PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=495951}

Wichrowe wzgórza

Wuthering Heights
2011
5,6 6,9 tys. ocen
5,6 10 1 6857
6,4 15 krytyków
Wichrowe wzgórza
powrót do forum filmu Wichrowe wzgórza

Mówicie,że jest to nowoczesna wersja filmu itd... jeśli nowoczesne spojrzenie to
przedłużanie scen tak by film był jak najmniej dynamiczny, co równoważy z męczarnią i nuda
to ja podziękuję. Obrazy piękne, klimat otoczenia być może i oddany, ale emocji i uczucia
łączącego Heathcliffa i Katarzynę kompletny BRAK. Nawet scena kulminacyjna w powieści
(rozmowa Heathcliffa z K. przed jej śmiercią) w tym filmie ciągnęła się i nie miała w sobie
nic "kulminacyjnego".
Sam Heathcliff jest tu stworzony jako mało stanowczy, nie przekonywujący w swojej
brutalności, a Katarzyna zamiast być szaloną histeryczką w tym filmie jest dość potulna.
W ogole film trwający ponad dwie godziny. dobra aekranizacja nie musi aż tyle trwać.
Pewnie możemy spodziewać się kontynuacji.
Ciekawa jestem jaka byłaby opinia osoby, która nie przeczytała Wichrowych Wzgórz

jozaku

A moje spojrzenie dynamizm wychwyciło. Chyba każdej scenie towarzyszyła "kamera z ręki", wskutek czego obraz nawet tak statycznego obiektu jak dom nabierał ruchliwości. To potęgowało niepokój, napięcie i realizm niekiedy wynoszony aż na poziom obmierzłości. Z resztą jestem w stanie się zgodzić i niestety lektura książki ocenę filmu raczej obniża...