po obejrzeniu zwiastunu takie troche igrzyska śmierci, nie bd ukrywać, że pójdę obejrzeć tylko przez
Dylana:D
Dlaczego wszyscy wszystko porównują do Igrzysk Śmierci? Główny bohater nawet nie jest tej samej płci , nie ma żadnych igrzysk tylko labirynt - nie ma ŻADNYCH wspólnych wątków. No bo niby jakie? To samo kiedyś było ze Zmierzchem...
Też nie czytałam książki, ale Dylan gra, więc muszę zobaczyć :D (książki nie mogę nigdzie znaleźć :/)
można ściągnąć ebooka, polecam książkę, zainteresowałam się nią ze zwględu na Dylana :p i szczerze spodobała mi się i nie mogę doczekać się filmu! :D
Nie wiem, co wszyscy mają z igrzyskami śmierci. Ja czytałem obie serie i nie widzę tutaj żadnych podobieństw, może motyw przetrwania. Ale radzę Ci przeczytać książkę, z trailera niewiele się dowiesz.
Książek nie czytałam i chyba poczekać z tym aż do obejrzenia filmu, ale na postawie trailera mogę powiedzieć, co może kojarzyć się z Igrzyskami.
1. Motyw, że ludzie są wybierani i zmuszani do walki o przetrwanie
2. Buntownik, który choć przyłącza się do "gry", to chce robić to na swoich zasadach
3. W Igrzyskach był Dystrykt, tutaj Strefa (bardzo niepewnie tym rzucam, ale może się kojarzyć - zamknięta strefa, ludzie zmuszeni do przeżycia w kiepskich warunkach, bez wsparcia)
4. Z jednej strony mamy drewniane szałasy, a z drugiej całkiem niezłą technologię
5. Teoretycznie możesz odzyskać wolność, ale to tylko pozory, zawsze będziesz więźniem. A ludzie którzy stoją za tym wszystkim będę mieli niezłą zabawę patrząc jak próbujesz.
I możliwe, że chodzi też o styl w jakim trailer został zrobiony.
Znam obie historie i szczerze to nie wiele mają ze sobą wspólnego. Radzę ci przeczytać książkę, podzielisz moje zdanie. Strefa i dystrykt nie mają nic wspólnego. Trailer jest beznadziejny, mam wrażenie że został zrobiony w ten sposób, żeby właśnie kojarzył się z igrzyskami, bo gimbusy ostatnio lubią historie w tym stylu (czytaj- 90% zerżnięte z igrzysk). Ale gwarantuje ci, że ta książka jest inna.
Dlatego napisałam, że wszystkie skojarzenia, które podałam są tylko na podstawie trailerów. Nie mogę się odnosić względem książki, której nie czytałam.
Nic dziwnego, że zrobili trailer w takim stylu. Trzeba przyznać, że Igrzyska (film) odniosły bardzo duży sukces, przyniosły sporo kasy i następni producenci pragną tego samego.
A tak z ciekawości. Twoim zdaniem która książka lepsza? Więzień czy Igrzyska?
Tak szczerze to Więzień, bardziej wciągał, nigdy nie wiadomo było co się zdarzy na następnej stronie, a Igrzyska były trochę przewidywalne, chociaż też bardzo mi się podobały. Ogólnie to obydwie książki były bardzo dobre. A lekturę Więźnia szczerze ci polecam :)
Moim zdaniem najbardziej do głównej roli pasował by aktor Logan Lerman. Ale to tylko moje mniemania ;) Ten O'Brien no, jakoś mi nie pasuje ....