6,8 116 tys. ocen
6,8 10 1 116164
4,9 32 krytyków
Warcraft: Początek
powrót do forum filmu Warcraft: Początek

Pierwsza Wojna

użytkownik usunięty

Tematem filmu będzie Pierwsza Wojna (First War) ludzi z orkami, głównymi bohaterami - Anduin Lothar i Durotan z klanu Frostwolves. Tyle z najważniejszych informacji ujawnionych na BlizzConie.

Poza tym, co mnie raduje, nie chcą przesadzać z CGI, iść bardziej w stronę tego co zrobił James Cameron w Avatarze, to jest najpierw kostiumy i cała reszta, potem komputer.

ocenił(a) film na 3

To, że film będzie kręcony w prawdziwych lokacjach i scenografiach nie oznacza wcale małej ilości CGI. Powiem więcej, zapewne będzie go sporo - na pewno wszyscy orkowie będą poprawiani komputerowo + ewentualnie zwierzęta i kreatury ze świata Warcraft będą tworzone tą techniką (jest tańsza od efektów praktycznych i animatroniki), co jeszcze to się okaże. Porównanie do Avatara jest dziwne biorąc pod uwagę, że ten film to 60 % (!!!) CGI.

ocenił(a) film na 7
zombie001

Proszę Pana, o czym w ogóle Pan mówi? To, że scenografia będzie prawdziwa, oznacza tyle, że nie będzie sztuczna, innymi słowy nie wygenerowana komputerowo. Czy według Pana scenografia to jest mała część filmu? Ciężko w ogóle odnosić się do Pana wypowiedzi, kiedy mówi Pan o "efektach praktycznych" - każdy efekt jest praktyczny, gdyby nie był, nie byłby efektem (dodając na marginesie, że efekty wygenerowane komputerowo również są efektami, a jeden ze sposobów generowania takich efektów to animatronika)... mimo to spróbuję. To, że elementy scenografii i kostiumów będą poprawiane komputerowo to chyba dobrze - ale to też nie znaczy, że ta scenografia/kostiumy będą wygenerowane przez komputer, będą natomiast poprawione przez komputer. Zdaję sobie sprawę, że mając taki bałagan pojęciowy w głowie, trudno zauważyć różnicę, ale proszę mi uwierzyć na słowo, różnica jest, i to duża. Ciekawi mnie też, jak oblicza Pan zawartość procentową "CGI" - "50 za mało, musi być ponad połowa, ale jakieś kostiumy były 70 dać nie mogę, ach walnę 60" - pragnę Pana uświadomić, że coś takiego jak stosunek składu ilościowego grafiki wygenerowanej komputerowo do scenografii naturalnej nie istnieje, i nie ma co mówić o żadnych procentach, ponieważ to bzdura, którą ktoś (nie mówię, że Pan) bezmyślnie rzucił.

ocenił(a) film na 3
Dudenzz

Może źle się wyraziłem:
1. orkowie będą generowani komputerowo (z tym poprawianiem chodziło mi o to, że na planie aktorzy będą chodzić w kostiumach od motion-capture, a później spece od CGI załatwią resztę)
2. Część świata z Warcrafta powstanie w formie scenografii, część będzie kręcona w jakiś tam prawdziwych lokacjach, ale nie da się wszystkiego tak wybudować bo to zbyt kosztowne - na pewno jakaś część świata będzie generowana komputerowo (chociażby miasta pokazane z lotu ptaka)

Dla mnie standardowe efekty praktyczne to nie to samo co efekty CGI - co innego np. wysadzić samochód na potrzeby sceny, a co innego dodać wybuchający samochód w CGI. Oczywiście to i to jest efektem, ale jest jednak drobna różnica.

O tej zawartości procentowej wypowiadali się sami twórcy i bodajże spece od tychże efektów specjalnych, jeśli sami tak upraszczają sprawy i mówią bzdury to ich sprawa.

zombie001

zombie ma racje tak będzie wystarczy mieć trochę wyobraźni :)

ocenił(a) film na 7
zombie001

Z tego co wyczytałam wydaje mi się, że orkowie będą latać w kostiumach.

ocenił(a) film na 3
Ringoo

Z tego co zrozumiałem studio ma zrobione kostiumy, aby na planie mniej więcej orientować się jak to powinno wyglądać. Duncan jednak wyraźnie mówił, że technologia tworzenia orków będzie taka sama jak robiono małpy w "Geneza Planety Małp" i Hulka w "Avengers". Będą za to odpowiedzialni nawet Ci sami ludzie co kreowali Hulka. "Warcraft" to jednak dość bajkowy świat i technika tworzenia tych postaci komputerowo tu pasuje.

użytkownik usunięty
zombie001

Jeśli pójdą drogą jaką obrali twórcy kostiumów do "Genezy Planety Małp", czy nawet "Planety małp" z 2001 roku, to naprawdę o orków nic a nic nie trzeba się martwić, będą wyglądać doskonale ;) . No bo umówmy się, kto by poznał Tima Rotha w drugim ze wspomnianych filmów, jeśli nie po głosie.

ocenił(a) film na 3

Coś ty się na te kostiumy uparł :D. Orkowie będą tworzeni w tej technologii ---> http://www.youtube.com/watch?v=XM9Pvfq1KhE

ocenił(a) film na 3
Dudenzz

Jeszcze uściślę tą drobną pomyłkę: "Porównanie do Avatara jest dziwne biorąc pod uwagę, że ten film to 60 % (!!!) CGI. " - Avatar to film w którym 60% scen posiada w większym lub mniejszym stopniu jakieś elementy CGI. Jak dla mnie to dość sporo, poza tym, to CGI niekiedy dość mocno rzuca się w oczy i nie jest tak wysokiej jakości.