Wieloryb

The Whale
2022
7,2 74 tys. ocen
7,2 10 1 73777
6,2 74 krytyków
Wieloryb
powrót do forum filmu Wieloryb

Przypomniało mi się czemu nie przepadam za Aronofskym. Podobnie jak w Requiem dla snu postawił na tanie efekciarstwo i epatowanie cierpieniem. Poza Japonką nieco rozładowującą atmosferę, co rusz wspinamy się po coraz wyższym szczebelku drabiny smutku, cierpienia, rozpaczy. Cierpienie jest szokujące i efektowne jak to u tego reżysera - patrzcie, gruby jest taki gruby, że nie może się podnieść łóżka i dławi się kolejnym kawałkiem pizzy. Nie trafia ten sztych w twoje empatyczne serduszko? Dodajmy poruszającą muzykę jak z thrillera, żeby scena schylania się po kanapkę nabrała jeszcze więcej dramatyzmu. Całość podsumowana kiczowatym zakończeniem o tym, że jednak iskierka niezwyciężonego optymizmu bohatera rozpali ogień w skamieniałych sercach, a córka jednak nie wyjdzie na socjopatkę. Na koniec kiczowata scena śmierci/wniebowstąpienia (?) z "dramatycznym" marszem ku sercu własnej córki. Tanie bazowanie na skrajnych emocjach widza, epatowanie chujozą egzystencjalną i kiczowata, banalna "dająca nadzieję" peunta. Nie jestem wyzutym z uczyć psychopatą, ale ciężko się nabrać na te tanie zagrywki. Po linii najmniejszego oporu niestety.

Gra aktorów była okej. Wszystkich.

ocenił(a) film na 3
dobbiacco_attersee

Jeśli dajesz się załapać na tanie emocje to nie nazywaj siebie wrażliwym bo mylisz pojęcia. Użalanie się nad kims nie jest przejawem wrażliwości. Ten film to tani szantaż emocjonalny. Ps, nie jestem młoda, jestem bardzo współczująca osobą i przy okazji dojrzałą emocjonalnie.

Hunter_Bidness

to nastepnym razem niech Ci sie przopomni przed seansem, a nie juz po tym jak dostaniesz rozwolnienia w calym internecie

Hunter_Bidness

Nie napiszę że po prostu brak Ci empatii, bo cię nie znam ale to co napisałeś to przepis jak wyzbyć się empatii.

ocenił(a) film na 3
Hunter_Bidness

Najlepszy cytat z filmu jak córka mówi mu że nawet bez tego bebzona byłby oblechny bo ja zostawil jak miala 8 lat zeby bzyknac studenta. Miala 100% racji.

Hunter_Bidness

Zgadzam się w 100 procentach z Twoim komentarzem.

Hunter_Bidness

Chujoza to twój komentarz. Dzięki za spojlery.

ocenił(a) film na 5
Hunter_Bidness

Co do muzyki podczas schylania się po kanapkę - ja osobiście się śmiałem z poważnej muzyki jak typ objadał się pizzą xD Ale jak widać po ocenach i komentarzach ludzie się nad tym spuścili

Hunter_Bidness

coś w tym jest bo film nie ma nawet jednej nominacji za reżyserię a nagród i nominacji miał całkiem sporo tylko głównie za aktorstwo

ocenił(a) film na 3
Hunter_Bidness

Tytuł recenzji w punkt i z zasłużoną nutą ironii. Reszta zresztą tez swietna :)

ocenił(a) film na 8
Hunter_Bidness

Nagłówek to najlepsze podsumowanie tego filmu jakie dotąd udało mi się przeczytać, natomiast z oceną nie mogę się zgodzić.