Ale cała prawda o nim, i o tym co dobrego zrobił i co skopał ze względu na swój strach i swoją słabość - powinna być znana. Zresztą, wystarczyłoby aby w się przyznał, powiedział jak było, niektórzy by o nim myśleli żle, ale lepiej niż teraz, inni by mu przebaczyli, a by nie był na pasku tych, co wiedzieli kim był o czego się obawia.

Uh_Huh

a myślisz, że w Rosji lubią Gorbaczowa? a praktycznie dzięki niemu wszystko runęło, bo początkowo pozwolił na reformy, rozluźnił kurtynę a w późniejszym czasie pozwolił bezkrwawo przejąć Jelcynowi władzę, chociaż kreml już szykował wprowadzenie stanu wojennego i przejęcie władzy przez wojsko (nawiasem mówiąc kierując się właśnie udaną akcją mającą miejsce wcześniej w Polsce, gdzie nasz ówczesny rząd zrobił to niezwykle skutecznie)...a teraz wielu Rosjan widzi go jako zdrajcę, który doprowadził do upadku ich wówczas wielki kraj a nie mają pojęcia, że po pierwsze żyje się im o niebo lepiej niż w tamtych czasach a po drugie ile byłoby ofiar gdyby wojsko zrobiło pucz...takich analogii można podać wiele, dlatego od Wałęsy wara jaki by nie był, nikt nie jest doskonały, ale to były bardzo ciężkie, napięte i dziwne czasy i nie można napewno oceniać przez pryzmat czasów dzisiejszych, przykładowo stawiają w Polsce pomniki Reganowi, ale tylko nieliczni wiedzą, jak przez jego ówczesną agresywną politykę wobec bloku wschodniego na początku lat '80 doprowadził prawie do konfliktu atomowego w Europie (udzielał wsparcia solidarności tylko dlatego, że fanatycznie nienawidził komuchów, z pewnością nas nie kochał;) ale nie był świadomy tego jakie dalekosiężne skutki mogła mieć jego agresywna polityka wobec ZSRR...

800dpi

wszystkie te postacie są wielkie i zasługują na szacunek a żeby oceniać trzeba też mieć pojęcie w jakich ciężkich czasach przyszło im podejmować decyzje i rządzić, nie każdy by to potrafił a były to chwile przełomowe dla całego świata (mówię ogólnie o upadku całego bloku wschodniego i kto wie co mogło by się stać gdyby zamiast nich byłby ktoś inny...

ocenił(a) film na 5
800dpi

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,8377785,Film_TVN_o_TW__Bolku__wy ciekl_do_sieci.html
http://www.rp.pl/artykul/10,535744-Film-TVN-o-TW--Bolku--wyciekl-do-sieci.html

"trzeba też mieć pojęcie w jakich ciężkich czasach przyszło im podejmować decyzje i rządzić, nie każdy by to potrafił a były to chwile przełomowe dla całego świata"

Obywatelu, nie p. bez celu. Żyłem, wiem, nie ujmuj się za Wałęsą ujmuj sie za tymi co nie dali się złamać, a których potem Wałęsa wykolegował.

http://www.youtube.com/watch?v=EGJVfEIx6Uc

Uh_Huh

jestem ciekawy czy którykolwiek dzisiejszy polityk dałby radę pociągnąć nasz kraj w tamtych czasach jak wałęsa i jeszcze raz powiem trzeba k.u.r.r.wa mieć na uwadze tamte czasy, człowieku na naszych oczach zmieniał się świat, powstały nowe kraje, ustroje, upadło największe mocarstwo na świecie, nie wiem czy taki Tusk czy Kaczyński byłby w stanie ogarnąć kraj ze zmieniającym się ustrojem w tamtych czasach gdzie przepaść między wschodem a zachodem była bez dna a nasza gospodarka w rozpadzie, nastawiona na zupełnie inny model, struktura władzy etc.. naprawdę trzeba było mieć jaja żeby rządzić w tamtych czasach...

Uh_Huh

i trywialnie mówiąc walę te opowieści o bolkach, szykany itp..jestem z Gdańska a tu się Wałęsę szanuje...hehe co za ironia losu, wszyscy szanują Wałęsę oprócz Polaków...

ocenił(a) film na 5
800dpi

A ja z Gdyni, pracowałem w porcie, teraz pracuję w Gdańsku. Wiemy za co Wałęsę szanować, wiemy co w nim jest smutne, a co pożałowania godne i wstydu. On też wie. A prawda jest prawdą, i dobro , także w polityce, tylko na prawdzie się zbuduje. Wiem, że chcesz wierzyć w te bajeczki, ale może jednak zamiast "walić opowieści", obejrzysz te filmy i zamiast wierzyć w bajeczki, zaczniesz rozumieć rzeczywistość Polską? Czy wolisz od tego uciekać, bo trudna i burzy Twoje mity.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
800dpi

Nie rozumiem o czym się tutaj mówi. Przecież to portal filmowy! A film jest porostu beznadziejny. Straszny gniot w dodatku niedokończony. Przykre, że taka amatorszczyzna pójdzie w świat firmowana nazwiskiem Wajdy. Jak Antonioni nie dawał rady robić filmów z racji na zaawansowany wiek to dostał do pomocy Wendersa, a tu pewnie cały film zrobili producenci dlatego tak tanio, szybko i beznadziejnie, byle tylko zarobić. Wielka szkoda.

Elmo_Is_Dead

Też tak miałam w Grecji.

- Where are you from?
- Poland
- Oh, Poland! Jaruzelski, Waleza...

Sztuczny_rarytas

heheh jaruzelski...czarne charaktery też znają;)

Elmo_Is_Dead

Komuny nikt nie obalił. Komuna obaliła się sama w sposób kontrolowany, zaczynając od wprowadzenia Pierestrojki przez Gorbaczowa.

HeIIo_Kitty

Ja mowie jak jest postrzegany Walesa a nie dywaguje na temat upadku komunizmu.
to spora roznica.

A tak na marginesie to Solidarnosc i Strajk, ktore zapoczatkowaly lancuszek przemian ustrojowych w Europie Wschodniej mialy miejsce piec lat przed wyborem Gorbaczowa na sekretarza KPZR.