Więzień labiryntu

The Maze Runner
2014
7,0 219 tys. ocen
7,0 10 1 219267
5,2 28 krytyków
Więzień labiryntu
powrót do forum filmu Więzień labiryntu

Ja rozumiem, że z założenia to nie miał być film grozy w stylu "Obcego" i jego kontynuacji, ale skoro twórcy umieszczają w tytułowym labiryncie mordercze potworki, skoro nawet przewidują kilka scen akcji z ich udziałem, to... Dlaczego do jasnej ciasnej się odrobinkę nie przyłożą?!

Sceny z bestyjkami są zdecydowanie największym minusem tej produkcji- zero napięcia, zero zainteresowania losem głównych bohaterów. Słaby montaż, kijowe oświetlenie, dzięki któremu nie tyle nic nas nie interesuje, co po prostu nie mamy możliwości zobaczenia tego, co mogłoby być interesujące.

Okej, ciemność zawsze budowała klimat, ale klasyki horroru (jakim jest np. "Alien") pokazują, że nawet w nocy można WIELE zobaczyć. Tutaj takiej możliwości nie ma, a jedyną zaletą takiego rozwiązania jest fakt, iż nie za bardzo mogę się przyczepić do projektu potworów i dbałości o szczegóły w CGI, bo po prostu... nie mam możliwości tego ocenić :D

ed j. rush

Pełna racja. Już lepszy byłby film pozbawiony tych "monstrum". No ale podobno musiało być jak w książce. Swoją drogą te potworki zniszczyły całe napięcie, bo najbardziej straszy zło nienazwane, a tu mamy pseudo cybernetyczne psy z zastrzykami z wirusem. Żenua.

ocenił(a) film na 8
ed j. rush

Hmm zgadzam się z twoim wypowiedzeniem.Faktycznie motyw tych "stworów" trochę słaby,jednak usprawiedliwieniem jest fakt,że jest to adaptacja książki,chociaż nie ukrywajmy,dało się zrobić znacznie lepiej sceny walk.Pomimo tego,film fantastyczny.

ed j. rush

Piszesz, że rozumiesz to, że to nie jest film z typu "Obcy" a jednak oceniasz go przez pryzmat tego typu filmów. Stwory w tym filmie, nie są najważniejsze. Czy sceny ze tymi potworkami, można by zrobić lepiej? Pewnie tak, ale myślę, że taki zabieg przyćmiłby fabułę filmu.