PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=136604}

Wichrowe wzgórza

Wuthering Heights
1998
6,0 918  ocen
6,0 10 1 918
Wichrowe wzgórza
powrót do forum filmu Wichrowe wzgórza

Bardzo zależy mi na obejrzeniu filmu "Wichrowe wzgórza",tylko nie wiem,który z filmów mam wybrać, która z adaptacji filmowych tej książki jest według was najlepsza?

rrr_Angel

Bardzo dobra i wiernie oddająca treść książki jest ekranizacja z 1992r.w reżyserii P.Kosminsky'ego, z niezrównanym w głównej roli męskiej, Ralphem Fiennesem (grał Amona w Liście Schindlera). Lepszej chyba nie ma i nie będzie. Polecam :)

ocenił(a) film na 6
rrr_Angel

Zdecydowanie wersja z 1992. Zapada w pamięć...

ocenił(a) film na 5
rrr_Angel

Zgadzam się - wersja z 1992 r. jest genialna!

rrr_Angel

Wersja z 1992r. ale uważam że ta z 98r. jest równie dobra ponieważ jest więcej scen z książki niż w filmie z 92r. To są wg mnie najlepsze wersje 'Wichrowych Wzgórz'.

użytkownik usunięty
rrr_Angel

Popieram, z 1992r. jest jak do tej pory niezrównana. Właśnie obejrzałam wersję z 1998r. Dobra, ale pierwszej wspomnianej przeze mnie nie dorównuje.

rrr_Angel

Widziałam trzy ekranizacje tej świetnej książki... Najlepsza jest ta z 1992r. Ta, na forum której teraz jesteśmy, jest średnia 6/10. Najgorszą jest włoska - tę miłośnicy książki powinni omijać szerokim łukiem.

ocenił(a) film na 5
Kassandra_

Rzeczywiście włoska kiepska i ta z 2009 też do bani, jestem ciekawa wersji z 2011 ;-)