6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85069
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

Młodzież jakoś trzeba „dokształcać”.

MontyPatton

Ano trzeba. Bo potem mówią, że PZPR to Polski Związek Piłki Ręcznej, a Wałęsa zrobił rewolucję z rozkazu SB.

zweistein

Ten film będzie tak samo prawdziwy, jak inny gniot Wajdy pod tytułem ,,Lotna", gdzie pokazywał szarże kawalerii z szablami na niemieckie czołgi, co nie miało miejsca w rzeczywistości. Dziękuję za taką ,,edukację".

ObiWanKenobi444

Owszem, była taka szarża. Kiedy kawaleria przedzierała się z okrążenia i musiała zderzyć się z niemieckimi oddziałami pancernymi.
Przy okazji: nawet jesli jakiś film pokazuje nieprawdziwą, niezgodną z historią scene, to nie powód, zeby nazywać go "gniotem". Bo wtedy niemal kazdy film opowiadajacy o historii można tak potraktować, np. "Westerplatte".

zweistein

W rzeczywistości było zupełnie inaczej niż to przedstawiono w filmie, w dodatku inaczej niż przedstawiała to nazistowska PrOpaganda. Ale Wajda wolał powtarzac te brednie i wmawiac innym że to prawda.

ObiWanKenobi444

Jeśli nawet naziści kojarzą ci się z PO ("nazistowska PrOpaganda"), musisz mieć w głowie niezły bigos. Nawet współczuję. Z drugiej strony musisz mieć ciekawe życie, z tymi wszysstkimi omamami i rojeniami.

zweistein

Żebyś się nie zdziwił

ObiWanKenobi444

No przecież się nie dziwię wcale.

zweistein

Odnoszę inne wrażenie.

ObiWanKenobi444

Pewnie kolejny majak do kolekcji.

zweistein

SZAAAALOM ZWEISTEIN SZALOOM :)

Soplica_XXI_wieku

Spróbuj kiedyś po ludzku. Tak dla sportu chociaż.

zweistein

ze sportu proponuje rzucanie macą na odległość, albo bujanie się na pejsach HAHAH :)

Soplica_XXI_wieku

Jeszcze jedna próba? "Po ludzku" - wyjaśnię, bo chyba nie zrozumiałes - znacvy: życzliwie, a przynajmniej bez agrsji, nienawisci, chamstwa, głupoty.

Soplica_XXI_wieku

Inne modne sporty w Izraelu to obrażanie Polaków i rozjeżdżanie czołgiem palestyńskich dzieci.

zweistein

W odróżnieniu od ciebie nie mam majaków- to ty widzisz zieloną wyspę i cuda Tuska

ObiWanKenobi444

Bzdura. Nie widzę zielonej wyspy. Ale żydowskiego spisku i zdrajców na pasku Niemiec i Rosji tez nie.

zweistein

Dziwne, że nie widzisz zielonej wyspy, bo zachowujesz się tak jakbyś bronił i za wszelką cenę zmuszał innych do uwierzenia w tą iluzję.

ObiWanKenobi444

Chamstwo i agresje nalezy nazywać po imieniu.

zweistein

Cały czas to robię, dlatego dziwi mnie to, że mnie atakujesz.

ObiWanKenobi444

Stosując chamstwo i agresję?

zweistein

Czasami trzeba uderzyc w drugą stronę jej bronią.

ObiWanKenobi444

Czemu we mnie uderzasz swoim chamstwem i agresją?

zweistein

A czemu ty uderzasz we mnie?

ObiWanKenobi444

Wystarczy porownać nasze teksty (co utrudnia nieco fakt, że niektore z twoich zostaly zablokowane ze wzgledu na ich agresaywne i chamskie teści) zeby zobaczyć róznicę.

zweistein

Aj waj, jaki ten ObiWan jest zły i niedobry, tylko jeden zwiestein święty , potem Tusk i Wałęsa- święta trójca narodu POlskiego, co rucha zab, nie sika w staw i nie ogląda gołych bab, tylko dba o dobro wszystkich POlakówv i jeszcze są tacy co rzucają im szpilki, to nie ludzie lecz wilki.

ObiWanKenobi444

Nie, nikt - tym bardziej ja - nie twierdzi, że PO i Tusk są święci. Tylko to, że twoja ukochana Korea Ludowo-Demokratyczna ma sie nijak do aktualnej Polski. Choc tobie to własnie komunistyczna Korea wydaje się lepszym miejscem do życia.

zweistein

http://www.youtube.com/watch?v=NOGdq1MdJ-U

ObiWanKenobi444

Nie dziwota, że tak bardzo cenisz Pn. Koreę.

zweistein

http://www.youtube.com/watch?v=uUHwbppl00s&feature=related

ObiWanKenobi444

Brawo. To teraz prześlij jednak ten ołtarzyk z Breżnierwem i Hermaszewskim, który wstydliwie ukryłeś. Uczuć nie musisz sie wstydzić.

ocenił(a) film na 1
zweistein

czy ta muzyka odbytnicza będzie w filmie o uBolku?

niecik

Mnie pytasz? Przeciez kolega Obi jest znawca od rytmów komunistycznych. Tam proś.

niecik

Nie wiem, ale w soundtracku filmu o Wałęsie podobno znajdą się te pieśni:
http://www.youtube.com/watch?v=ZBK_nZ1aGlA
http://www.youtube.com/watch?v=a8Fc_ZfR0o4
http://www.youtube.com/watch?v=kfH1hxvAN30&feature=related

zweistein

Wiem, że ciężko wam znieść klęski jakie Armia Czerwona zadała pod Moskwą, Stalingradem i Berlinem, a gdyby nie to to pewnie miałbyś fajne życie i kilku polskich niewolników.

ocenił(a) film na 1
ObiWanKenobi444

nic nadzwyczajnego, bandyci się najpierw dogadali a potem trochę się pokłócili pod tą moskfą. Polacy nie mają nic do tego.

ObiWanKenobi444

Armii Czerwonej winniśmy dozgonną wdzieczność. Ale nadziękowalismy się obficie w PRL-u. Moze trozhę warto przystopować to lizusostwo?

ocenił(a) film na 1
zweistein

Mentalność prostytutki każe zawsze się wdzięczyć moskalom. Na początku trochę oporów potem już tylko rutyna w nadstawianiu dupy jak niektórzy tutaj.

niecik

Osobiście uważam, że wdzięczenie się obcym rządom, nieważne czy to Niemcy, Rosjanie, Amerykanie czy Żydzi jest żałosne. Ale trzeba obiektywnie patrząc na rzeczywistość, a tu czasami jest tak, że coś zawdzięcza się śmiertelnemu wrogowi, choć trzeba przyznać że taka świadomość jest bolesna.

zweistein

No właśnie- PRL a nie Generalną Gubernię. Co prawda Polska nie była niepodległa, ale istniała, nikt nie zabijał Polaków dlatego, że byli Polakami, w szkołach i urzędach mówiono po polsku, w odróżnieniu od nazizmu nie było wynarodowiania narodu, przymusowej germanizacji. I moim zdaniem trzeba widzieć, że PRL zmieniał się w czasie- inny był za Bieruta, inny za Gierka i jeszcze inny za Jaruzelskiego. Dla mnie stalinizm panujący na początku PRL jest gorszy od nazizmu, ale przynajmniej Stalin i Bierut nie snuli planów wymordowania większości Polaków i zasiedlenia Polski rosyjskimi kolonistami, likwidacji polskiej kultury i sztuki. Dlatego, mimo że nienawidzę zarówno Stalina i Hitlera muszę przyznać, że Armia Czerwona uratowała nas przed całkowitą eksterminacją i niewolnictwem, a to , że Stalin wprowadził w naszym kraju swoje chore porządki to temat na zupełnie inną rozmowę.

ObiWanKenobi444

... i dlatego postuluje, zeby przywrócić na wszystkich skwerach i placach polskich miatach Pomniki Wdzieczności Armii Czerwonej, ktore tak haniebnie zostały pousuwane. A tam gdzie nigdy ich nie było, zbudować nowe.

zweistein

A Zweisteina zrobić ministrem do spraw wszelakich.

Nnorm

Nigdy nie wiesz, kto jest po drugiej stronie, a nóż jakiemuś pożal się Boże ministrowi nudzi się w ,,pracy" i pisuje tu jako zweistein, ciekawe czy to zdradek, pejsaty księgowy Vincent, a może nawet sam Donaldinio?:D
Pozdrawiam

zweistein

Ech zweistein, ty byś chętnie zgodził się na postawinie pomników bohaterskich żołnierzy Wehrmachtu i SS, którzy tak dzielnie bronili ziem polskich przed rosyjskimi kobietami i dziećmi, co, platformersie?

ocenił(a) film na 1
ObiWanKenobi444

wsadzam kij w dupę twoim sowieckim kobietom, wypad stąd z twoim kiermaszam i ani się waż pokazywac ludziom twoje linki muzyczne z rosyjską kapelą pedałków z mundurach.

niecik

Oj, nie burz się tak, specjalnie dawałem te piosenki, żeby ten gejek zweistein opluł się ze złości, ty nie musisz. A swoją drogą trzymaj trochę język na wodzy.

ObiWanKenobi444

Zastanów sie troche, jeśli nieudlolnie usiłujesz rzucic we mnie gównem i bierzesz je do ręki, to kto śmierdzi?

zweistein

Gdybym przez tydzień kąpał się w szambie i tak pachniałbym lepiej od ciebie.

ObiWanKenobi444

Zwiększasz dawki chamstwa. Ale po co? Przecież to, ze jestes chamem, wiadomo już od dawna.

zweistein

Skoro ubóstwiasz Niesiołowskiego i Wojewódzkiego, to chyba w twoich ustach cham jest komplementem, tak?

ObiWanKenobi444

OK, trzeba jak z dzieckiem. Prosze bardzo: pokaz mi jakis dowolny cytat w którym wyrażam ubóstwienie dla Wojewódzkiego i Niesiolowskiego. Albo cytujesz, albo piszesz "jestem kłamcą".