Z pewnością jest pewna nadzieja, że film ten będzie niezłym przedstawicielem gatunku. Niestety, po ostatnim "Hobbicie" nie zapowiada się wiele dobrych filmów fantasy. Pomijając, już teraz słabo zapowiadającego się, "Siódmego syna", chyba nic więcej nie zostało zapowiedziane.
W ogóle gatunek fantasy nie ma niestety szczęścia w świecie filmu. Pomijając wszelkie odmiany fantasy dla dzieci i młodzieży prócz dwóch trylogii, które wyszły spod ręki P. Jacksona, ciężko byłoby wymienić dobry film fantasy. No, może można by pod to podciągnąć lżejszy w odbiorze (ale rewelacyjny!) "Gwiezdny pył". Może więc "Warcraft" zapoczątkuje nową serię, na którą będzie można czekać... :)
No ja mam nadzieję na Trylogię W3, może ekranizacja FrozenThrone potem.
A Stardust bardzo fajny ;)
Po za tym, Blizz chyba nad tym czuwa i nie da sobie spieprzyć takiej marki. Duncan całkiem dobry reżyser, Moon i Kod przynajmniej dobre filmy, jest szansa :)
Umieścić tam jakiś długi, świetny pojedynek Illidana z Arthasem i jego wejście na tron, po drodze wcisnąć Sapphirona itd... mniam.
Ale i tak wolę W3 ROC, ciekawszy fabularnie jeszcze :)
To prawda, osobiście poza Lotrem nie znam nic tak naprawdę, bo wszystkie te filmy są infantylne. Liczę na poważne, cięższe kino osadzone w jakimś innym świecie. Póki co zapowiada się naprawdę dobrze, reżyser ambitny i grający w WoWa, aktorzy nie tak bardzo znani, co uważam za atut, no i to jest Blizzard, który zauważył że WoD ma większe wzięcie niż MoP, ergo poważniejsze lepiej się sprzedaje. Drugi film na który czekam to Assassin's Creed.
Dokładnie mam to samo zdanie :) Władca i Hobbity Jacksona są zbyt naiwne i dziecinne jak dla mnie. Fantasy według Jacksona: grupa dzielnych bohaterów przedziera się przez chmarę wrogów i żaden nawet zadrapania nie ma. Mimo tego, że ich drużyna składa się z czarodzieja i trzech wojowników. Reszta to kucharze, sklepikarze i twórcy zabawek. Walczą jednak lepiej od wszystkich stworów jakie napotkają na swojej drodze. Aż dziwne, że ludzie tego się nie czepiają, ale już do Niezniszczalnych to mają całą listę pretensji o realizm.
Jeśli chodzi o Warcrafta to liczę na porządny klimat, mniej więcej taki jak w Lords of War. Wydaje mi się, że ten film będzie hitem, bo ma szansę pokazać na wielkim ekranie fantasy jakiego jeszcze na nim nie było. Jeśli film spełni moje oczekiwania to pójdę na niego minimum dwa razy do kina i wyciągnę tak wielu znajomych jak tylko się da :D
Jak narazie wszystko idzie w dobrym kierunku. Mamy klimatyczne plakaty, dobrą czcionkę napisu, opis teasera, nad filmem czuwa sam blizzard, oraz mamy zdjęcia głównych bohaterów. Mają 2 lata na dopracowanie szczegółów i efektów specjalnych.
Swoją drogą to ciekaw jest, czy skoro nad filmem czuwa blizzard, to czy pojawi się ich logo na początku filmu.
Logo Blizzarda powinno się pojawić. Ich marka, ich scenariusz, po części pewnie też ich realizacja. Nie wiem kto jest producentem filmu, ale podejrzewam, że też w znacznej mierze Blizzard.
Faktycznie, masz rację. Wydaje mi się, że ten film wyjdzie z logiem Blizzarda. Na plakatach widzimy ich logo.
Też mi się tak wydaje, w opisie teasera była tez mowa o logu blizzarda z tego co pamiętam.
Oczywiście, że będzie logo Blizzarda. Głównym producentem jest Legendary, ale Blizzard jest współproducentem i nadal ma pełną kontrolę kreatywną nad projektem. To oni wybrali Duncana na stanowisko reżysera.
I bardzo dobrze, że Blizzard czuwa nad projektem. Raczej nie pozwolą zbeszcześcić tak bogatego uniwersum Warcrafta :)
Chyba po raz pierwszy widzę zadowolonych ludzi z filmu jeszcze przed premierą. Najczęściej wychodzą takie informacje, że ludzie się załamują, a tu czegoś takiego nie ma. Póki co Blizzard ma moje pełne zaufanie.
dodatkowo, zdjecia które przedstawili na zeszłorocznym blizzconie pokazują że zapowiada się pięknie z strony wizualnej, oraz wiadomo że blizzard współpracuje bardzo mocno z reżyserem co daje dodatkową nadzieję. Sam Mike( jeden z głównych przedstawicieli blizzarda) po zobaczeniu sneak peaka powiedzial ze go zatkało i nie moze juz sie doczekac.
Wg mnie fantastyka średnio radzi sobie w swiecie filmu, bo zwyczajnie jej srodowiskiem naturalnym jest ksiązka. Choc nie powiem, ze nie skoczylo mi cisnienie jak uslyszalem, ze Baginski ma siasc do Wiedzmina. Z kolei co do WoW, znawca w ogole nie jestem, nie lubie grac w karcianki etc, ale zawsze lubiłem wizualną stronę, tak więc uwazam, ze film pojdzie wlasnie w te strone. Byleby byl odpowiednio krwawy i brutalny, bo jak go ubiora w Hobbitowa bajke to zmarnuja wieeelki potencjal. Uprzedzajac: Hobbita czytalem, i pasuje do stylistyki xiazki, ale wolalbym wersje ostrzejsza.
No to na krwawy i brutalny film raczej bym nie liczył, bo nieoficjalnie już parokrotnie ujawniono informację, że docelową kategorią będzie pg-13. Co mnie osobiście nie rusza, Władca także miał pg-13, a było tam wszystko czego oczekiwać można by było od dobrego fantasy. Więc jest to kategoria na tyle elastyczna, że można, jeśli reżyser jest zręczny, bardzo wygodnie się w niej poruszać. No i ekonomicznie to też zapewne dobra decyzja - zrobienie dobrego filmu tego gatunku wymaga naprawdę sporych funduszy, które muszą się zwrócić. Jeśli się nie zwrócą o kolejnych częściach można zapomnieć.
" Z kolei co do WoW, znawca w ogole nie jestem, nie lubie grac w karcianki etc"
Karcianki? Chodzi Ci o Heartstone'a? Warcraft to przede wszystkim RTSy i WoW (MMORPG). Heartstone to gierka umieszczona w uniwersum WoWa, nie mająca nic wspólnego z fabułą serii. Po prostu, żeby karcianka się lepiej sprzedała, wsadzili do niej postacie i muzykę z Warcraftów/WoWa.
Tak jak pisał Chrzaszczu - brutalności raczej nie będzie. Będą (a przynajmniej powinny być) orkowe klany, czyli stara Horda z War1/War2 na którą bardzo liczę w tej produkcji. Orkowie powinni być tu dużo większymi twardzielami niż we Władcach.
I wyszła moja fachowość :P WoW pomyliłem z Warhammer 40000. Średnio ogarniam tę tematykę w kwestii gier. Dzięki za poprawę!
to kwestia tego czy ktos bedzie sie do tego na powaznie zabieraół, zreszta to gry sa dla fantastyki najlepsze.
Po tym jak spieprzyli (według mnie) Hobbita BO5A, puszczając do kin pocięty zlepek scen gdzie głupota goni głupotę. Warcraft to jedyny film fantasy, na który czekam z niecierpliwością. Mam nadzieję, że będzie bardziej dojrzalszy niz Hobbity. Swoją drogą jest od cholery dobrego materiału na filmy fantasy, ale wiadomo, że kasa to priorytet dla wytwórni filmowych przy kręceniu blockbusterów.
Btw. Że tak zapytam z ciekawości, jakie ekranizacje fantasy chcielibyście zobaczyć w kinach?
Moje :
Trylogia Doliny Lodowatego Wichru (Icewind Dale) - Świetny materiał na film z ciekawymi postaciami, serie książek R.A. Salvatora i gry
Diablo,
Baldurs Gate.
O tak. Książki Salvatora chciałby ujrzeć na dużym ekranie jak i również historię Dziecięcia Bhaala. Można by również spróbować zrobić serial o przygodach Drizzta Do'Urden
Ohhhh tak Salvatore ?.MMMM Lezka sie w oku kreci.Baldurs gate , ICewind dale , Neverwinter night !.MMM MIODZIO.
Film osadzony w Dungeons & Dragons się szykuje i to od Warnera. ;) http://deadline.com/2013/05/dungeons-dragons-movie-warner-bros-492209/
Taka ciekawostka, pracują nad scenariuszem He-Mana. Też fantasy jakby nie patrzeć. http://www.comingsoon.net/movies/news/396079-jeff-wadlow-completes-rewrite-of-ma sters-of-the-universe-script
Fox ma w planach zekranizowanie ''Magic the gathering''. Kurde, same dobre wiadomości ostatnio ;)
http://deadline.com/2014/06/game-of-thrones-scribe-bryan-cogman-takes-on-magic-t he-gathering-for-fox-787900/
........................
http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/fox-bring-magic-gathering-big-67052 9