Obejrzalam zwiastun i coś czuję, że reżysera nieźle poniesie fantazja. Już samo w sobie to że Teresa
zwróciła się do Thomasa zaraz jak otworzyli pudło, zmienia całą historię ;) No i patrzę na obsadę i
widzę np osoba uwięziona w glade . Czyli ze co ? To nie jest ekranizacja tylko jednego tomu ? No ale
ja nie mam nic do zmieniania fabuły w ekranizacjach, ponieważ można obejrzeć tak jakby całkowicie
inną przygodę z tymi samymi bohaterami ;D może nie całkowicie, ale trochę.
Nie przesadzasz z tą Teresą? Nie uważam, żeby to mogło zmienić całą historię, poza tym ciężko ukazać książkę (grubą, czytaną ok. 6 godzin) w 1,5 h, normalnym jest że musieli kilka rzeczy pominąć, kilka przyspieszyć ;)
Po tytule, zwiastunie i konferencjach prasowych jestem pewna że zekranizowano tylko pierwszą część. Glade to nic innego jak ich Strefa (polanka), zapewne chodzi o osoby które tam mieszkają ;)
Pożyjemy zobaczymy ;) ale do kina się na pewno wybiorę, mam nadzieję że nie zepsują świetnej książki!
Ja chyba za bardzo napaliłam się na tą ksiażke i się trochę rozczarowałam, ale i tak świetna ;) Nie wiem czemu denerwuje mnie też aktorka która gra Teresę, nie pasuje mi :D zobaczymy, może nie będzie źle, może dlatego że przypisałam jej łatkę innej postaci :D
Ja natomiast na książkę trafiłam przez przypadek i jestem nią zachwycona, dawno nic mnie tak nie wciągnęło. Co do aktorki grającej Teresę, mam podobne odczucia. Chociaż właściwie nie lubię ani aktorki, ani postaci ;)
Mnie postać sama też irytuje. Bo w 2 części i może 3, jeszcze nie wiem bo czytam proby ognia, jest tylko Teresa i Teresa .
Czy w części 3 Thomas wybaczył Teresie jej zachowanie (to jaka była w "próbach ognia")? Czy pozostanie już do końca nieufny wobec niej?A może będą razem jako para? Zaspoileruje mi ktoś?
Wybaczy to może za duże słowo, ale będzie ją tolerował.
Na szczęście nie będą parą ;)))
Dzięki:) nie przepadam za wątkami romantycznymi, szczególnie jeśli główni bohaterowie zostają parą. Cieszy mnie że w przypadku serii "Więzień Labiryntu" jest inaczej.
Zawsze coś w filmie muszą zmienić, reżyserzy uważają że tak będzie atrakcyjniej. Ostatnio co oglądałam to Percy Jakcson i Morze Potworów i trochę się rozczarowałam no ale cóż. (Film różnił się sporo od książki).
Co do "Więzień labiryntu" średnio podoba mi się historia w książce. Ale być może reżyserzy pozmieniają treść tak, że zbierze ona trochę więcej pozytywnych recenzji i powstaną kolejne dwie części. Napisałam "trochę więcej" bo wiadomo, że kino młodzieżowe ma się gorzej - mniej widzów, i mniejsze szanse na zarobek w porównaniu do kina dla dorosłych.
Co do Morza Potworów - czytałam. oglądałam a uwielbiam to i to, ponieważ film to dla mnie całkowicie osobna historia/przygoda ;D I to prawda - książka Więzień.... jest trochę monotonna, więc może będzie inaczej ;p
Moim zdaniem zwiastun wygląda bardzo obiecująco (: Zapowiada się niezła ekranizacja. Mam nadzieję, że nie będę zawiedziona filmem (;
I tom przeczytałem jakoś w lutym i nadal się zastanawiam, bo w obsadzie widnieje postać Avy Paige (którą jak pamiętam poznajemy dopiero pod koniec 3 tomu), czy ona odgrywała jakąś rolę w pierwszej części? Btw jak myślicie, jak pokażą koniec filmu, dokładnie tak jak w książce? Dla mnie to byłby niezły szok zobaczyć to tak samo jak opisał Dashner.
Poza tym w zwiastunie są też sceny walącego się Labiryntu (albo przynajmniej tak to wygląda), co ewidentnie wskazuje na powiązanie z tomem 3. Ale to pewnie tylko taki trik, by jednak dodać więcej akcji. Zobaczymy jak to rozwiążą. Kładkę do pomieszczenia, w którym są Buldożercy, na pewno zastąpią czymś innym.. Mam nadzieję, że niedługo wypuszczą drugi zwiastun, przecież nadal nie pokazali jak będzie wyglądać telepatia, Przemiana, wspomnienia... na pewno będzie co oglądać :)
Ja czytałam tylko pierwszy tom kilka miesięcy temu, niestety nie miałam okazji przeczytać reszty (: Mam nadzieję, że uda mi się zanim film wejdzie do kin, żeby w razie jakiś nawiązań do Prób Ognia i Leku na śmierć wiedzieć o co chodzi (; Ciekawa jestem jak to wyjdzie i czy zekranizują też pozostałe tomy
No właśnie z tego co widac w zwiastunie to jest tam duzo scen których nie było w I częsci. Walący się labirynt, jakieś takie przesuwające się płyty przez które uciekali dwaj bohaterowie, jakas bomba (?) którą ktoś trzyma w łapie... Wiem że mogą dodać kilka elementów żeby zrobić film bardziej ekscytujący niż ksiazka (w której gdyby tak dokładniej sie przyjrzec nie za wiele się dzieje), ale wygląda na to ze dodadzą dość duzo. Co nie zmienia faktu że nie mogę doczekac sie premiery :)
Wiadomo, że film nie będzie dokładnym odwzorowaniem książki i parę szczegółów zmienią, ale z Teresą trochę przesadzasz, ja nawet na to uwagi nie zwróciłem. Wątpię też, żeby pokazali też coś więcej niż tylko w pierwszym tomie, no bo w końcu już z samą pierwszą częścią jest wystarczająco roboty jak na jeden film. Może dodadzą ew. jakiś akcent na końcu z początku drugiej części. Mnie tam ciekawi jak zrobią buldożerców, ogólnie będzie trzeba dużo komputerowych efektów, póki co zapowiada się niezły film.
Btw. wie ktoś, gdzie można dostać trzecią część książki po polsku?
Ja także zastanawiam się jak przedstawią bóldożerców. Póki co, jestem totalnie zachwycona zwiastunem i uważam, że jest duża szansa na naprawdę fajny film. Być może nawet fajniejszy od książki, która nota bene bardzo mi się podobała.
Kilka rozdziałów 3 części już czeka na cho miku huiiiak, także możesz sprawdzić. Kolejne niebawem ;)