PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=867501}

Wiedźmin: Zmora Wilka

The Witcher: Nightmare of the Wolf
2021
6,6 27 tys. ocen
6,6 10 1 27074
6,0 22 krytyków
Wiedźmin: Zmora Wilka
powrót do forum filmu Wiedźmin: Zmora Wilka

Poprawności

ocenił(a) film na 1

Serio to już przegięcie, czarnoskórzy szlachcice ... nie jestem rasista ale to idzie w zla strone... to tak jakby zekranizowac jakas tam afrykanska opowieść gdzie na poczatku pojawiaja sie biali szlachcice:D Mam nadzieje ze w koncu swiat sie ogarnie:D

games4u

Moja rodzina pochodzi z Kaedwen i tam faktycznie byli sami biali.

ocenił(a) film na 7
games4u

Ale o co chodzi? Nie wiem czy zauważyłeś, że to jest świat fantasy, a nie serial historyczny. Dlaczego miałoby tam nie być czarnej szlachty? Na podstawie czego wyciągasz te wnioski?

Adam1Kluska

Rasistów nie zrozumiesz ;)

ocenił(a) film na 5
games4u

Ludzie w świecie wiedźmina przyszli z innego świata z tzw koniunkcji sfer stąd mamy czarnoskóre postaci na całym kontynencie. Przynajmniej w ten sposób można wytłumaczyć co zrobił Netflix z uniwersum wiedźmina. Czy to dobry zabieg? To już kwestia subiektywna, niech każdy zdecyduje.

ocenił(a) film na 3
Daven___

To znaczy, że elfy i krasnoludy przyszły
z tych sfer czarne? :) Znacie jakieś uniwersa, gdzie rasy takie jak krasnoludy, czy elfy są czarne? Z mojej strony tylko seria książek Dragonlance miało rasę ciemnoskórych elfów, Kagonesti.

ocenił(a) film na 3
LOBO9

Jeśli ty nie znasz, to znaczy że w żadnym nie mogą istnieć?

ocenił(a) film na 3
ScaryMan

Nie rozumiem o co pytasz. Przecież napisałem, że są w uniwersum Dragonlance (jeden ze światów D&D) i Vid napisał, że są w uniwersum D&D.

ocenił(a) film na 7
LOBO9

Drow, mówi to panu coś, panie Lobo?

ocenił(a) film na 3
Vid

Tego nie znałem. Dzięki za info.

LOBO9

Jest mnóstwo uniwersów fantasy, gdzie elfy są nawet zielone czy niebieskie, ale jak czarne to już afera xD

ocenił(a) film na 3
Puchy11

Jest afera ponieważ w pewnych uniwersach elfy nie są czarne. I do tych należy wiedźmińskie uniwersum. Ja wymieniłem jedne przykład, gdzie bez problemu czarnoskórzy aktorzy mogliby grać elfy. To samo tyczy się przykładu Vid (powyżej).

LOBO9

Nie widziałem, żeby Sapkowskiemu to przeszkadzało, a on chyba ma największe prawo się wypowiadać na temat tego, co pasuje do jego uniwersum.

ocenił(a) film na 3
Puchy11

Czy Sapkowski brał udział w tworzeniu serialu? Jaki wpływ miało na to co w nim będzie? Ja tego nie wiem. Być może jest to wizja reżyserów, producentów itp. netflixa, by wrzucić tam czarnego elfa (którego nie było w książce). Jeśli się komuś to podoba to już jego sprawa. Ja tylko mogę powiedzieć, że coś takiego mi się nie podoba.

Co do animacji, którą tu komentujemy to nie wiem o co tyle krzyku o tych czarnych szlachciców. Ja nawet tego nie zauważyłem, że byli czarni :)
Za to zauważyłem, jak wyglądał Leszy. Moim zdaniem to nawet nie przypominało leszego. Duży minus ode mnie. Po za tym animacja kierowana jest do dorosłego odbiorcy, a dostajemy w tym początkowym pojedynku tekst na miarę marvelowski animacji dla dzieci.

games4u

games4u Kolejny nierasista, któremu przeszkadzają czarnoskóre postaci. A jak sprawdzić jego profil to okaże się, że daje wyłącznie jedynki jako oceny. Widać dla bólu i poniewierki te wszystkie filmy ogląda.

ocenił(a) film na 5
Raker_filmweb

Ja nie jestem rasistą lubię czarnych wymyślili HIP-HOP mają większe panisy ogólnie są lepsi ale przeszkadza mi wstawianie czarnych postaci tam gdzie nie powinno ich być to tak jakby zrobić film snoop dogu gdzie w rolę snoopoego wcieliłby się LeonardoDiCaprio

iwo_24_filmweb

Tak, to ewidentnie widać. Zupełnie nie jesteś rasistą, tylko ludzie o innym kolorze skóry ci przeszkadzają w filmie. I to tak bardzo, że zjechałeś film w ocenie dając 1 gwiazdkę. Porównywanie obsadzenia ról w filmie fantasy do obsadzenia głównej roli w biografii konkretnego człowieka konkretnej rasy ma mniej więcej tyle sensu co oczekiwanie prawdy od polityków. A to miejsce gdzie, twoim zdaniem, nie powinno być ludzi innej rasy znajduje się w środku twojego mózgu, czy co tam masz zamiast niego.

ocenił(a) film na 7
games4u

Skoro nie jesteś rasistą to czemu dałeś bez powodu 1 gwiazdkę. Racja, możesz obniżyć rating z jakiegoś powodu o jedną czy dwie, ale dawać 1/10 ignorując wsyztsko to głupota

games4u

Ale cıe ten czarny kolor skóry kłuje w oczy... Nie rozumiem co ci w tym przeszkadza. Jak widzisz tylko białych na ekranie to ci stoi? Nawet w animacji?

ocenił(a) film na 2
Daraxus

To akurat nie jest zły zarzut. Świat wiedźmina i fabuła w dużym stopniu powiązana jest z rasizmem. Do wiedźminów, do czarodziejek, do elfów, krasnoludów... Czyli do odmienności. Czy ludzie przyzwyczajeni do odmienności rasowej - czyli tolerujący różne kolory skóry u sąsiadów, bo przecież tak jest, potrafiliby tak tępo nienawidzić i bać się obcych, obwiniając ich o odmienność? Kiedy zaczynamy coś tolerować, łatwiej nam zacząć tolerować też i inne rzeczy. Wprowadzenie wymieszania rasowego generuje w mojej ocenie zaburzenie logiki tego świata. Szczególnie że elfy są ciemnoskóre. Czy to nie podniosłoby niechęci w stosunku do ludzi o tym kolorze skóry?

games4u

"nie jestem rasista ale". Mam zla wiadomosc, jestes rasista.