Wierny ogrodnik

The Constant Gardener
2005
7,5 70 tys. ocen
7,5 10 1 69884
7,2 28 krytyków
Wierny ogrodnik
powrót do forum filmu Wierny ogrodnik

Spodziewałem się więcej, a wyszedł z tego dramat polityczno-korporacyjny... Temat ciekawy jednak pokazany moim zdaniem trochę za spokojnie, za statycznie. Mało emocji. Producenci chyba na siłę starali się nawiązywać do prawdziwych sytuacji czy doniesień z Afryki... Wiem, że jest to film adaptowany na podstawie książki, jednak trochę za słabo jak dla mnie. Może się mylę, ale takie są moje odczucia.

alekskaj_glider

A to wada filmu że wyszedł dramat polityczno-korporacyjny? Nie rozumiem tego zarzutu. To by było po pierwsze, a po drugie to producenci na siłę to raczej starali się nie nawiązywać do tego co obecnie robią kartele farmaceutyczne. Podali wszystko w sposób niezwykle subtelny i delikatny, zamiast walić po łbie ile wlezie potencjalnego widza.

ocenił(a) film na 8
alekskaj_glider

Wg mnie film świetny, chociaż nie zachęca aż tak by obejrzec go ponownie. Akurat to, że jest stateczny, wynika chyba nie tyle z tego, co pokazuje, ale jak pokazuje. Wszak widzimy tę historię oczyma flegmatycznego Angola, a nie dynamicznego Jankesa:P
Scenariusz Jeffa Caine'a zasłużył na Oscara w mojej opinii.

ocenił(a) film na 9
Thommy

A możesz się zdziwić, ja przypadkiem obejrzałem fragmenty na tvnie i wszystkie emocje z pierwszego obejrzenia powrócily. Końcówka wzruszyła mnie jak pierwszym razem. (Oglądalem go ponownie po 2 latach).