6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85065
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

Można odnieść wrażenie że film nie jest epicki.W przypadku "Katynia" Wajda jednak pokazał większy kunszt i rozmach.Jest to jednak film dobry i rola Więckiewicza też udana.Jeśli dostanie Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny to będzie trzeba to uczcić nieziemsko.Liczę na przychylność członków Akademii choćby z racji tego ile lat ma Pan Andrzej.Sam Wałęsa to de facto po papieżu najbardziej znany Polak na świecie.Ale czy jest to film na Oscara?Pytanie otwarte.Ma świetny klimat i ścieżkę muzyczną.To pewne.

ocenił(a) film na 6
bartimus

To nie jest film na Oskara. Pytanie zamknięte.

ocenił(a) film na 8
RAC_79

Owszem, ale gorsze filmy już w tej kategorii zwyciężały. Świat się nie zawali ;)

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Właściwie to odpowiedziałem tak żartobliwie.Nie interesowałem się propozycjami filmów nieanglojęzycznych więc nie mam porównania jak wypadłby film Wajdy przy reszcie.

ocenił(a) film na 8
RAC_79

Dla mnie już pozamiatane. Kandydat duński - "Polowanie" - jest o dwa nieba lepszy od "Wałęsy". Oczywiście nie wiem czy najlepszy ze wszystkich, ale naszego zawodnika nokautuje w pierwszej rundzie. Tak więc...

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Słyszałem o tym filmie i o bardzo dobrej roli głównego aktora, Mam natomiast nadzieję,że Więckiewicz po tym filmie bardziej popularny za granicą,

użytkownik usunięty
RAC_79

One Direction: Tiis is us

ocenił(a) film na 8
RAC_79

Podzielam twą nadzieję.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Aczkolwiek czytając twoją wypowiedź,a głównie tą część "Polowanie" - jest o dwa nieba lepszy od "Wałęsy" Wydaje mi się,że twoja ocena filmu Wajdy jest z lekka przesadzona,Czy to skutek słabej formy polskiego kina ?( ten film to kolejny przełom ?) Czy zawyżyłeś tylko przez Roberta ?

ocenił(a) film na 8
RAC_79

Oceniam tak jak czuję. Przyznaję, że gdyby nie genialna rola Więca ocena byłaby co najmniej o gwazdkę niższa. Scenariusz i reżyseria są tu jedynie w porządku - nie ma się czego czepić, ale i nie ma czego pochwalić (no, momentami). Wykonanie jest bardzo dobre, ale też nie jakieś powalające, może nie było czym powalić. Obok głównej roli film ten ma jednak jeszcze jedną wielką zaletę - świetnie się go ogląda. Naprawdę mnie toto wciągnęło i bawiłem (właśnie tak - bawiłem) się znakomicie. I tyle...

Natomiast "Polowanie" to film jeśli nie wybitny, to o wybitność się ocierający. Nie chce mi się tu o nim rozpisywać, po prostu go obejrzyj.

A polskie kino obecnie wcale nie ma słabej formy ;)

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Mnie momentami wydawał się strasznie naciągany.W kinie ze dwa razy osunąłem się z fotele,he he.Ogólnie było dla mnie nieźle,a na dodatek punkowe kawałki to było bardzo dobrym pomysłem.

Polowanie zapewne w jakimś terminie obejrzę.A co do polskiego kina także mam podobne zdanie.Po prostu dużo buraków zbytnio psioczy(dla zasady tylko i wyłącznie) na forum jakie to kino jest złe itp,a obiektywnie patrząc na sprawę dałbym 6.5 naszym wytworom :)

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
RAC_79

*będzie

ocenił(a) film na 1
bartimus

Ten film nie był robiony pod Oscara, tylko pod wycieczki szkolne.

użytkownik usunięty
Rataplan

Pod jakie wycieczki szkolne /? One Direction był robiony pod mądrych ludzi.

ocenił(a) film na 1

Co to jest One Direction?

ocenił(a) film na 4
bartimus

ale ścieżka muzyczna jest nie konsekwentna, niektóre utwory puszczane są przy omawianiu historii końca lat 70. i wówczas jeszcze Brygady Kryzys nie było a z pewnoswcią nie było jeszcze AYA RL, gdzie puszczono utwór ulica. Mozna było to zastąpoić utworem m.in. grupy Poland np.
No mogę zrozumieć, że puszcane są utwory KSU, podczas strajków w stoczni i podczas stanu wojennego, gdyż to mniej więcej ten wczesny okres działaności grupy, jednakże znane już pojedyncze utwory KSU to okres 1984, 1985 a tak naprawdę, usłyszał o nich cały kraj dopiero po oficjalnym naganiu albumu w 1998 r Pod prąd.
Ogólnie muzyka komponuje sie z tą historią, gdyż punk rock i new wave były w tej samej opozycji co Solidarność generalnie i stylistyka tej muzyki w kraju (głownie punk i nowa fala) i nie tylko bo i reggae przypadała mniej więcej na ten okres i później do końca lat 80. XX wieku.
Ciesze się, ze jest tam Daab, Tilt, Brygada Kryzys (właściwie to wtedy Kryzys), Klaus Mittfoch. Nie mniej jednak brak mi w tym nawiazania do historii np coś z Perfectem i Maanaamem, dwóch kapel, które maiły przerąbane w czasie stanu wojejnnego (perfect za tytuł albumu UNU, Maanam za odmowę współpracy z bezpieką i generalnie odmowa grania chyba koncertów dla urzędników komunistycznych). Mogli puścić ten fragment jak Niedzwiecki w radio puszcza tylko początek słynnych bębnów Maanaan z To tylko tango.
Więcej napiszę jak film będę miał już na dvd, wtedy dokłądnie muzykę ocenię, obecnie mogłem to zrobić co najwyzej pobierznie podczas seansu kinowego.
Od konsultantów muzycznych wymagał bym więcej w tym filmie.

ocenił(a) film na 4
malyfromhell

no i Dezerter był i chyba Republika (tej drugiej kapeli juz nie pamiętam czy aby napewno była). no ale idealnie pasowano kawałek Centrala Brygady Kryzys, w momencie jak pamiętam podwyzek cen i braku jakichkolwiek artykułów na półkach w sklepach

ocenił(a) film na 1
bartimus

Ten film to zwykłe kłamstwo.