PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11657}
6,6 476  ocen
6,6 10 1 476
6,8 4 krytyków
Wieczne pretensje
powrót do forum filmu Wieczne pretensje

mam wrażenie, że pan grzegorz k. twórczością wykuł sobie drogę do nieba. ponad dachami świata, ponad kratami wyobraźni, grzegorz k. wykrzykuje swoje barbarzyńskie wraaa..

nawet początkowy dialog, konflikt między czynem a biernością, nie interesuje królikiewicza, który odbija się od tej dialektyki, zmienia trajektorię. nie chodzi ani o to aby coś robić ni o to aby nie robić nic, chodzi o to aby robić to bądź nie robić tego w sposób twórczy. dla pana grzegorza każdy gest jest aktem poetyckim.

scena mentalnego załamania bohatera bezbłędna. pytanie gdzie leży granica: w głowie rzucającego jajkami czy w szybie? ja mam wrażenie, że w szybie, że bohater nigdy nie traci kontekstu, nawet w sytuacji granicznej. pozwala sobie na przeżycie gniewu bo wie, że nikomu nie stanie się przez to krzywda. jest odważny, w przeciwieństwie do swego oponenta, który okazuje się człowiekiem małostkowym, oportunistą, tchórzem. naród staje się materializacją jego sumienia, okiem innego, tym co się nieustannie przygląda.

a zatem, przekładając rzecz na wymiar oddolny, odtrzewny, egzystencjalny, utrata kontekstu grozi opętaniem. teoria planu pozakadrowego to nic innego jak dyscyplina czuwania, metoda poruszania się w świecie, rodzaj orientacji w przestrzeni, świadomość otoczenia, i tak dalej, i tak dalej..