PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=749984}
5,7 993  oceny
5,7 10 1 993
5,8 4 krytyków
Walka z szatanem
powrót do forum filmu Walka z szatanem

Tradycja egzorcyzmów sięga źródeł chrześcijaństwa. Biblia rozróżnia uzdrowienia od wypędzania złego ducha przez Jezusa. Kościół wypracował bazę poznawczą, czyli po czym można poznać że osoba jest nie tylko dręczona, nawiedzana, ale opętana właśnie. Nauka jednak niektóre z tych objawów potrafi wyjaśnić. Po to właśnie jest nauka. Współcześni egzorcyści współpracują z psychiatrami. Nie można pójść na egzorcyzm bez uprzednich badań lekarskich, ale można prosić o pomoc w modlitwie i samemu modlić się o uwolnienie. Zanim ktoś znaczenie wyśmiewać egzorcystów i ich pracę, powinien sięgnąć po fachową literaturę. Mam na myśli prace doświadczonych egzorcystów opisujących swoje doświadczenia. Jest tego sporo. Zapewniam że ci księża nie szukają poklasku, nieraz widząc bezradność nauki, z prawdziwą "bojaźnią i drżeniem" zabiegają o uwolnienie nieszczęśnika. Na koniec uwag ogólnych: żaden egzorcysta nie oczekuje zapłaty! A co do filmu, nie sądzę aby kręcąc go autor miał czyste intencje. Brakowało mi jeszcze pojedyńczych wklejonych klatek z średniowiecznymi narzędziami tortur. Wstyd.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Zapomniałeś/aś wspomnieć o jednym małym "szczególe". Egzorcyści współpracują z KATOLICKIMI psychiatrami. Takimi, jak ta pokazana w filmie pani psychiatra, która zamiast powiedzieć dziewczynie: "Hej, homoseksualizm jest zupełnie normalny, a nieszczęśliwe, nieodwzajemnione miłości się zdarzają; popracujmy nad tym, żebyś zaakceptowała sama siebie, a te religijne szopki zostaw, bo tylko bardziej Cię w poczucie winy wpędzają", chrzani jej o "chrześcijańskich psychologach" i dalszych religijnych szopkach.
Przecież ona powinna stracić prawo wykonywania zawodu, bo ewidentnie działa na szkodę pacjentki!

ocenił(a) film na 1
Unda93

Egzorcyści współpracują z różnymi psychiatrami, także tymi którzy pod wpływem tego co doświadczają podczas sesji potrafią nawet się nawrócić. A w filmie nie mieliśmy tak na prawdę pokazanego opętania. Moim zdaniem pachnie prowokacją.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Guzik prawda. Księża i egzorcyści wysyłają tylko do psychologów i psychiatrów chrześcijańskich, dopuszczających możliwość tzw. opętania.
Nie można pokazać "tak naprawdę opętania", to coś takiego tak naprawdę nie istnieje.

ocenił(a) film na 1
Unda93

Literatura tematu jest dość bogata. Wynika z niej także to, że psychiatrzy( także niewierzący) nie mogąc rozwiązać problemu pacjenta sami doradzają mu "terapię" u egzorcysty. I wtedy poprawa następuje. W każdej diecezji pracują księża egzorcyści. Można złapać z nimi kontakt, może któryś z nich coś opowie prawdziwie zainteresowanemu poszukiwaczowi. A wcześniej jak wspomniałem sięgnąć po literaturę. Ale nikt Ci nie broni stać z boku i twierdzić nie bo nie. Nie wierzyć też można.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Mam koleżankę, która kilka lat była odsyłana od psychologa do psychologa i od psychiatry do psychiatry, zanim trafiła na takiego (ktoś jej go wreszcie polecił jako: "jeśli on ci nie pomoże, to nie wiem, kto mógłby tego dokonać"), który był w stanie wypracować z nią jakiś postęp. Po latach wreszcie sobie w życiu radzi. Z tego wynika, że ludzie są różni i że są przypadki, z którymi większość psychologów i psychiatrów po prostu sobie nie radzi.

W filmie jest wyjaśnione, dlaczego po "egzorcyzmach" poprawa następuje - bo karmią one chorobę. I w wyniku tego pojawia się chwilowa ulga. Tyle że sama choroba się pogłębia.

ocenił(a) film na 1
Unda93

Każdy szanujący się się egzorcysta, mający placet Kościoła potrafi doskonale rozpoznać opętanie. Kościół zbierał wiedzę przez tysiące lat, równolegle do rozwoju psychologii i psychiatrii. Nie chcę się rozpisywać. Ważna jest tkzw. próba niema. Kapłan w myślach wydaje polecenie. I wtedy demon, jeśli jest, daję o sobie znać. Jest bowiem pyszny. A najgorszą tragedią jest to, że czasem mimo długich lat, egzorcyzm nie skutkuje. To wielki problem duchowy. Wierz mi, egzorcyści to nie zakłamane bractwo. To ludzie często zbolali, przerażeni tym z czym się stykają.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

"Każdy szanujący się egzorcysta"! xD Przecież to oksymoron.
Żaden szanujący się człowiek nie da sobie wciskać kitu o istnieniu opętania, a tym bardziej nie będzie go wciskał innym, działając na ich szkodę.

ocenił(a) film na 1
Unda93

Szanuję wszystkich wierzących nie tylko katolików, ale prawosławnych, protestantów, muzułmanów i tych słabej wiary lub bez wiary. Ponieważ ich wszystkich dotyka problem opętań. Patrzę też sympatią, ale i z troską na tych którzy nawet trochę sobie żartują.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Nie. Problem opętań nie dotyka NIKOGO. Bo coś takiego jak "opętanie" po prostu nie istnieje. Istnieją choroby psychiczne i źli ludzie, którzy próbują na krzywdzeniu tych chorych ludzi zyskać, czy to finansowo, czy to czyniąc sobie z tego okazję do poznęcania się fizycznego i psychicznego nad nimi, molestowania ich (na filmie widać jeden, jeśli nie dwa przypadki molestowania!), czy po prostu próbując w ten sposób wypromować swoją religię i przyciągnąć do siebie ludzi (co oczywiście w ostatecznym rozrachunku przekłada się na... kasę).

ocenił(a) film na 1
Unda93

Egzorcysta to nie Gandalf przemierzający świat i tropiący zło. To ostatnia deska ratunku dla człowieka opętanego. I to ten człowiek z własnej woli zgłasza się po pomoc. Otrzymuje ją za darmo. Promować religię przez egzorcyzmy??? Daj spokój. Podczas rytuału większość opętanych zasypia. Głosy wychodzą mimo to z ciała. Diabeł uwielbia wyrzucać brudy ludzi którzy modlą się towarzysząc księdzu. Brudy o których poza osobą zainteresowaną nikt nie ma prawa znać. Jaka to choroba? Itd. A w filmie mamy pokazane modlitwy o uwolnienie.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Nie ma kogoś takiego jak "człowiek opętany".
Tjaaa, za darmo... Samo obmacywanie i mamrotanie może i za darmo. Ale tu kup pan cudowną wodę, tam kup pan różaniec, tu przyjedź, tam kup pan bilet, itd.

A widziałeś szopkę, którą ten szaman na narodowym odstawiał? Tak, promować religię przez egzorcyzmy i inne "widowiskowe" bzdury.

Aleś Ty się bajek nałykał. XXI wiek, a ludzie nadal wierzą w bzdury o diable.

ocenił(a) film na 1
Unda93

Podałem Ci kilka epizodów które mają miejsce podczas opętań. Nie prostujesz ich "naukowo", tylko nie bo nie. Nie poszukuj wiary przez naukę. Św. Paweł przed tym przestrzegł. I tabloidów też nie bierz na serio. A opętania będą nawet w XXXXXXw. Z bajek ostatnio łyknąłem Brzydkie kaczątko. Płakałem pół nocy.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Jeśli opisujesz epizody z filmów, które nie miały miejsca nigdy i nigdzie, jak to prostować naukowo?

Wyobraź sobie, że rzuca się na ciebie banda zboczeńców w sutannach. Nie masz ochoty na przytulanie, ale zboczeńcy nie mają ochoty cię słuchać. Zostają ci słowa. Obrzucenie agresora wyzwiskami jest jedną z form obrony ofiary zboczeńców.

Mówienie językami to po prostu bełkotanie. Brak jakichkolwiek danych, żeby były to prawdziwe wypowiedzi w nieznanym ofierze języku. To najwyżej naśladownictwo brzmienia (Barańczak świetnie pisał teksty po polsku, ale układając je tak, by naśladować brzmienie innych języków. To jest perełka).

Nie ma lewitacji. Ot - ofiara się wygina, czasem opierając się na głowie i piętach. Wygląda to widowiskowo, ale jest raczej przykre, że do takiego stanu doprowadzają kogoś zboczeńcy.

Od gęsiej skórki stają włosy. Do tego efekty wygłodzenia. Do tego "pozbywanie się nieczystości", czyli naturalne wymioty lub defekacja ze strachu przez zboczeńcami.

Jest mi wstyd za ciebie. Kolejny raz wspierasz oszustów i obrażasz na tym forum chrześcijaństwo.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Za dużo filmów. Nic takiego nie ma miejsca.

ocenił(a) film na 2
Unda93

Opętania są faktem

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Tak naprawdę żaden z tych oszustów, których cenisz, nigdy żadnego ducha z nikogo nie wypędził. To w dokładnie 100% zaburzenia psychiczne. Jest skandalem, że jakikolwiek psychiatra przedkłada mit nad wykształcenie i może odesłać ofiarę zboczeńcowi.

W filmie były przedstawione przypadki takie, z jakimi mamy do czynienia zawsze. Osób, którym wmówiono opętanie, które wmawiają sobie je same, które mając dość grzechów Kościoła czasem pobluźnią. Są to ofiary ludzi (klechów), nie zaś ofiary jakiegoś złego ducha.

Nie ma lepszego Szatana niż Kościół.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Kościół nie ma jednolitego stanowiska odnośnie egzorcyzmów, co widzimy nawet w tym filmie. Jedni księża są fanami molestowania grupowego dziewcząt, inni uświadamiają, że ofiara egzorcysty nie powinna jeszcze za to płacić.

Jezus, jak czytamy w ewangeliach, uzdrawiał i wypędzał duchy, na początku Mt jest to opisane razem, nie ma tu wyraźnego oddzielenia jednej działalności i drugiej. Dlaczego mocą wiary kościelni zboczeńcy są w stanie jedynie "egzorcyzmować", a nie są w stanie nikogo uleczyć? Odpowiedź jest nader prosta: oni nie potrafią niczego. Jeśli boli Cię gardło i ktoś nie umie Ci pomóc, gardło nadal Cię boli. Brak efektu jest tak całkiem widoczny, że się za to klechy nie biorą. Natomiast gdy ofiara egzorcyzmów nie widzi żadnego ducha ani żadnego jego wypędzania, klechy wmawiają jej i chorobę (duchową) i uzdrowienie.

Jest to jedno z najbardziej bezczelnych oszustw współczesnego świata. Gdy ktoś pociśnie starcom garnki za 10 tysięcy, to kupią oni przynajmniej JAKIEŚ garnki, choć za absurdalną kwotę. Molestujący ludzi egzorcyści natomiast nie dają nikomu niczego. Zasłaniają się Biblią obrażając tym samym uczucia religijne chrześcijan. Obrzydliwe.

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Przypominasz mi nieszczęśnika o ksywie Poprawiacz napisowy. Ta sama pewność w wyrażaniu swoich bardzo głupiutkich tez. Zaleciłem mu kiedyś zapoznanie się z literaturą źródłową tyczącą opętań. Mam nadzieję że coś przeczytał. Idziesz do biblioteki, klikasz hasło egzorcyzmy i wyskakuje np.500 pozycji. Zacznij sobie od dziadka Amortha. Dobrze że obrałeś sobie moje słowa jako lek na frustracje. Zatem zdrowiej! A od wtorku do lektur!

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Widzisz, ja piszę o faktach. Ty natomiast zlecasz douczanie, bo nie masz czego napisać o faktach.

Gdy egzorcysta pisze o egzorcyzmach, to tak, jak antyszczepionkowiec o sprzeciwie wobec szczepionek, płaskoziemca o płaskiej Ziemi, astrolog o wpływie gwiazd etc.

Ja Ci polecam pouczyć się trochę o metodzie naukowej i logice argumentacji. Wtedy widzisz, że każdy egzorcysta manipuluje.

Jedynie pyskujesz, ale bardzo daleko jesteś od faktów. :)

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Egzorcysta to nie marny artysta cyrkowy. Czytaj albo złap kontakt i porozmawiaj.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Właśnie w tym sęk, że egzorcyści, których w Kościele pełno, którzy mnożą książki i relacje rzekomych opętań, to marni artyści cyrkowi.

Kojarzysz "nowe szaty cesarza"? Ty jesteś na etapie wiary, że choć ich nie widać, muszą być super. Ja jestem na etapie weryfikacji naukowej. I się okazuje, że tych szat nie ma. Jest tylko wielki mit i przemysł oszukiwania ludzi na wypędzaniu nieistniejącego.

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Egzorcystów jest bardzo mało. Na zachodzie Europy zwłaszcza. Ludzie za to chodzą do wróżek czy szamanów. W 21 wieku. To ogromny biznes. Ksiądz egzorcysta nie bierze pieniędzy.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Liczba egzorcystów drastycznie rośnie.

Zachód Europy oczywiście jest jeszcze jakąś ostoją cywilizacji, ale i tam dochodzą macki zboczuchów. Księża za nic nie biorą pieniędzy, stąd mają domy, pałace, samochody, złoto etc etc. :)

Oczywiście są egzorcyści, którym wystarcza to, że molestują.

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Brawo. Coraz niżej.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Tak, ale już Ci pisałem, że to obniżanie lotów przez katolicyzm jest zaletą. Kościół upadnie jako instytucja, przetrwa tylko jako wspólnota wiary. Będzie mniejszy o pewien procent, zostanie jakieś, policzmy, 35 osób, ale będą to osoby wierzące, a nie naganiacze ofiar pedofilom.

Tak szczerze powiedz, Tobie nie żal tych wszystkich osób, które z Twojej winy dostaną się w łapy zboczeńca? Jesteś jakimś psycholem bez empatii?

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Wierzysz w sekty wbijające szpilki w celu uśmiercenia kogoś. Ale ja dobrze się czuję. Poceruj skarpety.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Typowe ubeckie kłamstwa. Pewnie mi teczkę założyłeś.

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Napij się wody i zdrzemnij się.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Gusła, powiadam Ci! :)

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Marianie Kwiatkowski, nie próbuj atakować mojej religii! Nawet jeśli tylko zgadujesz, co nią jest.

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Religia to ważne słowo.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

holocaust też

Albo wirus. Bardzo duży wpływ miały na losy świata.

ocenił(a) film na 1
hyrkan

Nie, to inny szczebel drabiny aksjologicznej..Koniec.

ocenił(a) film na 7
Winnetou28

Religia nie jest w ogóle związana z drabiną aksjologiczną, chyba że w sensie zatrudnienia księży. To instytucja. Co innego wiara, ale nie ma w Tobie wiary.