Film jest kontrowersyjny zwłaszcza dla nas Polaków. Bo powiedzmy sobie szczerze kto jakie ma zdanie na temat Wałęsy tak oceni ten film, w mojej ocenie która postaram się zrobić obiektywnie to słaby film , naprawdę szczerze mówiąc nie przepadam za nowymi polskimi filmami ( choć są wyjątki ) dlatego zawsze podchodzę sceptycznie do takiego filmu z nadzieją że jednak dziś się mylę , ale niestety nie przy tym filmie. Film w mojej ocenie nudny i o niczym , dodatkowo co mnie naprawdę zdenerwowało to wstawi robione ale na kronikę filmową , bo to według mnie jest już naprawdę nie poważne , takie ogłupianie mas . Ok są też prawdziwe kroniki ( mam przynajmniej taką nadzieję ) ale w jakim celu było robione teraz ala kroniki to nie wiem i wolę nie wiedzieć. To było by na tyle w kwestii filmu a teraz tak inaczej :) po pierwsze, wydaje mi się że Wajda to kolega Wałęsy i zrobił film w którym Wałęsa jest tak naprawdę tylko i wyłącznie marionetką ( z czym się osobiście zgadzam ) , Ten film śmierdzi mi propagandą , mającą na celu wybielić Wałęsę ( agent bolek itp) . Reasumując, film jako film słaby , myślę ze można było to zrobić lepiej nawet jak na Polskie możliwości, treści przekazywane po części prawidłowe ale ta propaganda to po co ? , ludzie sami powinni zdecydować o niektórych rzeczach a nie im zaszczepiać watek , a bo w filmie to było powiedziane tak i tak.