6,2 85 tys. ocen
6,2 10 1 85065
5,6 34 krytyków
Wałęsa. Człowiek z nadziei
powrót do forum filmu Wałęsa. Człowiek z nadziei

" Ja dosyć ubolewam nad tą dyskusją, bo dla mnie cały ten temat jest prosty i uważam, że powinniśmy szanować to, co zdarzyło się dobrego, pięknego i mądrego. Jeżeli nie jesteśmy w stanie tego uszanować, a co więcej, nie jesteśmy w stanie podkreślać, że tak było, to znaczy, że niedługo tego nie będzie już w zbiorowej pamięci, zniknie" - powiedziała Aktorka Grochowska

Zniknie-no i bardzo dobrze takie jest prawo oszustów!

dorota70760

Kolejny po pokłosiu paszkwil antypolski do obejrzenia którego zmuszają nasze dzieci. Przed projekcją tego gniota powinien być pokazywany film o TW "Bolku":

http://www.youtube.com/watch?v=7Ljlj_aDyf8

ocenił(a) film na 4
skarbekzgor

nie zgodzę się z Tobą, Pokłosie to nie paszkwil, tak niestety było, o tym się nie mówi uwierz.
Znam miejsca gdzie ginęłi żydzi na kielecczyźnie, gzdie wywakli ich właśnie Polacy albo sami zabijali dla kosztowności.
Naocznymi świadkami byli moi dziadkowie, którzy nieco, co niektórym z tych zabitych żydów pomagali.

malyfromhell

Tak im pomogli że ich zabili? Intelekt godny Wyborczej. Wróć do swoich na oślej ławeczce. Źródła historyczne i to nawet te żydowskie pokazują na proceder zgoła odwrotny. Poczytaj lepiej jak żydowscy oprawcy opisują swoją "satysfakcję i szczęście" z wymordowania polskich chłopów:

"Gdy dotarłem do oddziału, aby przekazać nowe rozkazy, zobaczyłem straszny, przerażający obraz. [...] Na małej polance w lesie leżały półkolem ciała sześciu kobiet w różnym wieku i dwóch mężczyzn. Ciała były rozebrane i położone na plecach. Padało na nie światło księżyca. Jeden po drugim partyzanci strzelali trupom między nogi. Gdy kule dosięgały nerwów, trupy reagowały jak żywe. Drgały i wykrzywiały się przez kilka sekund. Trupy kobiet reagowały w bardziej gwałtowny sposób niż mężczyzn. Wszyscy partyzanci z tego oddziału brali udział w tej okrutnej zabawie, śmiejąc się w dzikim szaleństwie. Najpierw przestraszyłem się tym przedstawieniem, ale potem zaczęło mnie ono w chory sposób interesować. […] Im się nie spieszyło i dopiero jak trupy przestały reagować na kule, przemieścili się na nową pozycję. […]

Ludzie byli zmęczeni, ale z ich twarzy wyzierała satysfakcja i szczęście z wykonanego zadania. Tylko niewielu zdawało sobie sprawę, że popełniono straszliwy mord w ciągu godziny. Ci nieliczni wyglądali ponuro, smutno i mieli poczucie winy. [...]

Dotarliśmy do bazy późno w nocy. Byłem zmęczony i zmordowany, a więc zasnąłem od razu, tak jak większość z naszego oddziału. Jak się dowiedzieliśmy następnego dnia, pozostałe oddziały zostały przywitane jak bohaterowie za zniszczenie Koniuchów. Pili, jedli i śpiewali całą noc. Sprawiło im przyjemność zabijanie i niszczenie, a najbardziej picie."

Pol Bagriansky Koniuchi, „Pirsumim. Publications of the Museum of the Combatants and Partisans”, Tel Aviv, nr 65-66 (grudzień 1988)

Nie ma zaś żadnej takiej udokumentowanej zbrodni na żydach.

ocenił(a) film na 4
strongoral

pomagali jak jeszcze żyli, a później ktoś dowiedziałę sie, że mają ziemianki w lesie. Osobiscie nie czytałem, ale podczas kilku rozmów na ten teamt, dowiedziałem sie od wiarygodnych ludzi, historyków, że śa takie źródła, z Kielecczyzny

ocenił(a) film na 8
skarbekzgor

hm a dlaczego zmuszają? A może to ty chcesz zmusić innych , aby nie oglądali , skoro tobie się to nie podoba