7,7 160 tys. ocen
7,7 10 1 160227
5,6 34 krytyków
Wielki Mike. The Blind Side
powrót do forum filmu Wielki Mike. The Blind Side

Sandra Bullock w filmie dramatycznym? I to jeszcze nagradzana! Nie ukrywam, że od początku mi tutaj śmierdziało, ale z olbrzymim zainteresowaniem przystąpiłem do seansu „The Blind Side”. Czyżby znana z roli w hollywoodzkich rozpierdalankach lub mniej lub bardziej zabawnych komediach nagle zmieniła repertuar? Już bałem się widoku Sandry grającej agonię ogolonej na łyso albo oszpeconej do granic możliwości. Na szczęście w The Blind Side Sandra jest nadal sobą, mimo wieku nadal wygląda atrakcyjnie. Na nieszczęście gra w bardzo słabym filmie. Przy „Blind Side” taki „Slumdog” jawi nam się jako grecka tragedia, której oglądanie okraszone jest głębokim katharsis. Opowieść o bezdomnym Big Mike’u, nad którego beznadziejnym losem pochyla się amerykańska rodzina, to idealny przykład kina hollywoodzkiego, skierowanego do zapracowanych gospodyń domowych. Myślałem, że po wyborze Baracka Obamy na prezydenta tego typu produkcję nie znajdą posłuchu. Że skończy się operowanie stereotypami – czarny: nie umiejący czytać i pisać bęcwał, biały: piękny, bogaty, żyjący w dostatku. Przykre jest to, że teraz szczyt aktorskich można osiągnąć przez zagranie postaci, która nie pracuje, wolne chwile spędzając na plotkowaniu ze swoimi snobistycznymi koleżankami.

5/10

ocenił(a) film na 9
duude

Facet, tylko że ten film jest na motywach prawdziwych, czego więc oczekujesz, upiększania?
A Slumdog to gówno z moczem, polane rzygami.
Miałeś kiedykolwiek coś wspólnego ze slumsami?
Widziałeś prawdziwą biedę tylko w TV?
Ja pochodzę z patologicznej rodziny, byłem w domu dziecka, i wiem co to znaczy życie, a Slumdog to czyste gówno, dno jakich mało, lecz tutaj jest to co do mnie trafiło, otóż na 100 osób, przypada 1 która ma czyste serce.
Ty jak widzisz bezdomnego, pewnie odwracasz wzrok, jesteś frajerem, bo w pobliżu nędzy nawet nie siedziałeś, i gówno wiesz, więc oszczędź nam swoich wyuczonych w prywatnej szkole teorii.
Najpierw wychowuje się wśród patologii, zaznaj głodu, sięgnij dna, i dopiero wypowiadaj się w kwestii życia na krawędzi, a Sandra jak dla mnie w tym filmie zagrała rewelacyjnie.