6,8 116 tys. ocen
6,8 10 1 116164
4,9 32 krytyków
Warcraft: Początek
powrót do forum filmu Warcraft: Początek

1. Czy ten film da się ogladać nie znając uniwersum Warcraft?
2. Czy cały film tworzy jakąś logiczną całość, czy jest tylko wstępem do większej historii?
3. Czy zakończenie jakoś kończy film, czy może jest urwane w połowie (w sensie ma się coś stać i nagle koniec, trzeba czekać do nastepnego filmu)

Proszę bez spoilerów, tylko ogólniki typu tak, nie, poniekąd

MistrzSeller

1. Tak
2. Jest wstępem do większej historii.
3. Kończy film, nie ma cliffhangera, jednak wyraźnie zapowiada kolejną część.

ocenił(a) film na 7
Puchy11

dziękuje

ocenił(a) film na 9
Puchy11

W Warcrafty nigdy nie grałem, nawet nie wiem czym się dokładnie różnią i film doskonale zrozumiałem:
1 - tak
2 - tak
3 - film ma zakończenie z otwartą furtką na kontynuację

ocenił(a) film na 7
MistrzSeller

Pozwolę sobie dodać swoją odpowiedź na pierwsze pytanie:
Film Warcraft ma być dla wszystkich, a nie tylko dla tych co wiedzą coś o uniwersum. Mówił tak sam Duncan Jones w jednym z obszernych wywiadów (nie mam linka i nie będę szukał teraz, ale jeżeli jesteś zainteresowany to było to na blizzconie albo comicconie w 2015 więc możesz znaleźć na youtube)

ocenił(a) film na 7
Buka_8

To wiadomo, tylko nawet jak twórcy bardzo się starają to nie oznacza, że to dobrze wychodzi i taka pozycja broni się. Tak jak przy Serenity Joss Whedon tez się bardzo starał by film był dobry nawet bez serialu, a w gruncie rzeczy okazało się, że bez serialu jest on średniakiem.
Dlatego chciałem się upewnić czy czasem te negatywne oceny nie wynikają z tego, że po prostu filmu nie da się zrozumieć.

ocenił(a) film na 9
MistrzSeller

Sam filmu jeszcze nie widziałem, ale moi znajomi (zarówno fani jak i laicy) już tak, dlatego pozwolę sobie Ci odpowiedzieć.

Jako osoba nie mająca wcześniej żadnej styczności z grami czy książkami nie dostrzeżesz całej masy easter eggów, odwzorowań lokacji znanych z gier, niektóre wzmianki o wydarzeniach z przeszłości też mogą wydać się niezrozumiałe. Po za ty cała reszta jest jak najbardziej do ogarnięcia, choć odradzali wizyty w toalecie w trakcie seansu, akcja toczy się bardzo szybko.

ocenił(a) film na 9
MistrzSeller

1. Czy ten film da się ogladać nie znając uniwersum Warcraft?

- Tak, moja dziewczyna ktora nie interesuje sie szeroko rozumiana fantastyka zrozumiala prawie wszystko. Jednak po sensie wystepuje wiele pytan, na ktore brak jest odpowiedzi w filmie. Pewnie to zmusilo niektorych krytykow do tak niskiej oceny. Warto jednak wygooglowac potem historie Warcrafta.
Film jak najbardziej dla kazdego, jednak akcja toczy sie barzo szybko. Lepiej nie spuszczac oka z ekranu bo mozna sie pogubic :)

2. Czy cały film tworzy jakąś logiczną całość, czy jest tylko wstępem do większej historii?

- Film jak najbardziej tworzy logiczna calosc.
Oparty jest na powiesci "Ostatni Straznik" oraz grze "Warcraft: Orcs and Humans" (z 1994r.) Ale jak z tytulu wynika jest poczatkiem czegos znacznie wiekszego. Niemniej jednak bez tego filmu nie ogarniesz kolejnych. Cos a'la Hobbit przed Wladca Pierscieni :) Tylko na moje gusta o wiele lepszy. (Przynajmniej nie tak nudny)

3. Czy zakończenie jakoś kończy film, czy może jest urwane w połowie (w sensie ma się coś stać i nagle koniec, trzeba czekać do nastepnego filmu)

- Film ma mocne zakonczenie. Losy glownych bohaterow pod koniec kazdej z czesci trylogii beda wisialy na wlosku :) Film nie jest urwany, ale... jest poniekad zapowiedzia nastepnej czesci. Historia jednak jest wyczerpana calkowicie.