PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629012}
7,2 4,4 tys. ocen
7,2 10 1 4375
Warszawa 1935
powrót do forum filmu Warszawa 1935

Odtworzenie miasta w 3D to kawał świetnej roboty - szkoda by było gdyby ten krótki film był jedyną formą wykorzystania powstałych modeli. Z tego co czytałem, sprawa animacji była tutaj bardziej skomplikowana niż np. w przypadku gier, więc domyślam się, że wirtualny spacer jak na dziś 'spaliłby' większość domowych komputerów, a jednak taki "street view" byłby pewnie najlepszym sposobem prezentacji wykonanej tutaj pracy. Wypada mieć nadzieję, że kiedyś to będzie możliwe.
_
Trudno mi ocenić sam film, bo 'Warszawa 1935' bardziej niż filmem jest ciekawym materiałem naukowym. Osobiście widziałbym więcej ujęć z perspektywy przechodnia (a być może nawet z żabiej) oraz to, co zostało już wspomniane w innym komentarzu, większego "pochylenia" się nad pojedynczymi budynkami. Zapewne jednak zrobiono tyle ile można było i na ile starczyło środków.
Zdecydowanie Wawa 1935 jest piękną i godną pochwały inicjatywą. Miło jest zobaczyć naszą historię prezentowaną przez pryzmat sukcesów i osiągnięć przedwojennej Polski (również tych technicznych).