Fil ten jest najlepszym przykłdem uczuć jakie przejawiaja dyskryminowani Żydzi. Moim zdaniem antysemityzm i rasizm nie ma przyszłości.
Film trafnie ukazuje od środka grupy relacje ludzi, zmieniające się spojrzenia, pewne narzucone standardy myślenia. Z kolei potem ukazywane są absurdy takiego myślenia.
Najbardziej nie rozumiem takiego zachowania, nienawiść z powodu koloru skóry czy wyznania. Nie ważne jakim jesteś człowiekiem, nie ważne czy dobrym i szlachetnym, jeżeli jesteś żydem to znaczy że jesteś zły bo zabiłeś Jezusa lub też z natury jesteś chciwy i chytry. To chore i nienormalne.
Dla mnie to jest śmieszne, ci ludzie tak naprawdę w większości sami nie znają powodów swojego zachowania. A nienawiść jest jak choroba, w dodatku zakaźna.
o Boże, czy to nie najstarsza wypowiedź na filmwebie ? W każdym razie się zgadzam :P
Przykro mi z tego powodu, ale nie mogę się z tobą zgodzić. Rasizm i uprzedzenia zawsze będą częścią ludzkiego życia. W zależności od sytuacji różna będzie skala zjawiska i związane z tym działania, czyli we względnie bogatym środowisku nie będzie wielkim problemem, ale jak zaczną się kłopoty, zwłaszcza gospodarcze, i ludzie odczują te zmiany na własnej skórze, to wtedy się zacznie obwinianie innych. Tyle że najczęściej tych najmniej winnych.
Dokładnie. Zresztą Żydzi mają wiele na sumieniu. Nie bez kozery z każdego państwa Europy zostawali wypieprzani na zbity pysk (niestety w Polsce znaleźli dom i żyli tutaj ponad 700 lat, a teraz żydobolsbzewia pluje na ten kraj, który sama zniszczyła)
Dokładnie. Zresztą Żydzi mają wiele na sumieniu. Nie bez kozery z każdego państwa Europy zostawali wypieprzani na zbity pysk (niestety w Polsce znaleźli dom i żyli tutaj ponad 700 lat, a teraz żydobolsbzewia pluje na ten kraj, który sama zniszczyła)