6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85063
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

Polacy nie nauczą się oceniać filmów bez odseparowania się od polityki, ideologii czy pseudohistorii.

OsaLodz

Jeżeli byłby to film komediowy albo science-fiction, to ja nie widzę problemu. Mamy jednak „biograficzny”.

ocenił(a) film na 5
OsaLodz

Dla wielu jest to forma "protestu", a drugie FW nie powinien zezwolić ocenianiu filmu bez premiery u nas w kraju.

ocenił(a) film na 7
rafib1975

Forma protestu+ odreagowanie frustracji. Nie mogę się doczekać filmu o Kuklińskim. Tam dopiero będzie wojna. Aż przykro na to patrzeć.

Azzurro

film jest naprawde calkiem niezly i zasuguje przynajmniej na 6

ocenił(a) film na 1
student22

jak najbardziej nie zasługuje na 6. Tak jak już koledzy wyżej wspominali jest to film biograficzny mający na celu utrwalić mit Wałęsy. Na to ,,Dzieło" (dumnie okrzyknięte kandydatem do Oscara) będą chodziły całe szkoły - dzieci! Według Narodowego Centrum Kultury o Bolku złe zdanie ma większość nauczycieli! I żeby nie daj Boże zaczęli coś złego o naszej Ikonie mówić my damy im ciekawy film na który z chęcią pójdą (bo nie wątpię, że będzie ciekawy) dołączymy do tego broszury informacyjne (SERIO- "Przewodnik dla nauczycieli; Artur Brzeźiński) i już choć po części Naszego pupila -ostatnimi czasy mocno przybrudzonego- wybielimy na nowo. Nie mówiąc już o nieświadomych dzieciakach łykającą wszystko jak młode pelikany .Mam nadzieję, że da to odwrotny skutek. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
pater_2

Film o jacku Strongu jest według mnie podobny do tego filmu. Czy tam też wstawiłeś 1 ?.

ocenił(a) film na 1
jagoda49

Nie wiem, nie oglądałem. Poza tym mowa jest o Wałęsie. I choć film jako film na 1 napewno nie zasługuje, jednak sama mysl o tym człowieku doprowadza mnie do mdłosci (z powodów które między innymi już wymieniłem) i z tąd ta jedynka. Być może gdyby w stopce zamiast kategorii "biograficzny" nadano mu kategorie "opowiesć" "bajka" "fantasy" wtedy z pewnoscią oglądałoby się to przyjemniej. Nie lubie kiedy robi się z Nas durni.

ocenił(a) film na 8
rafib1975

Ja osobiście byłem na pokazie przedpremierowym i oceniałem film wg kategorii filmowych.

ocenił(a) film na 10
OsaLodz

Za kompleksy Kim Jar Kacza

ocenił(a) film na 1
OsaLodz

Zależy o czym film traktuje, tu masz napisane film biograficzny zatem powinien być jak najbliżej prawdy historycznej a nie propagandowe dzieło

ocenił(a) film na 1
OsaLodz

ten film jest nieetyczny , obraźliwy dla ludzi inteligentnych i kłamliwy , film musi być po pierwsze dobry etycznie a potem estetycznie , dobra realizacja to za mało

ocenił(a) film na 7
OsaLodz

Dokładnie. Chociaż jeden mądry. Osobiście o Wałęsie mam (delikatnie mówiąc) niepochlebne zdanie, ale film jako FILM sam w sobie bardzo mi się podobał. Dużym plusem jest muzyka, maniera samego Wałęsy przekomiczna i jak najbardziej udana. Ludzie od kiedy to jakikolwiek film biograficzny był obiektywny? Zawsze jest ocena subiektywna twórców. Filmy o postaciach historycznych a zwłaszcza ludziach uwikłanych w politykę nigdy nie mają po drodze z faktami. To jest portal filmowy a nie polityczny i przy filmach zostańmy.

ocenił(a) film na 7
nata1909

A ja uważam , że "jedynki" nie za sam film , a za Wałęsę dają zwyczajni frustraci , prawdopodobnie nieroby, które sobie w życiu nie radzą. Nic nie poradzimy. Mamy społeczeństwo, które uważa że się po prostu coś należy, a Państwo ma dać i koniec. Stąd frustracja i dziwne odwoływanie się do polityki. Nie ma i nie było uczciwych polityków i to jest jedyna prawda. Koniec.

tomash148

Czy frustraci? Raczej masochiści, takich gniotów jak ten film się nie ogląda, a wtedy nie będzie problemów z ocenianiem ;-)

ocenił(a) film na 5
tomash148

Chyba mylisz pojęcia nieroba z osobą, która nie daje sobie rade w życiu.
Widzisz Ja w bloku którym kiedyś mieszkałem była rodzina właśnie "nierobów", co ciekawe oni w ogóle nie narzekali. Żyli z socjalu, MOPSu itp. Przez to że "nieroby" mają małe wymagania, to nawet chwalą to co jest.
Ludzie którzy sobie nie radzą, z obecną rzeczywistością to zupełnie inny temat. Przykładowo są ludzie, którzy po wielu latach pracy mają problem ze znalezieniem kolejnej wpadaj w depresje. A wtedy szukają wszędzie winy.
Dam ci przykład: osoba która pracowała całe życie w jednym zakładzie, dobrze zarabiała. Nagle zakład lub część jest likwidowana. On w wieku 55+ traci pracę, na urzędy pracy w Polsce nie ma co liczyć. Naglę dowiaduje się, że w tym wieku może być pseudo-ochroniarzem za maks 5zł na godzinę lub pchać wózki w markecie za podobną stawkę. A też w latach 80-tych był w Solidarności.
Chyba nie powiesz, że to jest to tylko zwykły frustrat? Ten przykład to nie SF, jest to prawdziwa historia.
Od razu wspomnę nie moja, i nie mojej rodziny.

ocenił(a) film na 7
rafib1975

Przykładowa sytuacja człowieka w wieku 55+, którą podałeś , z frustratem nie ma nic wspólnego. Miałem bardziej na myśli młodych , tuż po studiach , oczywiście po kierunku humanistycznym, nic nie potrafiących (no bo przecież lepiej studiować na dziennych i niech starzy utrzymują), a mających nie wiadomo jakie wymagania. To samo dotyczy ludzi już starszych 30+ i 40+. Mamy w Polsce społeczeństwo roszczeniowe i temu nie zaprzeczysz. Ludziom nie chce się pracować, wspinać do drabinie kariery. Najlepiej od razu być kierownikiem, lub dyrektorem. Niestety , cały świat tak funkcjonuje. Pojedź do Kanady , Australii , czy Japonii. W każdym z tych krajów bywam dosyć często. Tam nikt na nic nie czeka, bo zwyczajnie za darmo nic nie dostanie. Każdy ma świadomość, iż jego los leży w jego własnych rękach. A u nas? Cóż, wyjdzie taki i powie, że wybuduje 3 mln mieszkań, albo da 1000 pln na każde dziecko co miesiąc do ukończenia przez niego 18-stu lat i po krzyku. Ludzie łapią, jak młode rybki.

ocenił(a) film na 5
tomash148

No tu się muszę zgodzić z absolwentami, nawet nie tyczy się to tylko po studiach, ale nawet po średnich szkołach. Nie, że zawsze tak jest ale się zdarza dość często.
Koleżanka co pracowała w firmie przy rekrutacjach, sama mówiła że jest ciekawa zasada. Czym mniejsze doświadczenie tym większe wymagania ludzie mieli. W szczególności to się tyczyło ludzi zaraz po ukończeniu jakiś szkół czy to średnich, czy studiów.

ocenił(a) film na 7
OsaLodz

Dokładnie! :)

ocenił(a) film na 5
OsaLodz

nie patrzę na niego pod kątem politycznym, a moja ocena wynika z wielu czynników. Nie uważam żeby przedstawienie w ten sposób Wałęsy było gloryfikujące. Nie oszukujmy się. Miał swoje za skórą i w ostatnich latach też nie pokazał świętego oblicza, ale ten człowiek był liderem, który coś zrobił, był wyrazisty potrafił poruszyć ludzi i dzięki niemu ci ludzie chcieli o coś walczyć. Cała ta dywagacja polityczna tutaj jest bez sensu, jesteśmy w końcu na filmwebie, a nie poprawnych politycznie. ocenianie filmu tylko i wyłącznie na podstawie tematu filmu jest bezsensownym wyładowaniem frustracji, a nie merytoryczną oceną filmu.
Swoją drogą uważam, że niestety jako kandydat do oscara to był marny wybór. W tym roku były inne lepsze filmy, a wciskanie polskiej historii, nie zrobionej wybitnie, do hollywood'u przekreśla szanse innych polskich produkcji.