PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124098}
7,6 223 tys. ocen
7,6 10 1 223258
7,8 65 krytyków
Wesele
powrót do forum filmu Wesele

Fantastycznie zagrany, ciekawe zdjęcia, ale największy PLUS należy się za scenariusz i reżyserię!
Pewnie mnie zaraz zakrzyczycie, ale przez cały czas nasuwało mi się podobieństwo do "Pana Tadeusza"(nie tego Wajdy, tylko Mickiewicza:)). Co było najważniejsze w naszej Epopei Narodowej? opisy przyrody, widoczki, "pocztówki z Polski i Litwy". "Wesele" ukazuje taką pocztówkę naszych czasów.
Dla mnie godny nazwania "epopeją filmową"

ocenił(a) film na 10
likaon

Waw, witaj likaonie, milo Ciebie znów spotkać. To najlepszy polski film, jaki widzialam nie tylko w czasie ostatnim. Jestem skłonna przyjąć Twoje spojrzenie. Podoba mi się. A ten obrazek rodzajowy z dziecieciem u piersi, stylizowany na Macierzyństwo Wyspiańskiego, wychwyciłeś? Moi znajomi np. całkowicie przeoczyli.

ocenił(a) film na 9
Klitajmestra

Witam:)
...no i proszę... chyba pójdę jeszcze raz. Kojarze, oczywiście, ale dałaś mi do myślemia; skupiałem się na ogóle i jestem niestety przekonany, że kilka smaczków typu wymienionych przez Ciebie mi umknęło...
A ile analogii do "oryginału" wychwyciłaś??
..bo ja, o zgrozo, spotkałem się już ze zdaniami, że "jest całkowicie nie związane z "Weselem" Stasia W."
na początek proponuję sztandarowe "...miałeś chamie złoty róg..." w odniesieniu do kilku osób, ale zacznijmy od Wojnara:)
pozdrawiam:))

ocenił(a) film na 10
likaon

Prawde mowiac za wiele nie wychwycilam. Scenka z Macierzynstwem byla zaciemniona i krótka, łatwo było nie zauważyć. Od Wojnara? "Trza być w butach na weselu", kiedy wchodzi w koncówce z jednym trzewikiem w reku.