Wehikuł czasu

The Time Machine
1960
7,5 12 tys. ocen
7,5 10 1 11938
7,4 8 krytyków
Wehikuł czasu
powrót do forum filmu Wehikuł czasu

Bardzo podoba mi się w starych filmach klimat. I nie chodzi tylko o ten śmieszny klimacik przy niektórych starszych produkcjach...Podam przykład bo nie chce mi sie tłumaczyć zawiłości mojej zrytej bańki. Stare filmy są wstanie wywołać niepokuj widza poprzez drobne szczegóły i nastrój sceny. Po ekranie nie musi biegać stado morderczych psychopatów - chociaż nic do nich nie mam, a czasami sam lubie podziwiać ich pracę - na ekranie.

Ps. miałem coś jeszcze dodać ale zapomniałem co...pewnie coś głębokiego...więc domyślcie się sami co to miało być.

ocenił(a) film na 10
janko_bzykant_

Mi również podoba się w starych filmach klimat.Jest tak ... inaczej,i przez to ciekawie i fajnie.Jakoś bardziej niż w tym nowych...Według mnie nawet nie ma co równać klimatu do filmu nowoczesnego a starego.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
monicamoniaa

Słusznie Panowie. Mimo, że wersja z 2002 roku pod względem fabuły praktycznie nie różni się od tej (bo i czemu miałaby się różnić skoro ekranizują doskonałą książkę) to jednak w tej starszej czuć klimat sf. W tej nowej wersji jednak widać, iż stawia się bardziej na efekty niż na klimat. Z drugiej strony tak się zastanawiam, ten film w swoich latach również musiał wywoływać duże emocje pod względem scenografii i efektów. Tak czy inaczej bardzo dobrze się to ogląda. Chociaż osobiście nie jestem zwolennikiem tezy iż wszystko co starsze to lepsze. Na przykład osobiście wojna światów nowsza zdecydowanie lepiej podobała mi się niż ta z przed 40 lat.

użytkownik usunięty
pawkna

...Nie wszystko co starsze to lepsze, oczywista ale ta wersja była jakaś taka... przykuwająca uwagę?

ocenił(a) film na 7
janko_bzykant_

Jakkolwiek głupio to zabrzmi, ale to chyba o więcej brudu chodzi.
Przenoszone ubrania, nieidealne spocone twarze i więcej czynów niż słów. Dodatkowo gorsza jakość obrazu, która ukrywa nieistotne szczegóły. "Wehikuł Czasu", "Człowiek Omega" - te filmy mają klimat. :)

Khaosth

Ten film sie nie zestrzał, ogladałem go kilka razy i jest duzo lepszy od remake'u.

ocenił(a) film na 10
shen16

Całkowicie się zgadzam... Polecam również książkę.

ocenił(a) film na 10
janko_bzykant_

Masz absulutną rację... Zresztą tak jest nie tylko z filmami ale też z grami , stare gierki po prostu tryskały klimatem tak samo jak filmy mimo iż technicznie była to bida.
krótko mówiąc... RETRO RZĄDZI !

ocenił(a) film na 8
mistczNINJA

:D
piękna pointa!

ocenił(a) film na 8
janko_bzykant_

zgadzam się, świetny klimat