6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85066
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

I serdecznie gratuluję wszystkim, którzy obejrzeli ten film w Wenecji, a wnioskując z ilości postów,
było Was parę setek. Prawie 700 wątków na temat filmu, który jeszcze nie wszedł do powszechnej
dystrybucji to naprawdę imponujący wynik.
Zastanawiałam się, czy możliwa jest dyskusja na temat wartości artystycznych filmu i aktorstwa,
ale z tego, co widzę, nikogo to specjalnie nie interesuje, a bodaj wcale.
Pewnie dlatego Polakom znacznie lepiej wychodzą filmy o cudzej historii np. muru berlinskiego
niż własnej. Bo czy to Zbaraż czy Stocznia, wszystko zawsze jest źle, a poza tym najważniejsze to
oddzielić prawdziwych Polaków od motłochu, czyż nie?

ocenił(a) film na 5
e_wok

Ale wiesz o tym, że nie tylko Wenecja była?
W Toronto, w Gdańsku, w warszawie w Teatrze Wielkim i multikinie Złote Tarasy oraz w Krakowie.

ocenił(a) film na 1
e_wok

Pan A. Wajda jest sprawnym reżyserem a i obsada niezła zatem do warsztatu można mieć zastrzeżenia ale bez przesady, tutaj chodzi o co innego jako film biograficzny i w zasadzie historyczny powinien podlegać pewnym regułom rzetelności historycznej, jeżeli tak nie jest to mamy po prostu film propagandowy, który zamiast coś budować tylko jątrzy.

ocenił(a) film na 7
e_wok

i ja właśnie wróciłem z kina gdzie ten film był wyświetlany na 4 salach równolegle dla trochę ponad 1 tys ludzi ;) Film nawet niezły,. Co raziło to trochę za dużo tłumaczenia się z podpisu, ukryta nieco reklama Geremka i Mazowieckiego, za mało muzyki z tamtych lat, rola Więckiewicza spoko - świetnie podrobił Wałęsę ale mi czegoś zabrakło w niej :)