Więzień labiryntu

The Maze Runner
2014
7,0 219 tys. ocen
7,0 10 1 219261
5,2 28 krytyków
Więzień labiryntu
powrót do forum filmu Więzień labiryntu

Podsumowując

ocenił(a) film na 6

Podsumujmy- mamy świat spalony przez słońce, w którym brakuje żywności, a wszystkim zagraża śmiertelny wirus, na który nie ma lekarstwa. W takim dystopijnym świecie ktoś znalazł środki na finansowanie budowy ogromnego labiryntu, konstrukcję biomechanicznych potworów i w dodatku na zmianę w jakiś sposób klimatu wewnątrz labiryntu (na zewnątrz pustynia, w środku normalna pogoda i roślinność) tylko po to, żeby testować zachowanie ludzi w ekstremalnych sytuacjach. Nie wiem, ale wydaje mi się, że można znaleźć pierdyliard tańszych i prostszych metod na testowanie chłopaków niż to, co zostało przedstawione w filmie.

ocenił(a) film na 6
Krzys11991

Generalnie chodzi o znalezienie leku, ale skoro tego nie zauważyłeś, to z tym filmem coś jest chyba nie tak xD.
Ja przeczytałam książki, więc wiem o co chodzi.

ocenił(a) film na 6
EmmaSwan

Zauważyłem- i właśnie o to chodzi, że to maksymalnie przesadzony i nieekonomiczny sposób na szukanie leku, jaki kiedykolwiek widziałem.

ocenił(a) film na 6
Krzys11991

Nie jestem pewna czy to jest wyjaśnione w filmie, ale zbudowanie labiryntu wydawało się być jedynym sposobem na znalezienie leku. Chodziło o wywołanie konkretnych reakcji w mózgach uczestników eksperymentu. DRESZCZ sądził, że wzór leku jest w mózgu, ale trzeba go wydobyć/poskładać poprzez wywołanie strachu, szczęścia niepewności czy przywiązania do drugiej osoby. Najłatwiej było to zrobić, budując labirynt, gdzie mogli kontrolować sytuację i wprowadzać bodźce, które wywołają konkretną reakcję w mózgu.