6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85066
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

Scena przejścia przez mur

użytkownik usunięty

Słyszałem, że mur ma być 2 razy wyższy niż w "Grze o Tron" i bardziej oblodzony, bo w Gdańsku były w tamtym sierpniu ostre poranne przymrozki. Wielu Solidarnościowców polegnie w czasie przeprawy i tylko Bolek... eee.... znaczy się Lechu... dzięki przystosowaniu się do skrajnych warunków podczas podróży w nieosłoniętej motorówce da sobie radę.

ocenił(a) film na 1

ahahahahah

hohoho, ale śmieszne, boki zrywać.

Private_Witt

No bo śmieszniejsze były nieśmiertelne:

- "Nie chcem ale muszem"
- "Jestem za, a nawet przeciw"
- "Jakbym popierał aborcję to pan by gdzieś tam kanałami spłynął"
- "Obaliłem komunę, obaliłem SB!"
- "Nigdy nie dałem się złamać, nigdy nie byłem po tamtej stronie"
- "Z Polski i Niemiec trzeba zrobić jedno państwo"

To (i wiele innych) się dopiero nadaje do kabaretu.

Rev93

Przecież to klasyka, jak dialogi z Psów :P Zapomniałeś jeszcze o "Są plusy dodatnie i są plusy ujemne".

Private_Witt

Ten facet przez te wszystkie lata tyle bredził jakby go koń skopał, że nie sposób spamiętać wszelkich jego "mądrości".

ocenił(a) film na 7
Rev93

Ok , ten człowiek czasem bredził. Ale uruchomił lawinę która zmieniła losy Europy(nie tylko on, ale wielu ludzi o których się przy tym nie mówi).

użytkownik usunięty
czarna_maggie

Dokładnie tak! Lawina zeszła z muru, jak Bolek... znaczy Lech był na 2/3 wysokości. Zginęło w niej wielu UBeków podążających za członkami Solidarności, by nie dopuścić do upadku komunizmu.

ocenił(a) film na 7

Wiesz, to jest nawet zabawne. Nie wiem tylko kto robi inteligentniejsze miny. Lech czy Jon Snow.

użytkownik usunięty
czarna_maggie

Wałęsa ma fajniejszy zarost :)

ocenił(a) film na 7

Ale nie ma takiej ładnej rudej dziewczyny!

użytkownik usunięty
czarna_maggie

Rudą mógłby zagrać Tusk :)

ocenił(a) film na 7

Koniecznie w warkoczach!

czarna_maggie

Wierz mi, że chciałbym by było tak jak piszesz o tych "przemianach w Europie", ale dla mnie to fikcja. Wałęsa ze swoim charakterem to modelowy, wręcz podręcznikowy przykład pionka sterowanego przez inteligentniejszych od siebie. Czy był konfidentem? Osobiście nie wiem tego na pewno, ale poszlaki są liczne i raczej mocne. Zaś co do bycia marionetką to był nią na 101% i jedyne pytanie brzmi: czyją marionetką?

ocenił(a) film na 7
Rev93

Jednak dla ludzi w swoich czasach był symbolem. Ruszył jakieś masy. Wywoływał strajki. A bez tych strajków mogło być różnie. Mnie nie interesuje w tej chwili kwestia czy donosił, czy nie. Wolność była celem, Wałęsa był "środkiem". Ludzie za nim poszli.

czarna_maggie

Ludzie poszli w owczym pędzie nie za Wałęsą, ale za mglistą i jak się okazuje fałszywą obietnicą eldorado, jaką złożyli im ludzie być może będący na żołdzie obcych służb. W gruncie rzeczy nie ma więc powodu do chwały. Wałęsa to był tylko chochoł, którego ktoś postawił na "szpicy".

ocenił(a) film na 1
czarna_maggie

prawda prawda i jeszcze raz prawda!!!!!!

ocenił(a) film na 1

ahahaha...

ocenił(a) film na 4

dobre hehehehehe - to są skutki bolszewickiej propagandy hehehehe... })
otake puolskie temi rencami siem kuoryta czymał.... })

Czuję że to forum będzie musiało być zablokowane jak fora polityków bo ludzie nie odpuszczą aż ocena tego antypolskiego gniota nie wyniesie coś koło jeden koma zero. :)