6,2 40 tys. ocen
6,2 10 1 40085
5,3 60 krytyków
Wesele
powrót do forum filmu Wesele

Można by napisać po prostu dno, ale to by było głęboko niewystarczające. Jest to film straszny z pozycji... po prostu Polaka. Było już wiele filmów polakożerczych, jak gnida, wołyń,  czy inne produkcje hollandowej, jednak "dzieło" (chciałoby się napisać "pana", jednak jest to po prostu wojtek, Nie Pan Wojciech, bo ten czlowiek sam się za osobę nie uważa, i okazuje się że słusznie) wojtka jest obrazem tragicznym. Jest to film dla ludzi nie znających historii, ktory ma im pokazać jej zwichrowany, kompletnie zakłamany obraz. Ukonstytuowanie wśród nich obrazu Polaków (po raz kolejny) jako kooperantów zarowno niemieckich, jak i sowieckich, zydozercow, ludzi niestałych i niesprawiedliwych. Pokazać Polskę , Polaków,  polskość, jako coś obrzydliwego, obskurnego, strasznego. Obraz zmyślnie konfrontujacy prawdę z ośmieszającymi ja "stereotypami", w którym najpierw pokazuje się wybrane postaci (np. Księży) wkładając im w usta banialuki,  by później powiedzieć przez nich jak jest. Jednak "dzieki" takiemu zabiegowi prawda zostaje przedstawiona jako stek bzdur. Jednocześnie film ma na celu odwrócić uwagę od prawdy. Prawdy o charakterze żydowskiego wpływu na świat w każdym niemalże aspekcie rzeczywistości, nad którym nie będę się tutaj rozwodził, bo przeciętny widz, zachwycony obrazem wojtka, nie zrozumiałby z tego nic. Powiem tylko, że ja, jak i wiele innych świadomych i posiadających wiedzę o świecie i historii osób, jestem antysemitą, ale mam także wady. Wracając do omawianego filmu jest on takze przesiąknięty wulgaryzmem, rażącym przerysowywaniem ludzkich przywar i rzeczywistych problemów (nie tylko polskich, ale w filmie ograniczonych tylko do nich właśnie) i co najważniejsze (inaczej być nie mogło) szkalowaniem Kościoła Katolickiego w niewymownie wręcz zakłamany sposób! Po prostu nie mam słów żeby opisać to co obejrzałem. Chciałem to wyłączyć już po 30 min, jednak stwierdziłem, że muszę to obejrzeć do końca, żeby coś tu napisać. I mam problem, bo to co obejrzałem (do 1h37min- no nie zdzierżyłem), jest tak odrażające, że nie mam na to słów! Jedno jest pewne- ku.rwa wojtek nie ma prawa nazywać się Polakiem. Choć jak tak patrzę na to co obejrzałem, niewiele by to go obeszło. Mógłby się nawet obrazić! Koszmar!!!! Odwrócenie rzeczywistosci- tym jest ten film. Jeśli spotkam autora na ulicy, jako Polak z pewnością napluję mu w twarz, jednak nie wiem na czym się to skończy. Możliwe, że pójdę siedzieć. Każdy powinien...