6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85065
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

Tylko 1/10

ocenił(a) film na 2

Za fałszowanie historii mogę dać tylko 1/10. Niestety mnie się nie da. Podejrzewam, że film opowiadający prawdziwą historię Wielkiego Elektryka zobaczą najwcześniej nasze dzieci. Szkoda że nikt nie chce dać pieniędzy na film o prawdziwym polskim patriocie - rotmistrzu Pileckim, który za ojczyznę oddał wszystko, łącznie z życiem. Według MON, Oświęcim to trudny temat i oni pieniędzy nie dadzą (sic!).

No cóż, za to mamy wspaniały obraz o Wałęsie (zwanym Bolkiem) nakręcony przez Wielkiego Mistrza Ekranizowania Lektur. Co cóż, szkoły na to pójdą...

ocenił(a) film na 2
Ghost6

Ale cyrk. Jednak mój wpis jest zgodny z regulaminem.

Cieszę się, chociaż nadal uważam że widmo cenzury wisi nad nam. Może to wina tematu?

ocenił(a) film na 8
Ghost6

Ale tam nigdzie nie jest napisane w metryczce, że to film historyczny. Inteligentny człowiek poradzi sobie z tym filmem bez problemu.

ocenił(a) film na 2
MrPiotrowicz

Ja też sobie z nim poradziłem. Oglądałem go tak, jak film Opór, z rozbawieniem i uśmiechem.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Ghost6

A czemu on Cię nie może obrażać a ty już jego tak ?

ocenił(a) film na 2

Czułem się zobowiązany dostosować poziom odpowiedzi do poziomu ataku, a i tak uważam, że zrobiłem to bardzo taktownie i bez obrażania. A Ty co, adwokat Urala?

użytkownik usunięty
Ghost6

A czemu pytasz ?

Ghost6

Z całą pewnością film będzie przesadzony, "podziwiam jego walkę o wolność" wszyscy myślą że walczył z nimi mając na celu ocalenie naszego kraju :D Doskonale pokazał jakim jest człowiekiem gdy doszedł do władzy, wstyd mi za niego od momentu gdy został prezydentem tak jak za innych ludzi rządzących naszym krajem. Jak dla mnie powinien zostawić stołek prezydenta komuś kto miał jakiekolwiek pojęcie o polityce. Oczywiście zaraz naskoczy na mnie banda gimbusów ale biorąc pod uwagę prezydentów ostatnich lat nie mamy się kim poszczycić więc nie nakręcajmy głupich filmów naciągających historię.

Dawid2910

Po pierwsze to był film przedstawiający Wałęse walczącego z komuną, a nie pokazujący jego prezydenturę wiec nie wiem czemu poruszasz ten temat? Po drugie prezydent to tylko funkcja reprezentacyjna sam nie rządzi krajem. Wątpię, że jakiś super pseudo polityk by był lepszy na jego miejscu. Po trzecie czemu chcecie zbagatelizować wielkość tej postaci, dokonał bardzo dużo i dostał za to nobla. Poza tym film był bardzo dobrze zrealizowany, a Więckiewicz pokazał, że jest świetnym aktorem.

ocenił(a) film na 2
bobby89

Niestety nie mogę oglądać tego filmu w oderwaniu od rzeczywistości. Jasne, film jest dobrze zrealizowany, Więckiewicz zagrał świetnie tylko, że z prawda ma on niewiele wspólnego.

użytkownik usunięty
Ghost6

jak 99,99999 % wszystkich filmów ....a skoro jak sam twierdzisz był dobrze zrealizowany i Więckiewicz dobrze zagrał to jednak ma jakieś plusy i na 1/10 nie zasługuje ..... więc zaprzeczasz sam sobie , zwykły hejto-trollling , ot co.

ocenił(a) film na 2

Według mnie zasługuje. Wiesz, praca kamery i gra jednego aktora arcydzieła nie czyni.
Z resztą ok, przekonałeś mnie. Daję 2. Nie będę hejto-trollem. Niestety nie mogę uzasadnić szerzej mojej oceny bo wpis będzie niezgodny z regulaminem :).

ocenił(a) film na 2
Ghost6

Ja uważam, że 2 jest oceną gorszą od 1.
1 oznacza nieporozumienie, a 2 - bardzo zły. Dlatego wałek bolek i mosze fajda dostaly u mnie 2.

ocenił(a) film na 6
bobby89

Obama też dostał pokojowa nagrodę Nobla.

Dawid2910

Historie to czytasz z książek, uczysz się w szkole ? , czy co nieco przeżyłeś ? To były bardzo trudne chwile dla Polski i ciężkie lata.
Szacunek dla tych którzy walczyli o to, że dziś możesz powiedzieć to co myślisz, gdzie chcesz i jak chcesz. A film pokazuje że Wałęsa to po prostu odważny człowiek taki jak wielu innych w tych latach.

ocenił(a) film na 2
MMaya

Koleżanko, mój ojciec pracował na Hucie Katowice w czasie gdy Solidarność się wiązała oraz przez cały stan wojenny. Wierz mi, sporo przeszedł i nie jedno widział. A gdy wpadło do nas do mieszkania ZOMO, matka moja chciała mnie 2 m-ce przed terminem urodzić. I jeśli ojciec mój mówi, że Wałęsa to marionetka na sznureczku kumpli Jaruzelskiego to ja mu wierzę. I żaden człowiek z nadziei mojego zdania nie zmieni. Oczywiście cześć i chwała bohaterom, za to że dzisiaj mogę to napisać ale Wałęsy wśród nich nie ma. Amen.

ocenił(a) film na 7
Ghost6

to jest wlasnie problem że słuchamy czasem niekoniecznie mądrych rodziców , jakie podstawy ma twoj ojciec - robotnik zeby wyglaszac takie mocne opinie ?

ocenił(a) film na 2
Mycek

Sorry ale pieprzysz bez sensu!!! Ciekawe od kiedy mądrość i wykształcenie (które mój ojciec miałby, gdyby tylko tak jak WAŁĘSA podpisał papier) idą w parze. Idź badaj mądrość swoich rodziców. EOT.

ocenił(a) film na 7
Ghost6

To jest taka opinia rozżalonego ojca przekazana synowi, uprzedzenie masz od dziecka więc to, że to co powtarzasz nie ma zbyt wielkiej wartości. Poza tym przypomina to psioczenie na Tuska obecne ostatnimi czasy w Polsce. Plebs widzi Tuska a przecież on nie jest w rządzie sam. Wałęsa też zapewne sam nie działał. Ani ty ani twój ojciec nie wiecie jak było, wiedzą tylko ci którzy tam byli i brali w tym udział. Wygłaszanie takich sądów nie ma żadnej wartości.

ocenił(a) film na 2
Mycek

Twoja wypowiedź nie ma dla mnie żadnej wartości, tylko mnie denerwuje.

Mój ojciec nie jest rozżalony, on jest wk*rwiony, że dał się oszukać takiemu typkowi - cwaniaczkowi. Dopiero po okrągłym stole i nocnej zmianie miał już pewność że to Bolo jest.
Słuchaj, wierz sobie w co chcesz. Jeśli to jest dla ciebie jakiś wzór to mogę Ci tylko współczuć.
Skończ już proszę bo to nie ma sensu.

Odnośnie Tuska również się mylisz. Ludziom klapki spadają z oczu i program wyborczy zamykający się w jednym zdaniu "Jak nie my, to PiS" już nie wystarczy.

ocenił(a) film na 7
Ghost6

Ludzie nie są w 100 % dobrzy albo źli. Wałęsa nie jest dla mnie wzorem (odpowiadając na Twoją hipotezę) jednak jest to osoba która przyczyniła się do zmian w historii. Dużo ludzi szczególnie młodych którzy dopiero rodzili się w tamtym okresie tak jak ja, staje na bardzo mocnych stanowiskach. Brzmi to śmiesznie. Odnośnie Tuska nie zrozumiałeś tego co napisałem. Społeczeństwo fokusuje się na jednej osobie na przywódcy a nie na całej partii w której są dużo gorsi ludzie niż sam Tusk. Ja nie wierzę, że ludziom klapki spadają z oczu. W następnym wyborach będzie się liczyć znowu pis i po.

Mycek

Właśnie, to nie jest tylko opinia rozżalonego ojca, ale wielu osób, które tam były i widziały. Jest to również opinia tych, którzy latami badali życiorys Wałęsy, wypromowanego przez środki masowego przekazu na legendarnego bohatera Solidarności. Wypowiedzi takich postaci jak Walentynowicz, Szablewski, filmy typu "Nocna zmiana" oraz ogólna postawa Wałęsy za prezydentury, są moim zdaniem wystarczające do stwierdzenia, kim ten człowiek był w rzeczywistości. Ale i tak zachęcam do pogłębiania wiedzy na ten temat. Na własną rękę oczywiście, gdyż media oraz system edukacji w tym państwie nam tego nie umożliwią. Niestety!

ocenił(a) film na 7
Wladymir

Jak najbardziej jestem otwarty na pogłębianie wiedzy spoza głównych mediów. Jednak na dzień dzisiejszy bardziej interesuje mnie co się na dzień dzisiejszy dzieje w Polsce. Bo od czasów katastrofy Smoleńskiej bardzo dużo dziwnych rzeczy się wydarzyło.

Mycek

Uważam tak. Żeby zrozumieć terażniejszość, zawsze trzeba sięgać w przeszłość. Tak samo, żeby zrozumieć co się dzieje w Polsce, trzeba wyjść z tłumu i spojrzeć trochę szerzej. Przyjrzeć się pewnym mechanizmom działającym w światowej polityce, ekonomii, mediach itd. Ten nasz własny ogródek często zawęża nasze pole widzenia.

ocenił(a) film na 6
Mycek

efekt polityki okrągłego stołu: podział na plebs i elyty. Smutne i żałosne.

Ghost6

Czepiasz się, jakoś ktoś znalazł pieniądze na film o Fieldorfie, więc jak ktoś by chciał zrobić o Pileckim też by je znalazł.

andand22

A po co komu film o Pileckim? Kaczynski i spolka robia wszystko, by nam tego goscia obrzydzic.

ocenił(a) film na 2
gadd

Według mnie potrzebny i totalnie nie mam pojęcia w jaki sposób Kaczyński i jego "spółka" obrzydzają Ci tego "gościa".

Ghost6

Dzieki Ghost6 że są tu jeszcze jacys normalni ludzie w tej oślizłej zalewie lewactwa i politycznych bezmózgowców. Z każdą Twoją wypowiedzią zgadzam się w 100%. Na pohybel bolakom i targowicy. Jakby ktoś broniący bolka nie wiedział co to targowica to niech sobie poszuka w Wikipedii.

majorrak

A co na to Antek?

ocenił(a) film na 3
Ghost6

Ghost6 - jestem od Ciebie trochę starszy. Na tyle "trochę", że pamiętam tamte czasy i pamiętam nadzieję jaka nam dawała Solidarność. Pamiętam też wiarę jaką pokładałem w Wałęsie i tym mocniej pamiętam uczucie wstydu, wściekłości, zawodu (trudno to nazwać jednym słowem), kiedy dowiedziałem się jak bardzo nas wszystkich oszukano. Kiedy dotarła do mnie prawda o Okrągłym Stole, Magdalence, FOZZ, wyrywanych kartkach z akt Bolka, o zdradzie ideałów, zdradzie państwa i przyjaciół. takich jak ja jest wielu, choć wielu też takich, którzy mając nieczyste sumienie nadal kryją zdrajców, sprzedawczyków i kłamców. Robią o nich filmy, stawiają pomniki. Cieszę się, że jest ktoś taki jak Ty, jak Twój Ojciec, jak majorrak mam nadzieję, że jest nas więcej, że kiedyś uda się odkłamać historię, tak zapalczywie zakłamywaną dzisiaj.
Serdeczne pozdrowienia.

ocenił(a) film na 2
piotryd

Ja jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam.

piotryd

Popieram !!! Nic tylko czekać aż zrobią film o braciach Kaczynskich jako o bohaterach ale niech też nie zapomną dodać wszystkich skandali z nimi zwiazanych!

ocenił(a) film na 1
Ghost6

sama prawda

Ghost6

Dobrze mówi, polać mu.

ocenił(a) film na 7
Ghost6

A czy to był film dokumentalny?

ocenił(a) film na 10
Ghost6

Ty niewiedzy na tym forum tylko rób kampanie referendalna przeciw HGW lub zajmij sie zbieraniem dowodów na zamach smolenski twój papież Jarosław napewno sie ucieszy

ocenił(a) film na 6
Ghost6

Inna strona Wałęsy pokazana jest w filmie "Nocna zmiana".